Ispiši ovu stranicu

Priprema se obnova Mađarske škole u Vinkovcima

Ugovori su potpisani Ugovori su potpisani Hina

Vinkovačke gradske vlasti kreću u obnovu zgrade Mađarske škole koju je Gradu Vinkovcima 2018. godine darovala država, a s kojom, nakon obnove, gradske vlasti imaju velike planove. 

"Riječ je o građevini bez koje Vinkovci ne bi bili danas to što jesu, a u koju ćemo nakon temeljite obnove smjestiti Glazbenu školu, Edukacijsko-interpretacijski centar te neke visokoškolske ustanove. Želimo da taj objekt, koji je u prošlosti bio pun života, ponovno oživi i da građani Vinkovaca od svega imaju koristi", istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradonačelnik je s predstavnikom zajednice ponuditelja, direktorom tvrtke Building d.o.o. Jerkom Bošnjakom, nakon uvodnih govora, potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za Obrazovno-razvojni centar koji će biti smješten u zgradi Mađarske škole.

Vrijednost ugovora je nešto veća od milijun kuna, a 85 posto su nepovratna sredstva Europske Unije, a Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija sudjeluju s ukupno 15 posto.

Ravnateljica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević izvijestila je kako će obnova Mađarske škole stajati 37,5 milijuna kuna, a novac je osiguran u Aneksu 2. Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem.

Mađarsku školu u Vinkovcima 1894. godine osnovalo je ravnateljstvo Kraljevskih ugarskih državnih željeznica za potrebe školovanja djece Mađara koji su u to doba bili željezničari u vinkovačkom željezničkom čvorištu. Zgrada, izgrađena u stilu tzv. mađarske secesije, ima površinu nešto veću od 8000 metara četvornih.

Pročitano 535 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun