Toplinski val na vrhuncu, temperature idu i do 40 °C

Ilustracija Ilustracija Foto: Žana Kunji

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas za cijelu Hrvatsku narančasto upozorenje koje znači veliku opasnost za zdravlje ljudi. Do sredine ovoga tjedna temperature će dosegnuti i 40 stupnjeva. 

U najvećem riziku od toplinskog udara su kronični bolesnici, posebno oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, osobe starije od 65 godina, djeca, radnici na otvorenome, sportaši, vojnici i slično. MUP je izdao i vrlo važno upozorenje da se djecu ne smije ostavljati u automobilu niti pri umjereno visokim temperaturama, čak ni na vrlo kratko vrijeme.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je na svojim internetskim stranicama preporuke građanima kako se trebaju ponašati za vrijeme velikih vrućina. Između ostalog, građanima savjetuju rashlađivanje tijela i konzumiranje dovoljno tekućine, izbjegavanje boravka na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, nošenje laganije svjetlije odjeće od prirodnih materijala, a ako idete van treba zaštiti glavu od direktnog sunca. Također, preporučuju korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a osobama koje rade na otvorenom savjetuje se češći odmor, sklanjanje u hlad te unošenje tekućine svakih 30 minuta.

Pročitano 292 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase