Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata zapaljene svijeće i položene ruže za sve žrtve Vukovara

Paljenje svijeća i polaganje ruža na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata Paljenje svijeća i polaganje ruža na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata Foto: Klaudija Boras

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, uoči 32. obljetnice sloma i obrane Vukovara članovi Udruge Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili su ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja u Domovinskom ratu.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja istaknula je kako je i dalje, nakon 32 godine teško doći do bilo kakvih informacija o nestalim osobama te o grobnim mjestima i grobnicama. Podsjetila je kako članovi njezine udruge nemaju grobna mjesta svojih nestalih, ali svijeće i ruže polažu na grobove onih kojima nema tko doći zapaliti svijeću, čiji članovi obitelji nisu živi.

- Obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i oni koji su pronašli svoje najmilije su i ove godine s nama, a dolazit ćemo dokle god smo živi. Polažemo svijeće i ruže na grobovima svih onih čija je krv u temeljima naše domovine i grada Vukovara. Jednako svima na jednak način, naše obitelji nemaju svoja grobna mjesta, neki od onih koji su pokopani na Memorijalnome groblju nemaju svoje najmilije da im zapale svijeću, zato to mi činimo svake godine - istaknula je Alvir komentirajući kako se još uvijek nadaju kako će pronaći sve nestale.
- Naše nade su da će se otvoriti pandorina kutija, da će nekome proraditi savjest, odnosno oni koji bi trebali i morali dati informacije, da će ih dati. Sve kako bi buduće generacije živjele u miru, a kako bi oni koji danas nose teret potrage za svojim najmilijima, mogli ih dostojanstveno pokopati i kada dođe vrijeme da napuste ovaj svijet, da ga napuste u miru, jer mnogi napuštaju ovaj svijet, a nisu pronašli svoje najmilije – rekla je Alvir.

Predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko rekla je kako je svima njima koji tragaju za kostima najmilijih, svaki dan težak, a ne samo u dane sjećanja na obranu Vukovara.
- To su bolna i teška vremena, ne tražim krivca, jedino što tražim su posmrtni ostaci moga supruga – ispričala je Patko.

Marija Šestan, majka je koja traga za sinom Tomislavom, a njezina tuga ni 32. godine kasnije ne jenjava te ne gubi nadu da će ga jednoga dana pronaći.
- Još uvijek se vodi kao nestao, a danas sam ovdje kao i svih posljednjih godina, kada polažemo ruže i palimo svijeće za sve one koji su ovdje našli svoje posljednje počivalište. Teško je, emotivno je, ali to je naš doprinos kao roditelja, supruga, braće i sestara da se oda počast onima koji su svoje živote dali za Domovinu – ispričala je Šestan.
Za svojim 23 -godišnjim sinom traga i Mato Gombović.
- Supruga je bila četiri, a ja osam mjeseci u logoru u Mitrovici. Tragamo za sinom, zaista mi je teško... - rekao je Gombović.
Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1803 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskog rata, pri čemu najvieći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 500, od kojih je 374 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

Pročitano 599 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase