U Našicama spaljeno više od dvije tone droge

Ilustracija Ilustracija HRV arhiva

Više od dvije tone droge zaplijenjene u policijskim istraživanjima spaljeno je danas u pogonima našičke tvrtke "Nexe". Vrijednost spaljene droge, među kojom su dvije tone marihuane i hašiša, 28 kilograma amfetamina, 15 kilograma kokaina i 12 kilograma heroina, na ulicama bi bilaoko 9,5 milijuna eura.

Spaljivanju je nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je ocijenio da se sa zlouporabom droga ne suočava samo hrvatsko društvo, već je to i globalni problem, pogotovo u Europi, koja je postala glavno tržište za neke vrste droga, prije svega kokain. Naglasio je kako ovakve akcije svjedoče dobroj međuresorskoj suradnji policije i carine u otkrivanju i razbijanju kriminalnih skupina te Državnog odvjetništva kada je u pitanju procesuiranje počinitelja kaznenih djela.

-Činjenica da je ovo drugo ovogodišnje spaljivanje droga govori koliko smo angažirani, ali i koliki je to izazov pred svima nama. Ilegalno tržište je vrlo veliko, brojni interesi kriminalnih skupina se vrte oko droga i naš je posao da budemo što učinkovitiji -poručio je Božinović.

Ističe kako policija u tom segmentu djelovanja ulaže pojačane napore, pri čemu su kriminalistička istraživanja sve intenzivnija, a rezultati  sve vidljiviji.

-Kao Vlada činimo sve kako bi integrirali sve one koji se, iz svog apsekta, bave problematikom droga. Cilj nam je povećati prevenciju, kako bi što više mladih ljudi, posebice onih u formativnim godinama, odvukli od ovoga zla – poručio je Božinović.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, "dark-weba", društvenih mreža i različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković, a prenosi Hina.

 

Pročitano 388 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase