NAJNOVIJE
Obilježena 30. godišnjica početka blokade UNPROFOR-a

U Organizaciji Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja u Osijeku je tematskim tribinama obilježena 30. godišnjica početka blokade međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UN-a (UNPROFOR).

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 14:59)
Vukovarsko-srijemska županija za gospodarstvenike izdvojila 340 tisuća eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru uručeni su ugovori gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima koji su pravo na potporu ostvarili prijavom na Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje poslovanja gospodarskih subjekata na području Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu. Potpora Županije za ovaj Javni poziv iznosila je do 70% opravdanih troškova izvršenog ulaganja. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je 700 €, najveći 7.000 €, a ukupno je za ovaj Javni poziv u proračunu Županije za 2024. godinu osigurano 340.000 €.

Dobitnik županijskih sredstava je i postolarski obrt vlasnika Ante Jazvića iz Vukovara. Obrt je prvi put ostvario županijska sredstva koja će biti namijenjena za kupovinu alata i strojeva te obnovu postojećih, tvrdi vlasnik. 

Ugovore gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima dodijelili su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Marija Budimir i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković.
-Od 280 pristiglih zahtjeva, 106 je bilo udovoljeno. Svjesni smo da je to kap u moru svih potreba i želja naših poduzetnika, ali ćemo se s naše strane truditi da ti iznosi budu veći. Zahvaljujem našim poduzetnicima na svemu onome što rade i želim im svu sreću u daljnjem radu – rekao je Orešković.

-Potpore se dodjeljuju poduzetnicima koji djeluju na području naše županije, koji rade barem godinu dana i imaju zaposlenu barem jednu osobu, nisu u blokadi i nemaju poreznog duga. Poduzetnici su se najviše prijavljivali za kupovinu novih alata i opreme, adaptaciju prostora, odlaske na seminare, kongrese i slično. Najveći broj prijavljenih bavi se djelatnostima ugostiteljstva, građevine, uslužne i proizvodne djelatnosti - istaknula je pročelnica UO za gospodarstvo Marija Budimir.

Podsjetimo, Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje poslovanja gospodarskih subjekata na području Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu, otvoren je 3. travnja 2024. godine, a trajao je do donošenja Odluke privremenom zatvaranju Javnog poziva objavljenog 12. travnja 2024. Pravo na potporu imali su poduzetnici, obrtnici i ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro i male subjekte, poduzetničke potporne institucije, udruge inovatora i drugi, osim poduzetnika koji su registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

 

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 14:32)
Članovi RK Bjelin Spačva Vinkovci na prijemu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković primio je rukometaše Rukometnog kluba Bjelin Spačva koji su od početka ove godine ostvarili odlične rezultate.

Naime, na raznim natjecanjima boje kluba branilo je oko 150 sportaša svih uzrasta, njihova škola rukometa iz godine u godinu stvara sve više vrhunskih sportaša, a seniori su nedavno zauzeli četvrto mjesto u ukupnom poretku Premijer lige Hrvatske.

Orešković je tom prilikom čestitao djeci, njihovim roditeljima i trenerima. Naglasio je kako dobrim rezultatima promoviraju sebe ali i županiju. 

- Čitajući njihove rezultate zaista me pozitivno iznenadilo. Mislim da nema ništa ljepše nego kad se voli i radi ono što se želi, a oni svojim rezultatima to i pokazuju. Čestitam djeci, njihovim, roditeljima i trenerima. Na ovaj način promoviraju sebe, ali i županiju. Želim reći da će županija uvijek biti tu kao prijatelj, potpora i pomoć u svim njihovim daljnjim aktivnostima, a sukladno našim mogućnostima, uvijek ćemo stajati na raspolaganju – rekao je Orešković.

 Predsjednik kluba Mirko Mečić sezonu je okarakterizirao kao dugu i tešku, uz problem s ozljedama igrača, no prema njegovim riječima, RK Bjelin Spačva je sve nadoknadio.

- Uzeli smo bodove tamo gdje smo trebali uzeti i plasirali smo se na završnicu, odnosno, Ligi za prvaka, te smo na koncu završili na 4. mjestu u Prvenstvu, plasirali smo se na završnicu Kupa Hrvatske i zauzeli smo treće mjesto, što je najveći uspjeh vinkovačkog sporta i rukometa - naglasio je Mečić.  

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 14:03)
U požaru na autocesti A3 izgorio automobil

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je jučer, 30. lipnja oko 7,30 na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, izbio je požar na osobnom automobilu registracijskih oznaka Srbije, kojim je u smjeru Zagreba upravljao 18-godišnjak.

Pripadnici JVP Županja lokalizirali su požar, nakon čega je obavljen očevid u suradnji s inspektorom zaštite od požara. Utvrđeno je kako je požar izazvan kvarom u prostoru akumulatora vozila, odakle se proširio na cijeli automobil koji je u požaru u potpunosti izgorio.

U požaru nitko nije ozlijeđen. O utvrđenim činjenicama bit će upućeno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom vikenda u prometu zatečeno 16 alkoholiziranih vozača 

Tijekom vikenda od 28. do 30. lipnja na području PU vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno šest prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s materijalnom štetom i tri prometne nesreće  u kojima su ukupno četiri osobe ozlijeđene, tri lakše i jedna teže. 

Policijski službenici su tijekom vikenda zatekli 16 vozača pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija 2,28 g/kg zabilježena je kod 68-godišnjeg vozača osobnog automobila u Bošnjacima. Trojica vozača smještena su u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere za nadzor prometa snimile su 25 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila. 

Policija će i nadalje pojačano provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ i „vozila na dva kotača“.

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 13:56)
Neovlaštena proizvodnja, promet i omogućavanje trošenja droga

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici PGP Županja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom i 24-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga.

Naime, policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - Istok su u 13,30 sati 29. lipnja, u osobnom automobilu vinkovačkih registracijskih oznaka na parkingu na odmorištu autoceste A3 Zagreb-Lipovac, zatekli 24-godišnjakinju i 29-godišnjaka u konzumaciji marihuane (tzv. „joint“). Prilikom postupanja predali su policijskim službenicima navedenu ručno spravljenu cigaretu „joint“ (0,6 grama) te vrećicu sa 189 grama amfetamina, digitalnu vagu i prazne vrećice za pakiranje droge.

Dovedeni su u službene prostorije PGP Županja, gdje je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, nadležnom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava, protiv 29-godišnjaka za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a protiv 24-godišnjakinje za kazneno djelo Omogućavanje trošenja droga.

Sudskim rješenjem 29-godišnjaku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te je predan u Zatvor u Osijeku.

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 13:52)
Provalniku određen istražni zatvor

Policijski službenici PP Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa - izvijestila je PU vukovarsko-srijemska. 

Sumnja se kako je u razdoblju od 13. do 26. lipnja u stambenoj zgradi u Vukovaru provalio u dva nenastanjena stana, vlasništvo 72-godišnjaka i 74-godišnjaka. Iz jednog je otuđio nekoliko starih mobilnih uređaja, dok iz drugog stana nije ništa otuđio. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 29. lipnja, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a kaznena prijava protiv njega upućena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te je predan u Zatvor u Osijeku.

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 13:50)
Sanirana još jedna nerazvrstana cesta u Vukovaru

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je sa suradnicima zamjenikom Filipom Sušcem i pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom sanirani odvojak Ulice Vijeće Europe u gradskoj četvrti Sajmište. Penava je istaknuo kako su na zahtjev građana pristupili izvođenju radova i asfaltiranju puta.
- Imamo na umu i ulice koje nisu sanirane u gradu, a kojih je mali broj, poput SR Njemačke i Preradovićeve. Finaliziramo planove za njihovu sanaciju te ćemo privesti kraju obnove ulica nakon Domovinskog rata. Ovaj projekt je jedan u nizu kojega smo dovršili u ovoj godini i drago nam je da kontinuirano razvijamo gradsku infrastrukturu – pojasnio je Penava.

Izvedeni su radovi na pojačanom održavanju nerazvrstane ceste koji obuhvaćaju radove na iskopu i ugradnji kamene nosive kolničke konstrukcije sa ugradnjom geotekstila, ugradnji asfaltnog sloja debljine 7cm te postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije.
- Od Hrvatskih željeznica osigurali smo kamenu granulaciju kao podlogu budućim cestama u donaciji male vrijednosti, a nakon toga smo proveli asfaltiranje u punom profilu. S asfaltiranjem nastavljamo i dalje, a u planu je završiti cestu u vikend naselju Vučedol - rekao je Čulig.
Vrijednost radova je 31.856,79 eura s PDV-om, a uz radove je izdvojeno i dodatnih 20.000 eura za pripremne radove.
Izvođač radova bila je tvrtka Cestorad d.d.

 

(Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 13:05)

Klub vijećnika SDP-a napustio sjednicu Gradskog vijeća Grada Vukovara

Klub vijećnika SDP-a napušta gradsku vijećnicu Klub vijećnika SDP-a napušta gradsku vijećnicu Foto: R. Rac

Odmah po završetku aktualnoga sata sjednice Gradskoga vijeća grada Vukovara, koji je i ovoga puta trajao puna dva sata, a samo nekoliko trenutaka prije no što je predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota trebao odrediti petominutnu stanku, uoči izglasavanje dnevnoga reda sjednice, iz oporbenih klupa obratio se vijećnik Darko Buljan (SDP) koji je rekao kako smatra krajnje neprimjerenim što je sjednica sazvana za četvrtak 23. studenoga, samo tri dana nakon što je u Vukovaru završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

- Ja dolazim iz stradalničke obitelji i ovi dani su za mene jako potresni pa se nisam uspio dovoljno dobro pripremiti za ovu sjednicu i na njoj neću sudjelovati - komentirao je Buljan izlazeći iz gradske vijećnice.

Podršku Buljanu izrazili su i njegove stranačke kolege, Goran Bošnjak (SDP) i Biljana Gaća (SDP), koji su također napustili sjednicu prije njezinoga početka.  

Šota: - Neodgovorni ste, kaznit će vas glasači!

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak novinarima je rekao kako smatra neprimjerenim što je sjednica Gradskog vijeća sazvana svega dva dana nakon završetka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, tim više jer se na dnevnom redu sjednice nalaze vrlo važne točke za budućnost grada i njegovih stanovnika, a izglasavanje proračuna Grada Vukovara za 2018. godinu samo je jedna od ključnih točaka dnevnoga reda.  

- Vladajući ovaj naš potez nazivaju politikanstvom, a ja im kažem da nije riječ o politikanstvu nego o odgovornosti prema svim građanima ovoga grada, a posebice prema onima koji su nas izabrali na ove odgovorne funkcije. S obzirom na Dane sjećanja nismo se uspjeli dovoljno dobro pripremiti za sjednicu i neodgovorno bi od nas bilo na istoj i sudjelovati - komentirao je Bošnjak, dodajući kako je sjednica Gradskoga vijeća s ovako važnim točkama mogla biti održana i idućega tjedna.
02 BOSNJAK
Goran Bošnjak, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a 

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) je novinarima rekla kako nije željela sudjelovati u radu Gradskog vijeća jer nije bilo dovoljno vremena za napisati amandmane, s obzirom na činjenicu da su Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nedavno završeni, a to bi sigurno učinila da je imala vremena kvalitetnije se pripremiti za rad sjednice i da je bilo dovoljno vremena da bolje prouči dostavljene materijale za sjednicu.
03 GACA
Biljana Gaća, vijećnica SDP-a

- Vremena je bilo dovoljno, ovo je obično politikanstvo i igrokaz opozicijskog SDP-a kojim pokušavaju prikupiti simpatije kod svojih potencijalnih glasaća. Riječ je o tome da vukovarskom SDP-u spremaju unutarstranački izbori, s obzirom na imena i prezimena potencijalnih kandidata koji će na njima sudjelovati, jedino što mogu konstatirati je da su u panici. Održavanje sjednice u četvrtka 23. studenoga im smeta jer, kako tvrde, previše je blizu danima u kojima su se Vukovarci i cijela Hrvatska prisjećali žrtve Vukovara 1991. godine, a ja vam kažem, kako su pozivi i materijali poslani u zakonskom roku i sve je odrađeno prema poslovniku - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota.

Šota je rekao kako je riječ o neodgovornom ponašanju Kluba vijećnika SDP-a prema građanima Vukovara, a posebice prema njihovom glasačkom tijelu, koje ih je izabralo na ove funkcije kako bi zastupali njihove interese u radu Gradskog vijeća.

- Budite sigurni da će građani to znati prepoznati i primjereno ih kazniti na idućim izborima, tako da me ne bi iznenadilo da u budućnosti ostanu bez Kluba vijećnika i s još manjim brojem vijećnika nego što ih imaju trenutno. Napuštanje sjednice njihovo je demokratsko pravo - rekao je Šota.

Predsjednik vukovarskog  Gradskog vijeća, novinarima je prokomentirao i zašto ovo sve smatra političkim igrokazom vukovarskog SDP-a.

- Odlazak sa sjednice, pod krinkom malog vremenskog odmaka od obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, zbog čega se, kako tvrde, nisu mogli dovoljno dobro pripremiti za ovu sjednicu, jednostavno "ne drži vodu", jer sam osobno ja, kao i još neki vijećnici, imali prilike vidjeti kako upravo u vrijeme obilježavanja najtužnijih dana za Vukovar, neki od članova SDP-a rade na prikupljanju potpisa građana za kandidate na njihovim unutarstranačkim izborima. Osobno sam ih vidio na Mintnici, tako da nije ni čudno što nisu stigli napisati amandmane ili se pripremiti za rad sjednice - zaključio je Šota.

2013. godine nije bio problem, a sada je?   

Na novinarski upiti upućen Klubu vijećnika SDP-a, kako je moguće da su 2013. godine, dok su oni obnašali gradsku vlast, sazvali sjednicu Gradskoga vijeća Grada Vukovara za 26. studenoga 2013., dok su pozive i materijale za istu dostavili 8 dana ranije, dakle 19. studenoga, kada se u Vukovaru obilježava "Žrtva Borova naselja za domovinu" i tada to nije bio problem, a danas je, vijećnica Biljana Gaća (SDP) je komentirala da ne zna kada su se održavale sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara u 2013. godini, no ako je to točno, tada to isto nije bilo u redu.

Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, kao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava su potvrdili da je taj podatak o održavanju sjednice Gradskoga vijeća 26. studenoga 2013. točan, što se u konačnici može provjeriti u arhivi Grada Vukovara, kao i na internetskim stranicama Grada.

04 SJEDNICA 2013
Prva stranica "Zapisnika" sa sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara, koja potvrđuje da je ista održane 26. studenoga 2013. dok je gradsku vlast obnašao sada oporbeni SDP

Opozicijski vijećnik Živog Zida Pavo Josić osudio je odlazak kolega oporbenjaka sa sjednice, komentirajući novinarima kako to nije u redu, u prvom redu prema građanima Vukovara, čije interese vijećnici i trebaju zastupati.

- Ovdje smo izabrani upravo kako bi zastupali interese Vukovaraca i donosili najbolje moguće odluke koje su usmjerene za boljitak Vukovara i njegovih stanovnika. Suosjećajući s obiteljskom tragedijom kolege Buljana, ali i žrtvom Vukovara 1991., moram konstatirati kako su kolege iz SDP-a osobne interese ovoga puta postavili ispred interesa grada Vukovara svih njegovih stanovnika, a u Gradsko vijeće nismo izabrani zbog tog cilja - komentirao je Josić.

I gradonačelnik Ivan Penava je ostao nemalo iznenađen samom završnicom aktualnoga sata te napuštanjem gradske vijećnice vijećnika oporbenoga SDP-a.

- Građani sve vide i sve znaju pa će to adekvatno znati nagraditi ili kazniti na idućim izborima. Na proteklim izborima građani su rekli svoje. Prepoznali su rad, trud, angažman i izabrali su boljitak, a kaznili su nerad i politikanstvo, što je upravo kod vukovarskog SDP-a i rezultiralo manjim brojem izabranih vijećnika u radu Gradskog vijeća u odnosu na prošli saziv. 

Aktualni sat 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara

Vijećnika Filipa Sušca (HKS) zanimalo je kolika je popunjenost nove gradske tržnice? Igor Antolović, privremeni upravitelj službe vlastitog pogona Grada Vukovara i v.d. voditelja tržnice je izvijestio kako je popunjenost klupa i poslovnih prostora 80 posto, a u idućih 6 mjeseci očekuje se kako će popunjenost biti 100 posto. Sušca je zanimalo i rješavanje problema parkiranja na Trgu Slavija. Gradonačelnik Penava je odgovorio da Trg Slavija treba planski osmisliti i urediti, a kada će se to dogoditi ovisi o listi prioriteta u Vukovaru.  

Vijećnica Ivana Radoš (HDZ) konstatirala je kako je gradonačelnik Penava najavio racionalizaciju troškova rada Gradske uprave, upitala ga je ostaje li pri tome i kada će do toga doći?
Snižavanje će biti vidljivo na plaći djelatnika Gradske uprave za siječanj 2018. godine. Pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić je izvijestila kako će se izraditi novi koeficijenti, a ukupno smanjenje u odnosu na trenutni broj zaposlenih u Gradskoj upravi bilo bi 1,3 milijuna kuna.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) je upitala u kojoj je fazi izrada Zakona o poticanju investicija na području Grada Vukovara? Penava je odgovorio kako je finalni naziv zakona u radnoj verziji  „Zakon o razvoju grada Vukovara“. Objasnio je kako za ovakve zakone mora dobiti suglasnost Europske komisije. - Zahvaljujem ministrici Gabrijeli Žalac koja je nositeljica izrade ovakvoga zakona. Po prvi puta Republika Hrvatska traži povlastice od EU po pitanju olakšica kojima bi ovo područje postalo zanimljivo investitorima. Ovo je kapitalan projekt jer bi se s njime riješila brojna pitanja, među kojima je razvoj i jačanje gospodarstva, otvaranje radnih mjesta i stvaranje boljih egzistencijalnih uvjeta za građane Vukovara - odgovorio je gradonačelnik.

05 SOTA

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) upitala je gradonačelnika kako komentira gestu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došla u čizmama koje proizvodi vukovarska tvrtka Borovo d.d. te time promovirala borovsku obuću, što je dovelo do porasta prodaje. Penava je pohvalio potez predsjednice rekavši kako je to jedan od načina kada nam sam državni vrh daje primjer kako promovirati proizvode koji dolaze iz grada Vukovara te time im osigurati mjesto na tržištu i potaknuti proizvodnju i zapošljavanje što je od strateškog interesa za Vukovar.

Vijećnika Igora Naletilića (HDZ) zanimalo je pitanje obnove OŠ Nikole Andrića. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako su mnogi bivši ministri i vlade u medijima govorili o ovoj problematici, ali nitko do sada nije povukao konkretne poteze.
- Obećao sam da će škola biti obnovljena u vrijeme obnašanja moga mandata i u tome ćemo uspjeti, uz pomoć predanog rada s resornim ministarstvom, ministricom Divjak, premijerom Plenkovićem i našim političkim partnerima na državnoj razini. Vodimo dogovore na dvije relacije,  preko ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te preko ministarstva regionalnoga razvoja fondova EU. Po zadnjim informacijama novac za obnovu ove škole osiguran je putem proračuna ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - rekao je Penava.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) upitao je koji je rok izvršenja radova na prometnici na Priljevu? Penava je rekao kako je cesta Priljevo projekt vrijedan 17 milijuna kuna, koji se spletom okolnosti izvodi u isto vrijeme kada i infrastrukturni radovi u sklopu Projekta Vukovar što je usporilo dinamiku izvođenja radova. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig  odgovorio je kako je rok izvođenja radova srpanj 2018. godine, a hoće li se rokovi uspjeti  među ostalim isti ovisi i o vremenskim uvjetima.

Vijećnika Pavla Josića (ŽZ) zanimalo je što se može učiniti u situaciji kada tvrtka koja je izvođač radova dođe do stanja blokade, iznosa 120 milijuna kuna i kada mu banke oduzimaju opremu, a koja osim što je radila na projektu izgradnje nove gradske tržnice Vukovar, radi i na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Pročelnik Dražen Čulig odgovorio je kako je Ugovor vezan za izgradnju nove gradske tržnice Vukovar u potpunosti realiziran te da po tom pitanju Grad Vukovar s izvođačem nema problema, a za eventualne nedostatke radova sredstva su osigurana na računu Grada. Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara d.o.o. Dario Tišov  rekao je da postoje tri potencijalne opcije kako projekt izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne bi trpio jer o navedenom ovisi cijeli Projekt Vukovar. Također, Tišov je napomenuo kako je rok završetka Projekta Vukovar sredina 2018. godine, no s obzirom na blokadu izvođača radova koja je investitora iznenadila, nada se da će se do kraja tekuće godine moći preciznije odrediti vremensko razdoblje u kojemu će radovi biti izvršeni do kraja.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) upitao je što Vukovar dobiva povratkom Hrvatske vojske u grad.
Gradonačelnik je rekao kako je riječ o jednoj od strateških odrednica kojom grad dobiva stotinjak mladih vojnika od kojih će zasigurno jedan broj trajno naseliti Vukovar i zasnovati obitelj te pridonijeti socijalnom i ekonomskom razvoju grada. Također, neizostavna je pomoć inženjerijske postrojbe u uklanjanju ruševina iz Domovinskog rata, a također isti mogu doprinijeti i u slučaju nastupanja prirodnih katastrofa. Naravno, ovakav čin ne znači da Hrvatskoj prijeti ratna ugroza od susjednih, ali i daljih država. Naposljetku, neisključiva je i simbolika našega grada te borba hrvatskih branitelja Vukovara jer su ovim činom stvari vraćene na svoje mjesto.

Vijećnik Savo Manojlović (HDZ) je upitao je li anketa za subvencioniranje troškova stanovanja obiteljima s troje ili više djece do 15 godina starosti bila samo informativnog karaktera ili će se po tome pitanju zaista poduzeti određene mjere. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je anketa bila upućena određenom broju obitelji s troje i više djece starosti do 15 godina te da je u gradskom proračunu osigurano 1.000.000 kuna za navedenu mjeru koja će biti provedena.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) je upitala gradonačelnika je li točna informacija koju je najavio premijer Andrej Plenković da će sredstava Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara biti povećana.
Gradonačelnik joj je odgovorio kako sukladno stavu premijera i hrvatske Vlade, a na tragu realizacije brojnih projekata će uslijediti povećanje iznosa od 50 posto, pa ukupna sredstva Fonda više neće iznositi 40 nego 60 milijuna kuna.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) pitao je hoće li se nastaviti prekinuti radovi na koritu rijeke Vuke u središtu grada. Penava je odgovorio kako je izvođač na spomenutim radovima također u stanju blokade te se povukao s gradilišta. Novci za realizaciju ovog projekta su osigurani, no problem je što nedovoljno dobre tvrtke koje se pokažu najpovoljnijim ponuditeljima onemogućuju izvršenje posla. Do kraja godine se očekuje potpisivanje ugovora između drugog najpovoljnijeg izvođača i investitora – Hrvatskih voda te nastavak radova prve i druge faze koja obuhvaća postavljanje brane čime bi radovi u središtu grada bili završeni.

Vijećnika Gorana Bošnjak (SDP) – zanimalo je vodi li Grad Vukovar računa o samoodrživosti  projekata. Upitao je hoće li nova gradska tržnica poslovati pozitivno ili s gubitkom? 
Kada je riječ o samoodrživosti projekata Penava se referirao na slučaj eko-centra Adica koji pozitivno posluje u protekle tri godine, a dočekalo ih je rasulu na početku mandata zbog lošeg odnosa bivše gradske vlasti. Kada je riječ o novoj gradskoj tržnici rekao je kako su vodili računa o samoodrživosti iste prilikom izrade projekata.

06 VJECNICI

Vijećnik Darko Buljan (SDP) pitao je što je s Odlukom o preuzimanju nadležnosti nad osnovnim školama u gradu Vukovaru koja je pred vijećnicima bila na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara te što se do danas po tom pitanju učinilo. Gradonačelnik Penava je rekao kako je Gradsko vijeće Grada Vukovara u vrijeme mandata gradonačelnika Vladimira Štengla pokušalo učiniti isto te čak dobilo i suglasnost Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, no mišljenje Ministarstva financija je blokiralo proces sa zaključkom da Grad Vukovar nije dovoljno financijski jak i stabilan kako bi ta prava bila osigurana. Upravo zbog toga upućeno je pismo namjere prema aktualnom osnivaču i zatraženo je mišljenje Ministarstva financija kako se isti scenarij ne bi ponovio te se čeka odgovor i zeleno svjetlo spomenutog resora.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) u ime Kluba vijećnika upitala je kada će biti objavljen natječaj za stipendije. Pročelnica Ana Kustura odgovorila je kako će natječaj biti objavljen u Vukovarskim novinama i na službenim internetskim stranicama Grada Vukovara. Drugo pitanje, u osobno ime, odnosilo se na smanjenu sigurnost prometovanja na Priljevu, a zbog radova koji su u tijeku. Zanimalo ju je što Grad Vukovar čini po pitanju sigurnosti građana koja mora biti prioritet. Gradonačelnik je objasnio kako Grad Vukovar nema odgovornost jer su investitor radova Hrvatske ceste, riječ je o državnoj cesti, a izvođač je tvrtka Cestorad. Zna se tko su odgovorni za radove na Priljevu te se njima treba obratiti. Upravni odjel za komunalnu djelatnost, gradnju i zaštitu okoliša učestalo je upozoravao na potrebu za boljom signalizacijom i inzistirao na ubrzavanju radova. Osim toga, Grad Vukovar je preko lobiranja izborio izgradnju biciklističke staze koja povezuje Borovo naselje i središte Vukovara, a upravo zbog sigurnosti građana koji svakodnevno prometuju Priljevom.

Vijećnik Predrag Mišić (HKS) ponovio je pitanje s prošle sjednice Gradskoga vijeća, vezano za parkirališna mjesta za skutere te napomenuo kako je ispred HKS-a upućen dopis s prijedlogom mjesta. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako je zahtjev proslijeđen tvrtki Komunalac te da su lokacije za parkirališta određene kod Gradske knjižnice i preko puta stare tržnice te će u sljedećih desetak dana i biti riješeni.

Vijećnicu Jasminu Jukić (HKS) zanimalo je planira li se uređenje okoliša u Vatikanskoj ulici na što je pročelnik za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao kako je okoliš kompletne površine na navedenom području u fazi izrade idejnog rješenja.

Vijećnik Borislav Nikolić (DSS) upitao je gradonačelnika Penavu kako gleda na medijske napise koji su se prethodnih dana pojavili, a pozivali su posjetitelje Vukovara da izbjegavaju ugostiteljske objekte koji su u vlasništvu pripadnika srpske nacionalne manjine te smatra li da je takvo ponašanje za osudu. Gradonačelnik je rekao kako su takvi pozivi krajnje neprihvatljivi i osudio je sporne objave na portalima konstatirajući kako prošlost treba ostati iza nas te kako se ovakvim i sličnim ponašanjem ne smije narušavati budućnost.

Vijećnica Vesna Vujić (SDSS) pitala je postoji li podrška Grada Vukovara, a tiče se obnove dvaju pravoslavnih sakralnih objekata, u parku Mazda i kod restorana Dunavska golubica. Gradonačelnik je rekao kako je projekt obnove navedenih dvaju, ali i desetak drugih sakralnih objekata trebao biti kandidiran za kulturnu baštinu, no natječaj se spletom okolnosti zatvorio. - Bez obzira na navedeno, ti objekti će biti obnovljeni kao i svi na području grada Vukovara - rekao je Penava.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) je komentirao kako je pomoćno igralište nogometnog kluba NK Vuteks Sloge u lošem stanju. Obraslo je u šikaru i leglo je raznih štetočina. Zanimalo ga je može li Grad Vukovar pomoći u rješavanju ovoga problema, kako bi se pomoćni tereni uredili i dobili svoju primarnu svrhu. Gradonačelnik Penava je zahvalio na pitanju izražavajući interes za rješavanjem ovoga problema, no podsjetio je vijećnika kako je trenutni prioritet u Vukovaru sređivanje središnjeg  Gradskog stadiona HNK Vukovar 1991. na kojemu je u planu izgradnja atletske staze.
  

Pročitano 2754 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija