Proračun smanjen za 100 milijuna kuna, prioritet životni standard građana

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Klaudija Boras

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara, održanoj prije ljetne stanke, većinom glasova donesena je odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. Proračun je smanjen za 113, 3 milijuna kuna, odnosno s rashodovne strane smanjen je sa 495 milijuna kuna na 381,7 milijuna.

- Riječ je o korekcijama koje radimo svake godine s obzirom na planirano, odnosno ono što već sada vidimo da nećemo moći realizirati. Od 113, 3 milijuna kuna čak 50 milijuna kuna odnosi se na Ekonomsku školu Vukovar – rekao je gradonačelnik Ivan Penava pojasnivši kako to i nije puno jer je teško predvidjeti bilo kakva kretanja rada, materijala i cijena na tržištu s obzirom na aktualnu situaciju u svijetu.
- Inflacija galopira i stoga zatvaramo proračun, ne možemo govoriti o bilo kakvom razvoju u ovom trenutku, već se vraćamo u jedan defanzivni model pokušaja obrane pozicije u kojoj se nalazimo u smislu zaštite standarda građana. Posebice će biti teško zaštititi društveni standard, već smo isključilo i svaku treće led rasvjetno tijelo u gradu, ali nažalost čini se da će te mjere biti i veće – poručio je Penava.
Pročelnica Upravnog odjela za financije Vlasta Šibalić rekla je kako se većina od 113,3 milijuna kuna odnosi na smanjenje rashoda koji se financiraju iz vanjskih izvora prihoda.
-Proračun se za 6, 3 milijuna kuna smanjuje na zaštiti okoliša, uvođenju obnovljivih izvora energije u objektima u vlasništvu Grada, bit će smanjen Intervencijski plan, Ekonomska škola i Adica, odustajemo od izgradnje reciklažnog dvorišta, modernizacije javne rasvjete, obnove zgrade Turističke zajednice Grada Vukovara – rekla je Šibalić dodajući kako se smanjuju i rashodi financirani iz vlastitih izvora sredstava.
-Rebalans proračuna prvenstveno radimo radi povećanja cijene energenata kako bismo mogli provesti postupke javne nabave i mi i naši korisnici, a onda ga smanjujemo i ono za što znamo da neće biti sredstava u ministarstvima kao i za ono što mislimo da može pričekati iduću godinu – poručila je Šibalić.

Naplata parkiranja u Rupama i Županijskoj ulici
Na gradskome vijeću donesena je i odluka o naplati parkiranja u širem središtu grada, odnosno na novim parkiralištima u Županijskoj ulici i u Rupama.
-Nakon što smo uveli naplatu parkiranja na Olajnici, velik broj ljudi počeo je parkirati u Rupama pa su nas stanari zamolili da i ovdje počnemo naplaćivati parkiranje jer više nisu imali slobodnih mjesta ispred svojih zgrada – pojasnio je gradonačelnik.

Na Gradskome vijeću s jednim suzdržanim glasom odlučeno je i da se Bolnička ulica preimenuje u Ulicu dr. Vesne Bosanac. 

Predsjednik Gradskoga vijeća Željko Sabo također je naglasio kako u ovome trenutku treba naglasak staviti na životni standard građana Vukovara.

 

Pročitano 536 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase