Grad Vukovar dodijelio stipendije te nagradio učenik, mentore i izvrsne studente

Grad Vukovar nagradio je učenike osnovnih škola i njihove mentore za posebna postignuća na državnim natjecanjima te izvrsne studente, a dodijeljene su i stipendije učenicima srednjih škola deficitarnih zanimanja te redovnim studentima. Nagrade i ugovore o stipendiranju učenicima, mentorima i studentima na svečanosti u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke uručili su gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

- Stipendije učenicima i studentima dodjeljujemo tradicionalno, a također tradicionalno nagrađujemo i izvrsne studente. Novost je da smo ove godine značajno povećali iznos, gotovo duplo, uvažavajući inflaciju i pad životnog standarda. Na inicijativu Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje uveli smo i novu mjeru kojom se potiče izvrsnost te motivacija kako učenika, tako i njihovih mentora. Ovime im poručujemo da prepoznajemo i potičemo njihovu izvrsnost, trud i rezultat – naglasio je gradonačelnik izražavajući zadovoljstvo što svake godine raste broj stipendiranih i izvrsnih studenata.

-Drago mi je da možemo biti svojevrsna podrška ovim mladim ljudima koji će jednog dana svojim znanjima sigurno doprinositi našem gradu. Grad Vukovar zaista ulaže puno truda u segment obrazovanja na području grada, a sve to rezultiralo je time da smo već drugu godinu za redom proglašeni najboljim gradom u Hrvatskoj upravo u toj kategoriji te smo na to ponosni – naglasio je Penava.

Pročelnik Dimić pojasnio je kako su nagrađene tri osnovne škole, za izvrsnost je nagrađeno 35 studenata, a za školsku/akademsku godinu 2023./2024. iz proračunskih sredstava Grada Vukovara dodijelit će se i 264 stipendije.
-Prije dvije godine studente koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 nagrađivali smo s 1.000 kuna, protekle godine s 1.250 kuna, a ove godine smo iznos povećali na 200 eura, što je značajno povećanje i za to smo u proračunu osigurali 7.000.

Kada govorimo o stipendijama, tu je došlo do još većeg povećanja. U tijeku ove godine za stipendije ćemo izdvojiti 245.000 eura, ali s obzirom da se stipendije „razvlače” na dvije godine, tri mjeseca ove i iduću godinu, ta će brojka za ovu generaciju stipendista iznositi oko 329.000 eura. Ako oduzmemo donatorske stipendije, Grad Vukovar će ove godine za stipendije izdvojiti oko 300.000 eura – naglasio je pročelnik Dimić.

-Iznos stipendije je 160,00 € mjesečno tijekom 10 mjeseci u akademskoj godini za deficitarna zvanja za 104 stipendista.

-Iznos stipendije je 130,00 € mjesečno tijekom 10 mjeseci u akademskoj godini za ostala zvanja izvan područja grada Vukovara za 86 stipendista.

-Iznos stipendije je 100,00 € mjesečno tijekom 10 mjeseci u akademskoj godini za ostala zvanja na području grada Vukovara za 16 stipendista.

-Iznos stipendije je 60,00 € mjesečno tijekom 10 mjeseci u školskoj godini za deficitarna zanimanja za 58 učenika.

 
Student Martin Došen dobio je nagradu za izvrsnost.
- Lijepo je znati da je gradskoj vlasti stalo do nas, gradske mladeži, da cijeni naš trud i postignuća. Ujedno nam time poručuju da ne trebamo svoju budućnost tražiti izvan Vukovara ili Hrvatske, već da je ona tu u našemu gradu – poručio je Došen.

Nagrade učenicima i mentorima dodjeljuju se za državna natjecanja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a dodjeljuju se u obliku jednokratne novčane nagrade (200 eura za pojedinačne rezultate, 200 eura za mentora te 600 eura za skupne rezultate) i pisanog priznanja.
Nagrađeni su:

1. OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA MATOŠA,

UČENIK: Marko Jurić, 8. razred;

MENTOR: Jakov Šikić, učitelj;

OSTVARENI REZULTAT NA DRŽAVNOM NATJECANJU: 1. mjesto u bacanju vortexa na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske za učenike s intelektualnim teškoćama u školskoj godini 2022./2023.

 

2. OSNOVNA ŠKOLA BLAGE ZADRE

UČENICI: Učenička zadruga Zlatne ruke – učenice Barbara Saulić, 7. razred i Petra Uremović, 8. razred

MENTOR: Patricija Burazin, učiteljica;

OSTVARENI REZULTAT NA DRŽAVNOM NATJECANJU: Najproizvod „Narukvica od kože“ na 35. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske

 

3. OSNOVNA ŠKOLA MITNICA

UČENICI: Pjevački zbor OŠ Mitnica – 23 učenice;

MENTOR: Dunja Marković, učiteljica;

OSTVARENI REZULTAT NA DRŽAVNOM NATJECANJU: brončana plaketa za nastup na državnom natjecanju „66. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži“

Nagrađeni studenti su izvrsni u studijskim programima: Učiteljski studij, Međunarodni odnosi, Hrvatski jezik i književnost, Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama, Mediji i odnosi s javnošću, Dentalna medicina, Fizioterapija, Psihologija, Menadžment, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Kultura, mediji i menadžment, Pedagogija i Njemački jezik i književnost, Kineziologija, Edukacijska rehabilitacija, Kemijsko inženjerstvo u zaštiti okoliša, Medicina, Farmacija, Građevinarstvo, Kemijska tehnologija, Primijenjene umjetnosti, Povijest.

Pročitano 503 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase