NAJNOVIJE
Počinje program VukovART night

U petak 10. svibnja počinje program ovogodišnje manifestacije VukovART night i to u 18 sati kreativnom radionicama Mladi umjetnici i postavljanjem info centra za mlade.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:48)
Olimpijski festival u Vukovaru okupio 300-tinjak vrtićanaca

U Vukovaru je pod motom „I ja ću biti olimpijac” održan 20.Olimpijski festival dječjih vrtića koji je okupio 300-tinjak djece iz dječjih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:47)
Projekt ADAPTVitis - znanstveni i stručni odgovor na utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo

Na Demonstracijsko vinogradarsko-vinarsko pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić svečano je uručio Ugovor o financiranju Projekta “Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis. Ugovor za projekt vrijedan je 2,1 milijuna eura, a primio je dekan Fakulteta Krunoslav Zmaić.
- Nedavno smo u Mandićevcu najavili, a sada i ispunili obećanje, odnosno uručili ugovor za Projekt ADAPTVitis. Ključno je da omogućimo vinogradarstvu kao značajnoj djelatnosti za Osječko-baranjsku županiju, ali i širu regiju da se odupre izazovima koje su pred nas stavile klimatske promjene. Na ovaj način omogućujemo znanstveni pristup i nova tehnička dostignuća u suradnji dvije snažne ustanove, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da iznađu rješenja za borbu s klimatskim promjenama kako bi očuvali vinske sorte i vinogradarstvo u ovoj regiji – rekao je državni tajnik Domagoj Mikulić.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić naglasio je da Osječko-baranjska županija kontinuirano daje potporu poljoprivredi i Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku s kojim ima odličnu suradnju.
 - Naša suradnja je zaista na vrhunskoj razini, a čestitam na ovom izuzetno važnom projektu Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Projekt je izuzetno vrijedan, prati europske trendove, a dobro je i što se financira europskim novcem. S ukupno 2.069 hektara Osječko-baranjska županija je druga po veličini površina koje se nalaze pod vinovom lozom u Hrvatskoj, a vodeće mjesto zauzimamo po proizvodnji vina, oko 109.000 hektolitara. Projekt će novim idejama i rješenjima pridonijeti razvoju nove tehnologije, a posebno edukaciji mladih ljudi kako bi odoljeli svim izazovima klimatskih promjenama - istaknuo je Lukić.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac rekao je kako se projekt sustavno pripremao, te da se u njemu, uz obrazovnu i znanstvenu, ogleda osobito stručna uloga Sveučilišta, a to je suradnja s gospodarstvom, kao i njegov doprinos zajednici kroz inovativne projekte i obrazovanje mladih agronoma.
- I ostale sastavnice Sveučilišta koristit će ovo Pokušalište kroz različite završne konferencije i druge aktivnosti, pa će objekt, kada bude gotov, isto tako biti jedan oblik prezentacije Sveučilišta, i to ne samo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti nego cijelog Sveučilišta i njegovih sastavnica. Ovakav znanstveno istraživački centar je veliki iskorak u domaćoj i međunarodnoj prepoznatljivosti - poručio je Guberac.

Dragoslav Ivanišević, profesor vinogradarstva i direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pojasnio je kako će fakulteti realizacijom projekta doprinijeti budućem razvoju vinogradarstva i prilagođavanju novim klimatskim promjenama.
- Svjedoci smo iz dana u dan da su klimatske promjene značajne i nanose velike štete, pa su i veliki izazov za poljoprivredu, samim tim i za vinogradarstvo i sektor vinarstva. Nadamo se da ćemo ovim projektom uspjeti naći odgovore na sve što nas čeka u budućnosti. Za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu ovo je vrlo značajan projekt, a nastojat ćemo izgraditi i objekt koji planiramo već duži niz godina, a baš u cilju sprečavanja, odnosno borbe protiv klimatskih promjena. Realizacijom projekta poboljšat ćemo svoje kapacitete, stvoriti bolje uvjete za edukaciju studenata, osobito smjera voćarstvo i vinogradarstvo, ali i stvoriti mnogo bolje uvjete za edukaciju samih proizvođača i za transfer novih tehnologija u praksi - naglasio je Ivanišević.

 

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:05)
DP-u i mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade

Predsjednik Domovinskog pokreta izjavio je u srijedu da im prema dogovoru o parlamentarnoj većini s HDZ-om, osim tri resora, među kojima je i demografija, pripada mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade dok broj državnih tajnika nisu "eksplicite detektirali" - prenosi HINA. 

- Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na dogovoru DP-a, HDZ-a, dijela pripadnika zastupnika manjina i partnera - rekao je Ivan Penava novinarima nakon ranije održanih pregovora u Banskim dvorima.

Domovinskom pokretu su pripali resori poljoprivrede, gospodarstva bez zaštite okoliša te demografije zbog koje će biti osnovano novo ministarstvo.

Penava je rekao da su to ključni resori koje su komunicirali u kampanji i prije samih izbora. Naglasio je pritom kako su jasno stavljali do znanja da demografski slom kojeg imamo u Hrvatskoj doživljavaju kao problem prioritetnog značenja.

Vezano za resor poljoprivrede naglasio je kako se zalažu za samodostatnost u proizvodnji hrane, naseljavanje ruralnih prostora bez kojih, dodao je, nema dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje.

Demografija je, naglasio je Penava, apsolutno velik i težak problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno.

- Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom, zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, jasnu dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva -  rekao je Penava.

Treći resor koji su dogovorili je Ministarstvo gospodarstva. Penava je rekao da se to odnosi na sve u suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje i industrije, bez dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika.

Uz to, dogovoreno je učešće, odnosno kvota od otprilike 20 posto koja će se primjenjivati i na druge strukture vlasti sukladno osvojenim glasovima na parlamentarnim izborima. 

Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, rekao je Penava, dodavši da će DP podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova HDZ-a.

Domovinskom pokretu pripast će mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:05)
Postignut dogovor o parlamentarnoj većini

Predsjednici HDZ-a i DP-a Andrej Plenković i Ivan Penava objavili su da je postignut dogovor o formiranju Vlade Republike Hrvatske. Nova će Vlada imati više ministarstva negoli sadašnja, a tri će resora pripasti DP-u uključujući demografiju zbog čega se osniva novo ministarstvo. Tako će Hrvatska biti među prvim europskim državama koja uvodi Ministarstvo demografije i useljeništva, rekao je Plenković i dodao da će DP-u pripasti i Ministarstvo poljoprivrede te novo ministarstvo koje će nastati podjelom sadašnjega Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
- Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu. Novo ministarstvo koje će se osnovati bit će ministarstvo demografije, to je prvi resor. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede i treći je da se trenutno jako veliko ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a. Nismo govorili o imenima. Onaj član Vlade koji bude ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja
Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da će ministar demografije biti i potpredsjednik Vlade.

- Svih ovih 61 sa lista HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta i sukladno tome ćemo vidjeti koliko će bit potrebno potpisa nacionalnih manjina. Bit će ih dovoljno. Ako zbrojite 61 i 13 onda ke to 74 može biti 2,3,4 nije problem – rekao je Plenković.

Penava je potvrdio da je postignut dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju izvršne vlasti, a Vladu će podržati i dio pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i partnera.
- Što se tiče resora, govorimo o tri ključna resora koja smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan Ministarstvo demografije. S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji doživljavamo u Hrvatskoj, doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo postigli dogovor za ovaj resor. Uz ministarstvo poljoprivrede dogovorili smo i Ministarstvo gospodarstva bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika. Prvi korak svakako je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, a Domovinski će pokret podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a Domovinski pokret će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora - rekao je i dodao da će Vlada imati dva potpredsjednika iz DP-a dok državne tajnike još nisu odredili, ali dogovorene su kvote od 20 posto DP-u, odnosno desetak tajnika - rekao je Penava.

 

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 13:04)
U Policijskoj postaji Vukovar otvorena izložba „Koga smo zaboravili”

Povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, u Policijskoj Postaji Vukovar otvorena je izložba naziva „Koga smo zaboravili?", pripremljena u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg vodi Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 12:32)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju građane na ispunjavanje upitnika na temu prometnog sustava

Nakon ispitivanja stava javnosti provedenog 2021., tijekom kojeg su građani Vukovarsko-srijemske županije ispunjavanjem online upitnika pridonijeli identifikaciji pokazatelja postojećeg stanja mobilnosti na području županije, Vukovarsko-srijemska županija provodi anonimno online ispitivanje stava javnosti u funkciji procjene potencijala mobilnosti na području županije.

Upitnik je namijenjen stanovnicima svih administrativnih naselja naše županije, a podijeljen je na četiri tematska područja: osnovne i statističke informacije, sredstva mobilnosti, informacije o putovanjima, promjena navika putovanja.

- Molimo vas da precizno i potpuno odgovorite na pitanja kroz četiri kratke cjeline i tako pridonesete procjeni potencijala mobilnosti na području Vukovarsko-srijemske županije. Podijelite poveznicu web upitnika svojim ukućanima, prijateljima i kolegama s prebivalištem ili boravištem na području VSŽ i tako nam pomozite poboljšati prometni sustav županije – pozvali su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Online upitnik je moguće ispuniti do 15. svibnja 2024., a dostupan je na internetskoj stranici Županije.

Odgovori će biti korišteni isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, a identitet će ostati očuvan sukladno odredbi GDPR.

(Četvrtak, 09 Svibanj 2024 12:14)

Dan sjećanja iz minute u minutu

Dan sjećanja iz minute u minutu Foto: HRV

Vukovar i Hrvatska obilježavaju najtužniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Iz minute u minutu na našem portalu pratite sva zbivanja iz herojskoga grada u kojemu se danas očekuju desetine tisuća hodočasnika iz Hrvatske i svijeta.

15:20-Dan sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u poslijepodnevnim satima Svjetlosnom rijekom sjećanja u središtu grada pored Dunava s početkom u 17 sati, a u 20 sati slijedi dio programa pod nazivom I u mom gradu Vukovar svijetli. Riječ je o paljenju svijeća u gradovima širom Hrvatske u ulicama koje nose naziv Vukovara ili u drugim glavnim ulicama. 

Predsjednica krunica

14:30-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović položila je vijenac i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a isto su učinili  i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Vlade RH Andrej Plenković

 

Predsjednica Ovcara

 

Sabor Ovcara

 

Vlada Ovcara

13:00-Misu za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodi mons.Antun Škvorčević, biskup požeški. -Uvjeren sam da Vukovar može postati prepoznatljiviji kao dom i domovina budu li se svi građani trudili oko međusobnog povjerenja, poštovanja i ljubavi, prvenstveno vjernici katoličke i pravoslavne crkve koji vjeruju u pobjednika nad smrću Isusa Krista - poručio je biskup Škovrčević.

12:45-Počast žrtvama Vukovara, polaganjem vijenaca kod spomen -obilježja na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata odali su Predsjednica Republike RH, Hrvatski sabor, Vlada RH, hrvatski branitelji Vukovara i Grad Vukovar

Drzavni vrh vijenci

 

Branitelji vijenci

 

 Grad vijenci

12:40-Polaganje ruža na grobnice poginulih i ubijenih branitelja i civila. Kod spomen-obilježja molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodi mons. dr.Đuro Hranić

 Na groblju svi
12:35 -Kolona sjećanja stigla je na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.
Na pocetku groblja
12:30-Crvene ruže za poginule branitelje
Kolona ljudi
12:25-Sa svih strana u Vukovar
Kupres
 
Siroki Brijeg
 
Biciklisti
12:10-Srebrenčani tradicionalno dolaze u Vukovar za Dan sjećanja
Srebrenica Odzak
12:00-Kolona sjećanja kod simbola hrvatskoga zajedništva - Vodotornja
.Vodotanj 2
 11:50-Šef oporbenog SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako danas nije vrijeme za komentiranje rada Vlade nego za odavanje počasti žrtvi herojskoga Vukovara. Ipak, naglasio je da u Hrvatskoj danas treba raditi na otvaranju radnih mjesta posebno za mlade i  povećanju minimalca. - U koloni sjećanja danas će biti onoliko ljudi koliko se prošle godine iselilo iz RH i to nam mora svima biti opomena- istaknuo je Bernardić.
Bernardić2
 

11:45-Ministri Kujundžić i Medved u društvu s legendarnom ratnom i sadašnjom ravnateljicom vukovarske bolnice dr.Vesnom Bosanac. -Raduje me zajedništvo, kao i mnoštvo infrastrukturnih radova napravljenih ovdje u posljednje vrijeme.  Poruka iz Vukovara je optimizam, poziv na jedinstvo i zajedništvo u različitosti - istaknuo je ministar Medved. Naglasio je da Hrvatska još uvijek traži 1500 nestalih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, a da je suradnja sa Srbijom tom smislu slaba. 

 

Kuijundžić Bosanac Medved

11:35-Cijeli je državni vrh danas u Vukovaru, saborski zastupnici, predstavnici svih hrvatskih županija, mnogih gradova i općina. -Hrvatska je u Vukovaru obranjena. On je simbol stradavanja i zajedništva i  putokaz da trebamo raditi za boljitak Vukovara i cijele domovine. Vukovar je poprilicno obnovljen, ali i ovdje se vidi problem iseljavanje mladih - naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.. 

Državni vrh u koloni 2

11:20-I Alkari su došli

Alkari

11:15-Rijeka ljudi u Vukovaru

Rijeka ljudi

 

Semenic Rutko

 11:10 Predsjednica vukovarske podružnice stranke Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti 

-Kao i svake godine od kad sam se vratila u Vukovar 1999. godine nalazim se u ovoj koloni. Dok god budem živa bit ću u koloni jer je to u mome srcu, a prenijet ću to i na svoga sina. Mislim da to treba obilježavati, trebamo prenijeti cijeloj Hrvatskoj da zna što su branitelji napravili za Hrvatsku i kako se samostalnost stvarala da bi na zdravim temeljima mogli graditi Hrvatsku, rekla je predsjednica vukovarske podružnice stranke Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti i gradska vijećnica Vukovara Mirjana Semenić. Dodala je kako je Vukovar danas izgrađen, ali trebamo vratiti vjeru u ljude koja je poljuljana i upornošću nastaviti dalje. 

 

Goran Bosnjak

 11:08 Predsjednik GO SDP-a Vukovar

-Ovo je jedan poseban dan za sve nas Vukovarce, ovo je dan sjećanja na sve naše najmilije kojih više nema i dan pijeteta i treba takav biti. Svi zajedno očekivali smo više. I mi sami i država moramo uložiti više napora da nam ljudi ostaju, jer je odlazak ljudi ključan problem, ključ ostanka i opstanka mladih ljudi i naših sugrađana je u otvaranju novih radnih mjesta, a ostalo će se već riješiti. Grad se obnavlja, ide polako na bolje, ali to još uvijek nije dovoljno, rekao je Goran Bošnjak, predsjenik GO SDP-a Vukovar.

 

Marijan Pavlicek

11:06 Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček

-I ove godine se sjećamo svih onih koji su ugradili svoje  živote u stvaranje neovisne Hrvatske države, posebice branitelja Vukovara. Želim se zahvaliti svim hodočasnicima koji su opet došli i pokazali svoju ljubav prema Gradu Heroju,  prema najvećim sinovima hrvatskog naroda. Vjerujem da će sve proći dostojanstveno upravo onako kako su zaslužili oni kojima smo se došli pokloniti. Vukovar danas je simbol slobodne Hrvatske, ali i grad koji se mora i dalje boriti, prvenstveno za razvoj gospodarstva. Grad kojemu je, nažalost upravo zbog posljedica rata,  prepolovljen broj stanovnika, prema našim procjenama ima nas svega 21.000-22.000. Na nama je cilj da pokušamo raznim mjerama oživjeti gospodarstvo. Jednim dijelom to i uspijevamo, ali itekako tu očekujemo pomoć s državne razine jer teško da sami možemo doći na razinu na kojoj je Vukovar bio prije Domovinskoga rata. To je cilj kako bi svi građani Vukovara bolje živjeli, ostajali ovdje i ovdje sa svojim obiteljima gradili budućnost, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. 

 

11:04 Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota

-Pod istim nazivom „Vukovar mjesto posebnog pijeteta“ obilježavamo i sjećamo se svih naših poginulih branitelja, odajemo počast najzaslužnijima za neovisnu domovinu Hrvatsku, a ujedno se prisjećamo svih poginulih branitelja iz cijele Hrvatske. Drago nam je da svake godine ljudi u sve većem broju dolaze iz cijele Hrvatske. Naravno da ćemo i dalje nastaviti tu tradiciju i odavati zahvalnost onima koji su najzaslužniji za slobodnu domovinu. Velika je razlika između Vukovara 1991., 1998. i Vukovara danas. Na nama je da ga učinimo još boljim. Naravno da nismo zadovoljni sa svime što smo do sada učinili, ali zadnjih par godina Vukovar je uistinu napredovao. Na nama je da stvorimo okvire za njegovo daljnje napredovanje, otvaranje radnih mjesta i zadržavanje mladih na čemu naš gradonačelnik najviše i radi, rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota. 

 

Damir Barna

11:02 Dožupan Damir Barna
-Ponovno jedna od veličanstvenih kolona kao i svake godine. Ona je samo jedan od dokaza da bi ovaj dan trebalo uvrstiti u državne blagdane, aktivno se radi na tome. Mislim da u državi nema manifestacije koja okupi toliko ljudi. Mislim da je 18.11. zaslužio da bude državni blagdan, rekao je zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Damir Barna te dodao kako je Vukovar danas jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj u kojemu se intenzivno radi na povećanju broja radnih mjesta te da za njega dolaze još bolji dani. 

 

11:00-Kolona sjećanja u baroknoj je jezgri Vukovara

Vojska kolona

Kolona srediste

10:45-I ove godine Kolona sjećanja prolazi ulicama Vukovara od bolnice, preko središta grada, uz Vodotoranj, naseljem Mitnica do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata

Zastave

10:40- Pozvani smo graditi Domovinu zajednistvom i suradnjom. Treba afirmirati sve vrijednosti Domoviskoga rata i nasega naroda i s time obogatiti zajednicu europskih naroda - izjavio je mons.dr.Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit. 
Hranic

10:40-Premijer Andrej Plenković naglasio je u Vukovaru da trebamo graditi moderno društvo. -Prošlo je 26 godina  od tragedije za koju su mnogi dali život za demokraciju i slobodnu RH. Hrvatska je nakon reintegracije uspostavila vlast nad cijelim teritorijem. Trebamo graditi moderno društvo. Ostvarili smo puno nakon sjednice Vlade RH održane ovdje prije godinu dana. Zakon o Vukovaru je u pripremi, dolazak vojske u Vukovar je značajan. Vukovar nam je jako bitan - izjavio je Plenković.

Plenkovic 

10:30- Vukovar-mjesto posebnog pijeteta, naziv je programa upriličenog u krugu vukovarske bolnice u kojemu su sudjelovali Klapa HRM Sveti Juraj,. glumac Darko Milas i Hrvoje Hegedušić. 

Program bolnica

S ovoga je mjesta krenula Kolona sjećanja put Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata predvođena braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

Kolona

10:00 - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Vukovaru kako je sretna zbog velikoga broja sudionika obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. U Koloni sjećanja hodat će u borovskim ZNG-a čizmama u znak sjećanja na hrvatske branitelje koji su ih tijekom Domovinskoga rata također nosili. -Ovo na mojim nogama su čuvene zenge koje su proizvedene u Borovu. Prije svega moramo osigurati budućnost Vukovara - da ljudi ostanu ovdje, da ljudi imaju bolju budućnost - rekla je Grabar Kitarović. Komentirala je i odnos sa Srbijom poručujući da su određeni pomaci učinjeni, ali i da će  još će puno vode proteći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija moći reći da su prijateljske države. 

Predsjednica ZNG

9:30: Pripadnici Hrvatske vojske sa zastavama čekaju početak porograma Vukovar-mjesto posebnog pijeteta.

Vojska

9:20-Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je prije početka prigodnog programa u krugu vukovarske bolnice kako je zadovoljan odazivom na ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a posebno odazivom mladih. -Oni njeguju uspomenu na Vukovar i smatram to velikim uspjehom - rekao je Penava, izražavajući i osobito zadovoljstvo činjenicom da je u mnogim njemačkim gradovima također upriličeno obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar. 

Penava bolnica

9:00 - U Vukovar su pristigle i brojne novinarske ekipe

Novinarske ekipe

9:00 -Vukovarski stadion bio je mjesto okupljanja hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja koji dan danas teško govore o onome što se dogodilo prije 26 godina. Okupljeni pod nazivom Heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku, zajedno su se uputili u dvorište Opće bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, a koji predvode Kolonu sjećanja. Savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovara, Tomislav Josić izrazio je žaljenje što je odaziv branitelja manji nego protekle godine, ali i zadovoljstvo  što i ove godine Kolonu sjećanja predvode branitelji Vukovara.

 Stadion

8:58- Građani su krenuli prema Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana gdje točno u 10 sati započinje prigodni program i odakle kreće Kolona sjećanja do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Gradjani Dansjecanja2017

 

Prema bolnici

 

8:00 - Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je u posjet delegaciju Općine Srebrenica koja je na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., došla odati počast žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu. Vukovar i Srebrenica povezani su tragičnim ratnim događajima. Posjeta Srebrenčana danas Vukovaru i izražavanje pijeteta spram nevinih žrtava velikosrpske agresije još je jedan korak u poboljšanju međusobnih odnosa između Vukovara i Srebrenice. Dana 7.studenoga iz Srebrenice je za Vukovar pješice krenulo 20-tak branitelja u poznatom mimohodu Hod mira. Put je dug 340 kilometara.

Srebrenica Penava

7:50 – Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine započelo je jutros rano paljenjem dvije tisuće svijeća duž puta kojim će danas proći Kolona sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata. Svijeće su tradicionalno zapalila djeca vukovarskih osnovnih škola.

Svijece

 

 

 

Pročitano 1746 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija