Održan okrugli stol na temu „Pametno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“

Održan okrugli stol na temu „Pametno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ Foto: OBŽ

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu održan je okrugli stol na temu „Pametno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“. Skup je održan u Gospodarskom centru OBŽ-a u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske te uz tehničku podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda i Europske agencije za sigurnost hrane.

Po odabiru Organizacije za hranu i poljoprivredu tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je voda te se i nacionalno obilježavanje provodi pod motom „Voda je život, voda je hrana“, što je odredilo i temu ovog skupa.

Panelisti okruglog stola, kojega je moderirao Davor Lončarić, bili su ravnateljica HAPIH-a  Darja Sokolić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek  Krunoslav Zmaić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek Zvonimir Zdunić,  profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Mirna Habuda-Stanić. 

Uz predstavnike znanstvene zajednice i vodnog gospodarstva, skupu su također nazočili zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera profesor Vlado Guberac, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi uzvanici.

- Hrvatska u svjetskim i europskim razmjerima jako dobro stoji s resursima vode, pogotovo kvalitetne pitke vode i vode za proizvodnju hrane, zbog čega je izuzetno važno održati te resurse na način da svakodnevno promišljamo o njezinoj racionalnoj upotrebi. Upravo je ovo dan kada pozivamo sve da razmišljaju o korištenju vode, kako na osobnoj razini, tako i na poslovima kojima se bave, s ciljem njezina očuvanja za buduće generacije – naglasila je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić naglasio je kako je zajednički cilj da hrana bude zdrava, ali i da njena priprema bude na zavidnoj razini.
- Jedna od tema na konferencije su i vodni resursi bez kojih nema života, zbog čega Osječko-baranjska županija, u smislu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, razvija čak 16 sustava za navodnjavanje, od kojih je pet završeno. Također, u vidu pomoći domaćim proizvođačima, izgradili smo i opremili Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće u kojem je moguće skladištiti proizvode i plasirati ih na tržište onda kad je to najpovoljnije – pojasnio je Miletić.

Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos je upozorila kako je Hrvatska prva u Europi po količini vode po stanovniku.
- EUROSTAT je u kolovozu ove godine ažurirao podatke koji govore da imamo oko 30.000 kubika vode po stanovniku, a daleko ispod nas su Finska, Švedska i Litva. Što se tiče zaliha kroz Plan upravljanja vodnim područjima koji je donesen ove godine, a za vrijeme do 2027. godine, ukupno raspoložive zalihe vode su 22.163.000.000 kubika godišnje, međutim prostorno i vremenski voda nije dobro raspoređena, osobito u sušnim razdobljima. Hrvatska je dosta ranjiva na vremenske nepogode, i uz Mađarsku i Češku jedna od tri najranjivije zemlje u Europskoj uniji. Suše se javljaju otprilike svake četiri godine i u zadnjih 20 godina dosta su enormne štete od suša, odnosno oko 2 milijarde eura godišnje. Protiv toga se nastojimo boriti izgradnjom sustava za navodnjavanje kojih u Hrvatskoj imamo 28 na 21.000 hektara - zaključila je Kos.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić istaknuo je kako je Hrvatska peta u Europi i 45. u svijetu po količini pitke vode, koja inače čini samo tri posto ukupne vode. Smatra da je voda veliki benefit Hrvatske, no ne iskorištava se kako bi trebalo i kakve su mogućnosti.

Pročitano 302 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase