NAJNOVIJE
Za bespovratne potpore u turizmu Grad Vukovar osigurano 67.000 eura

Grad Vukovar objavit će u srijedu 19. lipnja 2024. godine Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u svrhu podizanja kvalitete turističke ponude na području grada Vukovara za 2024. godinu, a za tu je namjenu iz gradskog proračuna osigurano 67.000,00 eura.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 12:23)
MORH raspisao javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola

Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim učenicima srednjih škola za radna mjesta vojnika/mornara u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Za učenike drugog razreda stipendija iznosi 100 eura, trećeg 120, a 4. i 5. razreda srednje škole 150 eura.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 08:00)
Niže cijene goriva

Danas su na snagu stupile nove, nešto niže cijene goriva.

(Utorak, 18 Lipanj 2024 07:58)
Po 500 eura za izradu ili nadogradnju web stranice

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima podijeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva „Digitalizacija usluga u turizmu VSŽ“.

(Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 14:54)
Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

U Vukovaru u prostoru Udruge umirovljenika „Borovo naselje“, na poziv Udruge žena Vukovar, policijska službenica za prevenciju sudjelovala je na javnoj tribini, koja je organizirana povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Radi se o prvoj javnoj tribini, od ukupno dvije planirane, koje Udruga žena Vukovar organizira u sklopu programa „Superseniori Vukovara“ a s ciljem ukazivanja na važnost zaštite starijih osoba te osvještavanje problema s kojima se starije osobe suočavaju.

Policijska službenica za prevenciju tom je prilikom zajedno s  članovima i članicama Udruge umirovljenika „Borovo nasilje“ razgovarala na temu „Izloženost starijih osoba nasilju u obitelji“, kojom prilikom je istaknula kako je nasilje nad starijim osobama ozbiljan problem u današnjem društvu, pri čemu je u djelotvornom suzbijanju nasilja nad starijima potrebno djelovati zajednički na svim razinama.  Kako ljudi stare, tako se moraju sve više oslanjati na druge kako bi se mogli primjereno brinuti o sebi. Samim time javlja se i mogućnost da će ih netko zlostavljati i/ili iskoristiti. Nažalost takve situacije se mogu dogoditi bilo kome, te mogu doći od bilo koga. Nijedna osoba nije kriva ako je netko tuče i loše se ponaša prema njoj. Nitko nije uzrok nasilničkom ponašanju drugog. Svatko zaslužuje da se drugi prema njemu ponašaju sa poštovanjem. Svatko zaslužuje siguran i sretan život. 

Drugi dio javne tribine bio je namijenjen edukaciji o pravima starijih osoba s naglaskom na ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kako bi podigli razinu informiranosti osoba starije životne dobi o njihovim pravima te u cilju prevencije zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, na javnoj tribini sudjelovala je gospođa Jelica Balog, pravnica u mirovini i s dugogodišnjim iskustvom rada, koja je prisutnima objasnila koje su to osnovne razlike između ova dva ugovora koje starije osobe potpisuju te kada su u opasnosti da ostanu bez svoje imovine. Naglasila je da treba biti oprezan i savjetovala da prije potpisivanja ovih ugovora treba potražiti pravni savjet kako bi se u što većoj mjeri spriječila njihova zlouporaba.

(Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 14:17)
Predstavljen program ovogodišnjeg Dunav festa

U Vukovaru će od 27. do 29. lipnja biti održana tradicionalna trodnevna manifestacija Dunav fest koju povodom povodom Međunarodnog dana Dunava (29.6.2024.) Grad Vukovar organizira u suradnji s TZ grada Vukovara i HKGD Dunav Vukovar.

(Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 14:02)
Od sutra jeftinije gorivo

Prema pisanju brojnih medija od utorka nas očekuju nove niže cijene goriva.

Prema neslužbenim informacijama nova cijene litre eurosupera bit će 1,43 eura što je smanjenje od 0,04 eura.

I cijena eurodizela bit će niža tako da ćemo litru od utorka plaćati 1,36 eura što je smanjenje od 0,02 eura.

Nova cijena plavog dizela iznositi će 0,82 eura što je smanjenje od 0,02 eura.

(Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 12:45)

Usvojena Razvojna strategija Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje do 2020. iz koje je izuzet kanal Dunav - Sava

Usvojen i prvi rebalans Proračuna VSŽ za 2018. godinu Usvojen i prvi rebalans Proračuna VSŽ za 2018. godinu Foto: R. Rac

U palači Srijem u Vukovaru održana je 10. sjednica Županijske skupštine, na kojoj se našlo 8 točaka dnevnoga red. Većinom vijećničkih glasova usvojena je Razvojna strategija Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje do 2020. godine.

Damir Barna, prvi zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića izrazio je zadovoljstvo usvajanjem Razvojne strategije VSŽ, poglavito iz razloga što su vijećnici usvojili da se iz strategije izuzme dio koji se odnosio na izgradnju kanala Dunav - Sava.

- Veseli me što su na tragu vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara, sličnu odluku donijeli i vijećnici u Županijskoj skupštini. Kao zamjenik župana i kao Vukovarac izražavam zahvalnost što su prihvaćene sugestije svih vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara koji su konsenzusom rekli svoje mišljenje vezano uz izgradnju kanala Dunav - Sava, te njegove štetnosti po grad Vukovar i drago mi je što su te sugestije uvažene i što se na ovaj način izgradnja kanala Dunav - Sava izuzima iz Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje do 2020. godine - rekao je Barna.

Ova točka dnevnoga reda usvojena je većinom vijećničkih glasova, njih 25 je bilo za, 8 protiv, dok  su dva vijećnika ostala suzdržana.

S obzirom da je izgradnja kanala Dunav - Sava dio Nacionalne razvojne strategije, na temelju koje je rađena Razvojna strategija naše županije, slijedeći korak je izuzimanje kanala Dunava - Sava iz Nacionalne strategije.

- Znam razmišljanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i Vukovaraca po ovome pitanju i sigurno je da ćemo ići prema državnoj razini, jer sigurni smo da ukoliko dođe do izvodivosti i isplativosti studije, kako će ona pokazati da kanal Dunav - Sava neće doprinijeti razvoju gospodarstva, kako u Vukovaru, tako i u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti i na državnoj razini - zaključio je zamjenik župana Damir Barna.

Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, objasnila je kako je Razvojna strategija izrađena na temelju Zakona o regionalnom razvoju i smjernicama za izradu županijskih razvojnih strategija.

- Njezino uporište je usklađenost s Nacionalnom strategijom regionalnoga razvoja i s prostorno - planskom dokumentacijom naše regionalne i središnje razine - rekla je Čobanković.

Pojasnila je kako je razlog donošenja Razvojne strategije VSŽ za razdoblje do 2020. godine, tek godinu i pol dana prije njezinoga isteka, činjenica što je Nacionalna razvojna strategija donijeta tak u srpnju prošle godine, a upravo je taj dokument, kao viši akt, ključan prilikom izrade županijskih Razvojnih strategija.  

Prve rebalans Proračuna za 2018. godinu

Na Županijskoj skupštini usvojen je i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2017. godinu, kao i prijedlog I. izmjena i dopuna Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu.

- Prvi rebalans Proračuna za 2018. godinu iznosi 815.400.000,00  kuna. Osim prihoda od 815.400.000, 00 imamo rashode u iznosu od 797.400.00,00 te višak prihoda od 18.000.000,00 kuna.  Višak prihoda se odnosi na višak prihoda zdravstvenih ustanova,  koje će njime pokriti svoje gubitke iz prijašnjih godina. Ako gledamo  ovaj prvi rebalans uočavamo da je riječ o povećanju od čak 21.500.000,00 kuna, a povećanje se u prvom redu odnosi na  povećanje prihoda od poreza na dohodak za 2 milijuna kuna, zatim, imamo povećanje za 6 milijuna kuna iz državnoga proračuna za sanaciju Sportske dvorane Babina Greda, dok ćemo od Fonda za zaštitu okoliša  dobiti nešto više od 8 milijuna kuna za obnovu energetske učinkovitosti škola.... - navela je Sandra Adžaga, v.d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija,  pojašnjavajući kako je povećavanje Proračuna od 21.500.000,00 kuna znak kako prolaze EU projekti.  

02 GLASOVANJE

Prenijeta osnivačka prava nad osnovnim školama

Na skupštini je usvojen prijedlog Odluke o prijenosu osnivačkih prava nad osnovnim školama na području Grada Vukovara te prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci za stjecanje nekretnine na  kućnoj čestici br. 1061/2 Andrijaševci.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, iznio je informacije o stanju šumarstva, lovstva i ribolovnih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2017. godinu. Usvojen je prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Vukovarsko-srijemske županije, kao i prijedlog dopune Odluke o poništenju Odluka o proglašenju zaštićenih područja Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 1043 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija