Vukovarski vrtićanci na gradskoj tržnici učili o važnosti zdrave prehrane

Gradonačelnik mališanima dijelio slikovnice Gradonačelnik mališanima dijelio slikovnice Foto: Valerija Lozančić

Nakon što je s ciljem poticanja stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda kod najmlađih Udruga hrvatskih tržnica u okviru projekta „Vrtići i škole na tržnicama" izdala ilustriranu slikovnicu i društvenu igru „Šetnja tržnicom" autorice Marije Martinko, u projekt se uključio i Grad Vukovar. Sa željom da se kod polaznika vukovarskih vrtića, kroz edukaciju i igru, stvore navike koje utječu na kvalitetu života i poduče ih o važnosti zdravog načina prehrane gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio im je u prostoru Gradske tržnice navedene slikovnice.

Mališani su za sve posjetitelje gradske tržnice izveli prigodan program, obišli su štandove i trgovce kako bi naučili  više o zdravoj prehranite i dobili jabuke, a ispred tržnice imali su prigodu vidjeti životinje Tomislava Matijaševića iz Bogdanovaca. Neki od njih po prvi su puta uživo vidjeli tele, ponija ili janje.

-Danas smo u dvojakoj ulozi na našoj Gradskoj tržnici. Djecu vukovarskih vrtića  želimo putem  slikovnice i boravka na tržnici od malih nogu učiti da se najzdraviji i najkvalitetniji proizvodi mogu kupiti upravo na tržnici, a ona u našemu gradu ima dugu tradiciju. Zasigurno i njihovi roditelji, djedovi i bake imaju dugogodišnju naviku odlaska na tržnicu i kupovine najzdravijih mogućih proizvoda koji se nalaze na tržištu, a to su proizvodi hrvatskih seljaka i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim edukativne uloge, druga nam je svrha, s kojom smo već krenuli od same izgradnje tržnice, jest da u današnjem svijetu u kojem mali proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u marketinškom smislu ne mogu parirati velikim trgovačkim lancima malim proizvođačima i njihovim kvalitetnim proizvodima omogućiti bolji pristup, rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako je ovo samo prva od aktivnosti kojima se planira popularizirati domaće proizvode sa tržnice. Izrazio je i zadovoljstvo  radom Gradske tržnice u proteklih šest mjeseci. Vukovarska tržnica jedna je od najmodernijih u RH,  otvorena je prije šest mjeseci, a vrijednost joj je preko 22.635.000 kuna. Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara i sufinanciran je sredstvima EU fondova u vrijednosti od 85% iznosa. Igor Antolović, upravitelj vlastitog pogona Grada Vukovara izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom tržnice naglasivši kako je popunjenost klupa i poslovnih prostora oko 80%, a s obzirom da dolazi ljepše vrijeme očekuje se i veća popunjenost.

Evo što su o tržnici rekli neki od zakupaca:
-Nova tržnica jako mi se sviđa jer ima daleko bolje uvijete za rad od stare. Ovo je uistinu dobar projekt, rekla je Lorena Lagator iz OPG-a Kristić.

-Jako sam zadovoljna novom tržnicom jer je čista, uredna, suha, a kupaca imam otprilike kao i prije. Jedina mi je primjedba hladnoća po zimi i nadam se da će se tu nešto promijeniti, rekla je cvjećarka Radojka Pavlica.

-Lijepo je, čisto, uredno, suho, a i posao mi je kraći za 5 sati jer ne motam dva puta na dan slagati i pakirati robu kao na staroj tržnici. Sada dolazi lijepo vrijeme pa ćemo imati i više kupaca, rekla je Mira Žrvnar.

Gradska tržnica Vukovar uključila se u projekt Udruge hrvatskih tržnica - Certificiranje seljačkih tržnica, kojim se postiže pravo na uporabu zaštićen oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka". Ovaj projekt provodi se u Hrvatskoj od 2006. godine te je njime trenutno obuhvaćeno 16 gradova i više od 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što najbolje govori o njegovoj uspješnosti i prihvatljivosti. Cijelu organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda zajedno provode Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Savjetodavna služba te predstavnici udruga proizvođača, kao i lokalne samouprave i regionalne uprave. Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Ovakav način ponude domaće hrane predstavlja jedan od načina skraćivanja lanaca opskrbe građana hranom, te svježu i domaću hranu čini lakše dostupnom i to bez posrednika. Osim toga ovo je izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti.

Pročitano 815 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase