NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

Pokreće se Nacionalni preventivni program za rak vrata maternice

Predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i stručnjaci najavili su na konferenciji za medije u Zagrebu pokretanje Nacionalnog preventivnog programa zahvaljujući kojem bi se rak vrata maternice trebao eradicirati. Program je najavljen u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Dana mimoza - nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice.

SVAKOGA DANA DIJAGNOSTICIRA SE KOD JEDNE ŽENE

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da rak vrata maternice predstavlja jedan od najpreventibilnijih vrsta raka, no ipak u našoj zemlji na svakodnevnoj bazi dijagnosticira se kod jedne žene, a svaki treći dan od tog raka umre jedna žena. Najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina. U Hrvatskoj je treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina, odnosno iza raka dojke i štitnjače. Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice, naglasio je Capak, dodavši da su trećina dijagnosticiranih žena mlađe od 50 godina. Statistika pokazuje da u zadnjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno godišnje oboli oko 320 žena, a umire ih oko 120. Prema posljednjim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020.godini u našoj je zemlji od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 276 žena što je stopa od 12,6 na 100.000 stanovnika, dok podatci Izvješća o umrlim osobama u 2021. godini pokazuju da su od posljedica te bolesti umrle 122 žene odnosno 6,1 na 100.000 stanovnika. Također, registar pokazuje da se na godišnjoj razini kod 700 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja.

PAPA TEST ZA DETEKCIJU, HPV TEST ZA RIZIK

Do sada je u Hrvatskoj provođen uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, no u ožujku ove godine započinje prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice i to u Virovitičko-podravskoj županiji, a trajat će godinu dana. Po riječima Marije Bubaš, državne tajnice u Ministarstvu zdravstva, cilj je ovog novog programa poboljšati rezultate oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije.

U prvoj fazi Nacionalnog plana provodit će se tzv. kotestiranje odnosno Papa test i HPV test budući da struka to smatra jednom od najprimjerenijih i inovativnih metoda za otkrivanje raka vrata maternice. Općenito se Papa test smatra testom detekcije, a HPV test testom rizika. Na testiranje će biti pozvane žene u dobi od 20 do 64 godine.

 

 

Pročitano 243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija