NAJNOVIJE
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)
Otvoren šahovski turnir "Vukovaru na dar mladi igraju šah"

U organizaciji Šahovskog kluba Codeasy Vukovar otvoren je treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji je organiziran povodom Dana grada Vukovara. Turnir se održava u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Nazočne je pozdravila Lidija Radić tajnica kluba a potom se nazočnima obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. - Ovim putem im želim čestitati iako je to tek treći put, okupili su više od 150 sudionika u gradu Vukovaru što je za jedan šahovski turnir jedan izniman rezultat. Moram istaknuti da je ove godine Šahovski klub Codeasy predložen i prihvaćen na Gradskom vijeću za plaketu grada Vukovara i od sveg srca im čestitam. Lijepo je vidjeti ovako veliki broj mladih ljudi od 12 do 20 godina koji uistinu igraju šah a šah je kao igra jako bitan jer u ovom vremenu brzih vijesti, brzog razmišljanja ipak razvija u jednu stranu strategiju koncentracije, stabilnost uma što je uistinu jako potrebno u današnje vrijeme – rekao je Sušac.šah 4

- Ovo je treći po redu turnir i ove godine smo okupile skoro 150 mladih šahistica i šahista iz više od 25 gradova, odnosno 25 klubova. Stvarno smo sretni, ponosni i zahvalni svima koji podržavaju naš turnir i koji dolaze kako bi ovdje igrali šah i promovirali i grad Vukovar i šah – rekla je tajnica kluba Lidija Radić. Nazočne je pozdravila i ravnateljica škole OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.Šah 19

(Subota, 27 Travanj 2024 11:29)
Započelo 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

U tijeku je 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju koje se održava na plivalištu u Vukovaru. Iako je to tek treće natjecanje, koje organizira Plivački savez Vukovarsko-srijemske županije, isto je postalo vrlo ugledno i traženo međunarodno natjecanje, kao što je vidljivo iz statistike za prethodne dvije godine: 2022. godine 348 natjecatelja i 892 nastupa, 2023. godine 382 natjecatelja i 1010 nastupa. Prvenstvo je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković – Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo otvoriti 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju u prekrasnom našem plivalištu. Došli smo prije svega izraziti podršku organizatorima ali ujedno i čestitati na odličnoj organizacije jer je vidljivo da iako je treće, da svake godine raste sve više i više – rekao je Orešković

 

(Subota, 27 Travanj 2024 11:27)
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)

Vukovar više nije u kategoriji manje razvijenih gradova

Vukovar više nije u kategoriji manje razvijenih gradova Foto: R. Rac / arhiva HRV

Grad Vukovar je u 2023. godini zabilježio porast broja zaposlenih za gotovo 19 posto u posljednjih osam godina. Podatci su to koje je prošloga tjedna na konferenciji za medije iznio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. No, ono što se premalo ističe, je činjenica da je upravo Vukovar, drugi grad u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba, po ukupnim prihodima poduzetnika.

Kontinuirano jačanje vukovarskog gospodarstva te privlačenje stranih investitora, koje za posljedicu ima otvaranje novih radnih mjesta u fokusu je vukovarske gradske vlasti.
- Vukovar ide u dobrom smjeru i ima svoju jasnu perspektivu kao malog i uspješnog, hrvatskog i europskog grada - riječi su ovo gradonačelnika Penava, koji je gostovao u Gradskom satu HRV-a.

PROMIŠLJENA GOSPODARSKA POLITIKA
A kako se jedan mali Vukovar, 33 godine nakon Domovinskoga rata i u potpunosti uništenog gospodarstva vinuo ispred velikih gradova poput Splita, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Slavonskoga Brada, Karlovca, Pule... i pozicionirao rame uz rame s hrvatskom metropolom Zagrebom? Pitate li to gradonačelnika Penavu, odgovor je jasan. Zahvaljujući promišljenoj gospodarskoj politici, doprinosu malog poduzetništva i obrtništva te zahvaljujući velikim tvrtkama koje su generatori razvoja.

02   Gospodarstvo   Enikon Foto  R.Rac

- Lokomotiva, pokretač i generator takvoga uspjeha su velike tvrtke u energetici i logistici. Uz njih i tvrtke koje se bave farmaceutskom i avio industrijom, kao i veliki broj manjih tvrtki i poduzetnika. Svi oni zajedno svojim su djelovanjem i poslovanjem generirali ovakve brojke – ispričao je Penava, objašnjavajući kako zbog svega navedenog Vukovar više ne spada u kategoriju manje razvijenog grada.

ŠTO TO ZNAČI ZA GRAĐANE?
- Po kriterijima razvijenosti Vukovar se popeo jednu stepenicu više, a to je rezultat truda i rada kojega sam spomenuo. Vukovar više nije u kategoriji manje razvijenog grada, nego smo se popeli na višu razinu – ponosno je istaknuo.

A što razina više znači u praksi za nas, njegove stanovnike?

- To svakako znači manje dotacija iz aspekta socijalne održivosti, ali je ujedno dokaz da smo odradili kvalitetan i odličan posao te je putokaz da se i sa svim budućim izazovima trebamo nastaviti nositi kao i do sada – čvrsto, hrabro, mudro i nastaviti pobjeđivati u toj utakmici za prosperitet građana i našeg grada – objasnio je Penava.

04   Građevinski radovi   Radnik   Penava   Foto   R.Rac

PREGOVORI S INVESTITOROM IZ VELIKE BRITANIJE
Vukovarska gospodarska zona, gotovo je u cijelosti popunjena. Prostor nove vukovarske gospodarske zone „Dunav”, a koja se nalazi na zemljištu nekadašnjeg Sportskog aerodroma u Borovu naselju, spremna je za dolazak novih investitora. To je sve omogućeno nakon što je spomenuta parcela prešla u gradsko vlasništvo, za što su Grad Vukovar i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara prije par godina izdvojili nekadašnji 36 milijuna kuna za njezin otkup od tvrtke Borovo.

03   Gospodarstvo   Radnik   Enikon Foto   R.Rac

- Upiti zainteresiranih investitora su gotovo svakodnevni. Prije par dana pregovarali smo s potencijalnim investitorima iz Velike Britanije. Riječ je o ispitivanju tržišta vezano za preradu i obradu gume, točnije automobilskih i kamionskih guma i njihovu daljnju obradu i pretvaranje u nekakve druge proizvode. Uz njih razgovaramo i s čitavim nizom drugih potencijalnih investitora iz područja energetike, proizvodnje vodika itd. - pojašnjava Penava.

Pregovore s mogućim budućim investitorima vode djelatnici gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo predvođeni resornom pročelnicom Kristinom Bilić, ispričao je Penava, dodajući da kada je riječ o pregovorima s većim investitorima sastancima nazoči i osobno.

DUNAV JE NAŠA STRATEŠKA PREDNOST
Ono što je posebno privlačno stranim investitorima je geostrateški položaj našega grada te odlična infrastrukturna, cestovna, željeznička, zračna i prije svega riječna povezanost s ostatkom Europe i svijeta.

- Tu našu stratešku prednost, investitor iz Velike Britanije jasno ima u vidu. Kada govorimo o automobilskim ili kamionskim gumama jasno je da govorimo o velikom volumenu, jer radi se, da tako kažem o kabastim proizvodima, gdje je transport vrijedna stavka. Jasno je da se danas u svijetu ništa ne može nositi s cijenom transporta u riječnom ili pomorskom prijevozu. Očigledno je da kamion ili vlak ne može konkurirati jednoj barži na Dunavu. I upravo je Dunav, naše bogatstvo, ali i strateška prednost koja će uvijek imati značajnu ulogu kod svih budućih potencijalnih investitora – objasnio je.

05   Luka Vukovar 1   Foto   R.Rac

Ove navedene pogodnosti sve više dolaze pod povećalo zainteresiranih investitora i poduzetnika zbog čega je sve veći pritisak na vukovarsku Gradsku upravu pa i samoga Penavu da na području gospodarske zone Dunav krenu parcelacije čestica ali i izgradnja, puštajući investitore unutra.

- Naravno da je to proces koji se puno lakše izrekne, no u provedbi je puno sporiji i zahtjevniji – kaže Penava, napominjući kako je sreća što već imaju jako puno iskustva u tom području i što razgovaraju s vrlo ozbiljnim tvrtkama i investitorima.

- Definitivno za one za koje budemo bili zainteresirani i za koje ocijenimo da su dovoljno ozbiljni, da će Vukovaru donijeti daljnju pogonsku silu u smislu radnih mjesta, vrste radnih mjesta, kvalitete, tehnologije, industrije... - najavio je Penava.

Pročitano 700 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija