Ispiši ovu stranicu

Centar dr. Ivana Šretera podnio desetu kaznenu prijavu za ratne zločine

Centar dr. Ivana Šretera podnio desetu kaznenu prijavu za ratne zločine Foto: Arhiva HRV

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik, osnivač i predsjednik Centra dr. Ivana Šretera i Ivo Farčić odvjetnik i pravni zastupnik Centra održali su utorak u Zagrebu konferenciju za medije na temu predaje desete kaznene prijave Centra dr. Ivana Šretera DORH-u.

Mlinarić je na početku konferencije pojasnio kako se aktivnosti Centra usmjeravaju sa područja istočne Slavonije na područje Benkovca, Obrovca i Knina.
- Dva odvjetnička ureda godinu dana radila su za Centar dr. Ivan Šreter - Berislav Živković i Ivo Farčić. Živković je odradio vrh JNA što se tiče istočne Slavonije. Sad je prebačeno težište na JNA u Benkovcu, Obrovcu i Kninu. To će biti gotovo do kraja ove godine. Ured Ive Farčića je radio SDS, dakle civilni dio vlasti u tzv. SAO Krajini – pojasnio je Mlinarić.

Odvjetnik Farčić pojasnio je što je obuhvaćeno u ovoj kaznenoj prijavi.
- Ovu smo kaznenu prijavu napravili kao jedan logičan nastavak postupka i presude protiv Mile Martića. ICTY je u presudi Martiću, osim što je njega presudio, utvrdio i sudionike takozvanog udruženoga zločinačkog pothvata koji su sudjelovali u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva. Poimenično je sud naveo tridesetak osoba, a naveo je pripadnike službi policije, vojske i državnih struktura. Mi smo obuhvatili neimenovane dužnosnike koji su dio te skupine. Stavili smo predsjednike vlade, ministre obrane, ministre unutarnjih poslova i pravosuđa iz četiri vlade tzv. SAO Krajine. Protekom vremena velik broj tih ljudi je umro, no mi smo odabrali deset osoba za koje smatramo da su odgovorne. Time nismo zatvorili taj popis, ali smo rekli da za njih postoji osnovana sumnja za čitav niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva - pojasnio je Farčić dodajući kako su u prijavi naveli što su sudovi do sad utvrdili i što postoji u dokumentaciji, a sada je na DORH-u da sve istraži.

Podsjetimo, u siječnju ove godine predsjednik Centra Stipo Mlinarić predao je Državnom odvjetništvu nadopunu kaznene prijave s popratnom dokumentacijom za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, koja s prethodnim prijavama, obuhvaća 64 osobe. Kaznena prijava ne odnosi se samo na Vukovar nego i na cijelu istočnu Slavoniju.

Pročitano 312 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI