U crkvi sv. Filipa i Jakova održana polnoćka

Polnoćka u crkvi sv. FIlipa i Jakova Polnoćka u crkvi sv. FIlipa i Jakova Miroslav Čorak
U vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova održana je misa polnoćka koja se ove godine zbog panedemije koronavirusa iznimno održala ranije, u 21 sat. Misi je nazočio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je ovom prilikom rekao kako za blagdan Božića u prvom planu trebaju biti obitelj i ljubav.
-Božić je Božić bez obzira na uvjete u kojima ga obilježavamo. Vjera, nada, toplina obiteljskog doma i ljubav, to treba biti u prvom planu. Uvjeti su čudni, ali mislim da će svatko od nas pronaći način da Božić provede sa svojim najmilijima u miru, ljubavi i sreći. Možda je dobro da se kroz ove blagdane možemo malo odmaknuti od svi onih informacija u medijima i pritisaka raznih kriza, naprosto vratiti se onim tradicionalnim vrijednostima, vjeri, molitvi, ljubavi, prijateljstvu, svemu onome što čovjek u biti je, rekao je Penava.
Ovogodišnji blagdan Božića protiče u sjeni pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su propisane u cilju suzbijanja koronavirusa, pa su tako i u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova mise na Badnjak održane prema svim propisanim epidemiološkim mjerama, a gradonačelnik Penava osvnruo se i na značenje vjere u ovim teškim vremenima.
- Vjera trenutno sigurno svim vjernicima  znači jako puno. Vidi se u ovim trenucima pandemije ispraznost modernog načina života. Užurbanost u kojoj su zadaci koji se postavljaju pred čovjeka toliko velike razine da traže realno i više nego što čovjek može dati, pa u takvoj situaciji čovjek zapostavlja sebe, svoje najmilije, pa i one kojima je pomoć potrebna. To je sukob ove civilizacije i stupnja njenog razvoja sa onime što bi zapravo čovjek trebao biti i onoga što ga vjera uči. U tom smislu bi svatko od nas morao pronaći tu ravnotežu kako ne bi zapostavljali ono što je bitno. Zato je bitan Božić i vjera poglavito u ovom trenutku krize uzrokovane pandemijom kada se trebamo prisjetiti da postoje neke važnije stvari koje doista vrijede, rekao je Penava.
Pročitano 854 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase