NAJNOVIJE
HGSS i županijski Športsko ribolovni savez od VSŽ dobili čamce

Vukovarsko-srijemska županija donirala je dva čamca vrijednosti oko 15.000 eura Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja - Stanici Vinkovci te Športsko ribolovnom savezu Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 15:01)
Danas u Gradskom muzeju Vukovar predstavljanje knjige Istražitelj

U Mramornoj dvorani vukovarskog Dvorca Eltz danas s početkom u 18 sati bit će upriličena knjiga Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda koju autorski potpisuje Vladimir Dzuro.

 Riječ je o kazivanju češkoga kriminalista koji je jednoga dana umjesto zlikovaca i ubojica po Pragu odlučio proganjati ratne zločince na Balkanu, zajedno s ostalim međunarodnim istražiteljima i tužiteljima Haaškog suda, koji su jednako tako smatrali da počinitelj ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji moraju biti kažnjeni.

Na promociji će sudjelovati u ime suizdavača dr. Dražen Švagelj, zatim ilustrator i autor naslovnice Nenad Barinić te Hrvoje Sopta koji će ponuditi povijesni osvrt.

Vukovarsku promociju knjige “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” upotpunit će Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:35)
Zapalio hrvatsku zastavu

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Povreda ugleda Republike Hrvatske. 

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:03)
U javnim radovima zaposleno 15 Vukovaraca

U okviru programa Uređenje, revitalizacija i privođenje namjeni javnih površina na području grada Vukovara, zaposleno je 15 Vukovaraca. Riječ je o programu Javni radovi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) vrijednog 77 520 eura. Program će trajati šest mjeseci, za devet osoba plaće će financirati u 100-postotnom iznosu HZZ, dok će za šest djelatnika plaće u jednakom omjeru od 50 posto sufinancirati Grad Vukovar i HZZ. Ovi će djelatnicii raditi na uređenju okoliša u gradu. Ugovore su im u gradskoj vijećnici uručili predstojnica Područnog ureda Vukovar HZZ-a Jasna Kolar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:00)
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac-Budžak

Dva susjedna gradska naselja Lužac i Budžak od nedavno su spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva ova cesta rezultirala je i novim alternativnim pravcem kojim se može doći iz Vukovara do Borova naselja.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 13:19)
Objavljen je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na Dalićevom popisu našli su se sljedeći igrači:
Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).

Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).

Pretpozivi: Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se 26. svibnja i pripremat će se u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon, gdje ih 8. lipnja očekuje prijateljska utakmica s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

Hrvatska prvu utakmicu na Euru igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu. Objavio je Hrvatski nogometni savez.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 12:51)
Završen 31. Festival glumca, "Zakon Zagore" najbolja predstava

Dodjelom nagrada u Otočkim virovima jučer je završio 31. festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najboljom je predstavom u cjelini proglašena "Zakon Zagore", Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Ivana Lea Leme, a nagrađena je nagradom "Vanja Drach".

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 09:58)

26. tužna obljetnica - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U Vukovar pristižu brojni hodočasnici, a očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz Hrvatske i svijeta, s obzirom da je subota. 

Središnja svečanost obilježavanja započinje u 10 sati u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana,  a potom će kolona sjećanja krenuti gradskim ulicama put Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će biti održana i sveta misa zadušnica.
02 SESTRAMedicinska sestra u vukovarskoj bolnici 18.11.1991.

Kao i svake godine,  promet će biti obustavljen od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, odnosno do skretanja za Ovčaru, u vremenu od 9 do 15 sati.

Na svakom raskrižju nalazit će se policijski službenici koji će usmjeravati vozače na alternativne, a teretni promet na obilazne pravce.

Vukovar i 26 godine nakon jednog od najvećih zločina poslijeratne Europe još traga za nestalima, a preživjeli traže pravdu iako su neki od počinitelja osuđeni te još traju suđenja u Hrvatskoj i Srbiji.

03 CAKOVECKA
Hrvatski vojnik pretrčava ulici (najvjerojatnije Čakovečka ulica)

U Bitci za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991. godine, po podatcima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba dok je nakon okupacije u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i nesrba. Ukupni je broj ubijenih u Vukovaru za vrijeme opsade i okupacije oko 4.000.

Tijekom posljednjih dana opsade dio civila i branitelja potražio je spas u vukovarskoj bolnici. Pošto su JNA i paravojne postrojbe zauzele bolnicu, izdvojene su iz nje i odvdene najmanje 264 osobe. Iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine ekshumirano je 200 osoba odvedenih iz bolnice, a za ostalima još se traga.
04 NEBODERI
Raketirani neboderi Dunav 1 i Dunav 2

Na području Vukovarsko-srijemske županije još se traga za 482 nestale osobe kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991. Za te i druge zločine počinjene nad civilima i zarobljenicima tijekom agresije i okupacije Vukovara podignute su mnoge optužnice na županijskim sudovima u Vukovaru i Osijeku te na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu. No, iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) smatraju da pravda "ni izdaleka nije zadovoljena" kad je u pitanju kažnjavanje zločina počinjenih nad Vukovarcima 1991. godine.

05 RUSEVINE
Potpuno razrušene zgrade i vukovarske ulice

Po podacima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo je od 1991. do 30. rujna 2013. kaznene postupke protiv 291 osobe, od čega je u tijeku prekid istrage za 20 osumnjičenika, protiv 232 osobe podignuta je optužnica, 85 ih je osuđeno, a protiv 53 osobe postupak nakon podignute optužnice još traje. Najviše je istraga vodilo Državno odvjetništvo u Osijeku, njih 896 gdje je optuženo 515 osoba i osuđeno 89. Dio njih procesuiran je i zbog ratnih zločina u Vukovaru budući da je osječki sud od 2011. godine nadležan i za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava na području Vukovara odnosno cijele Slavonije pa se tamo posljednjih 6 godina vode i vukovarski sudski procesi.
06 KRIZ
Bećarski križ skoro u potpunosti uništen

Na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu zbog zločina počinjenih na području bivše SFRJ, među ostalim i u Vukovaru, podignute su optužnice protiv Vojislava Šešelja, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, Slobodana Miloševića, Gorana Hadžića, Slavka Dokmanovića te Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

Vojislava Šešelj prvostupanjskom je presudom oslobođen po svim točkama optužnice, tužiteljstvo je uložilo žalbu. Goran Hadžić, uhićen u srpnju 2011., umro je u pritvoru u srpnju 2016. godine u Novom Sadu. Stanišić i Simatović nepravomoćnom presudom oslobođeni su optužbe u postupku koji još nije pravosnažan.

07 SPASAVANJE
Spašavanje vojnika ZNG-a u vukovarskoj bolnici

DORH je 31. svibnja 2013. od tog suda i njegova Ureda tužiteljstva zatražio da mu dostave dio dokumentacije i dokaze iz predmeta vezanog uz Stanišića i Šimatovića koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske. To je zatraženo radi daljnjeg državnoodvjetničkog postupka i korištenja u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina u kojima mjerodavna županijska državna odvjetništva već postupaju ili pak mogućeg sastavljanja novih predmeta vezanih uz podatke kojima se dosad nije raspolagalo.

08 NAPUSTA
Slomljena baka napušta grad 24. studenoga 1991.

Slobodan Milošević umro je u pritvoru u Scheveningenu 11. ožujka 2006., a Slavko Dokmanović počinio je samoubojstvo 1998. godine prije nego što je Raspravno vijeće tog suda donijelo presudu pa je postupak protiv njega zaključen te godine. Mili Mrkšiću izrečena je jedinstvena zatvorska kazna od 20 godina, a 2015. godine umro je na odsluženju kazne u Portugalu. Veselin Šljivančanin dobio je 10 godina zatvora, potom je kazna smanjena na 9, odslužio je sedam i sada je na slobodi. Miroslav Radić oslobođen je svih optužbi.
09 SHRVANA
Shrvana starica tijekom opsade

Iz DORH-a podsjećaju kako je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije u više predmeta pokrenulo kaznene postupke zbog više kaznenih djela ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske. U postupku za ratni zločin na Ovčari Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 2009. godine 13 pripadnika negdašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva supoderica" na višegodišnje kazne, a petorica optuženih dobila su oslobađajuće presude.
10 SREDISTE
Središte grada

Sudsko vijeće Apelacijskog suda u Beogradu odložilo je na neodređeno vrijeme drugostupanjsko suđenje optuženima za ratne zločine počinjene na Ovčari 1991. godine

Proces je odložen nakon usvajanja prigovora odvjetnika okrivljenih da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje daljnjeg postupka nakon što je tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću prestala ta dužnost, a njegovi zamjenici nisu ovlašteni zastupati u procesima za ratne zločine.
11 VOJNICI
Srpski vojnici prolaze kroz ruševine 21.11.1991.

Glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić izjavila je agenciji Tanjug da njegovi zamjenici nemaju ovlaštenja zastupati u procesima za ratne zločine dodavši da je vijeće tog Suda zatražilo izjašnjavanje o tome od Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratne zločine te je suđenje odgođeno do daljnjeg.

Postupak pred Apelacijskim sudom treba se ponoviti nakon što je prije dvije godine Vrhovni kasacijski sud prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti tj. izvanredni pravni lijek koji su uložili branitelji optuženih. Iako osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, optuženi, koji su mahom bili u pritvoru od 2003. godine, poslije odluke Kasacijskog suda pušteni su da se brane sa slobode. Proces pred Apelacijskim sudom ponovljen je za optužene Miroljuba Vujovića, Stanka Vujanovića, Milana Lančužanina, Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Milana Vojnovića i Predraga Milojevića.
Suđenje za mučenje i strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari pred srbijanskim pravosuđem počelo je 9. ožujka 2004. godine, a presudom Apelacijskog suda u Beogradu 23. lipnja 2010. predmet je bio pravomoćno okončan. Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak su osuđeni na 20 godina zatvora, Milan Vojnović i Ivan Atanasijević na po 15 godina, Jovica Perić na 13 godina, Nada Kalaba na 11 godina, Milan Lančužanin na šest godina, a Goran Mugoša i Predrag Dragović na po pet godina zatvora. Od optužbe su oslobođeni Slobodan Katić, Predrag Madžarac, Vujo Zlatar i Milorad Pejić.

13 SLAVI
Srpski vojnik slavi na biciklu ispred zapaljene kuće

Ustavni sud Srbije je 12. prosinca 2013. usvojio ustavnu žalbu osuđenog Saše Radaka, našavši da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, a temeljem te odluke, branitelji  osuđenih podnijeli su  Vrhovnom kasacijskom sudu zahtjeve za zaštitu zakonitosti, koje je VKS usvojio 19. lipnja 2014. godine te ukinuo pravomoćnu  presudu, a predmet vratio Apelacijskom sudu na ponovno odlučivanje. Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. studenog 1991. godine.

14 PROLAZI
Stariji bračni par bježi kroz ulice

Iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) ističu da pravda "ni izdaleka nije zadovoljena" kad je u pitanju kažnjavanje zločina počinjenih nad Vukovarcima 1991. godine. U HDLSKL-a tvrde da su izvan dosega pravde mnogi nalogodavci i kreatori agresije na Vukovar.
15 TIJELO
Tijelo na ulici nekoliko dana nakon pada

Pročitano 1927 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija