NAJNOVIJE
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)

Aktualni sat trajao više od dva sata

Dugotrajan, dinamičan i pomalo buran aktualni sat Dugotrajan, dinamičan i pomalo buran aktualni sat Foto: R. Rac / HRV / arhiva

Zašto je došlo do mjera ušteda?

Vijećnika Filipa Sušca (HKS) zanimalo je zbog čega je došlo do mjera ušteda, o kojima se proteklih dana intenzivno govori u medijima te zašto Grad gubi na prihodovnoj strani? Pretpostavljam da gubitak prihoda moramo svi jednako podnijeti?

Penava je rekao da je do ušteda došlo zbog zastupanja stava da se prema javnim sredstvima treba ponašati racionalno i odgovorno. Rekao je i da ovo nije niti prva niti zadnja restriktivna mjera koju Gradska uprava provodi i koju će provoditi.   

- Dužnosničke plaće su prije dvije-tri godine smanjene za osam posto, a s tim se nismo hvalili u medijima. Broj službenih vozila, Gradska je uprava smanjila s 14 na 6, a o svemu tome nije bilo govora u medijima. Dalo bi se govoriti i o stipendijama i kriterijima po kojima su one dodijeljene. Najavljujemo i rezanja plaća u Gradskoj upravi, ali u planu su i druge mjere štednje - rekao je gradonačelnik Penava.

Podsjetio je i na sve što je učinjeno u Vukovaru do danas, od radova na infrastrukturi, otvaranju plivališta te skorašnjeg otvaranja nove Gradske tržnice 28. listopada.

- Doživljavamo strašna rezanja, gdje je Vukovar kao i ostali gradovi pretrpio strašne gubitke, od oko 20 milijuna kuna, kada na to dodate sudske procese koje Vukovar gubi zbog loših koraka u prošlosti, jedino što preostaje je racionalnost u poslovanju i potrošnji - zaključio je Penava.

Vijećnik Sušac je ispred Kluba vijećnika komentirao kako je pripremajući se za ovu sjednicu, došao do projekta prošle vlasti, a tereta sadašnje.

- Riječ je o trajektu Golubica. Po proračunu on će građane koštati 200.000 kuna, a nema svrhu. Može li se nešto učiniti po tom pitanju, prodati, iznajmiti, ili makar pokloniti s obzirom da je trajekt Golubica došao kao donacija? - upitao je vijećnik.  

Gradonačelnik je rekao kako je to samo jedno od pitanja koje zadaje glavobolju.

- Raspisali smo dva natječaja vezana uz trajekt Golubicu. Jedan za prodaju i drugi za najam, no nitko se nije javio. Apsolutno generiramo trošak, plaćamo račune za vez, lučku pristojbu te održavanje. Kontaktirali smo brojna ministarstva u Hrvatskoj, kao i u Srbiji za uspostavljanjem malograničnog prilaza. Kontaktirali smo i nizozemsko veleposlanstvo koje je doniralo trajekt, no svi "peru ruke" - rekao je Penava.

Zašto je ukinuto subvencioniranje prijevoza studentima?

Vijećnicu Ivanu Radoš (HDZ) je zanimalo zašto je ukinuto sufinanciranje troškova prijevoza studentima koji studiraju u Osijeku?
Subvencionirani-prijevoz-1
O ukidanju subvencioniranoga prijevoza studentima

- Kao što sam rekao, uvijek je lako donijeti neku mjeru. Sad bih vam odgovorio protupitanjem. Zašto ne sufinanciramo prijevoz studentima koji studiraju u Slavonskom Beodu, Požegi, Zagrebu ili Rijeci, Opatiji i  Splitu? Nažalost, financiranje se cijelo vrijeme radilo bez ikakvih kriterija. Odlučili smo da skupina od 140 studenata ima pravo na stipendiju od 500 do 1.000 kuna. Ekonomska cijena karta za Osijek iznosi 1.100 kuna mjesečno. Studenti su tako dobivali mjesečno od 2.000 do 2.500 kuna. Koji to grad u državi financira na takav način? Mislim da Grad Vukovar nije dovoljno bogat za to.  

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) osvrnula se na medijske napise o tome kako je Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Vukovara, na temelju prestanka subvencioniranja prijevoza studentima, sebi povisio izdvajanja za plaće u iznosu od 2 milijuna kuna iz gradskoga proračuna. Konstatirala je kako je po njezinom mišljenju, riječ o neinformiranosti ili zlonamjernosti novinara i tražila je od gradonačelnika da potvrdi ili demantira tu informaciju.

Penava je rekao kako je nevjerojatna lakoća iznošenja netočnih informacija u medijskom prostoru, kako od strane novinara tako i od strane pojedinih političara na lokalnoj razini.

- Isti Upravni odjel koji je ukinuo sufinanciranje prijevoza studentima, navodno je sebi povećao davanja za 2 milijuna kuna za plaće. Niti jedan gradski upravni odjel to može napraviti neovisno od ostalih odjela. Niti je to posao odjela, niti je to moguće - rekao je Penava, podsjećajući kako su temeljne dvije komponente za izračun plaće koeficijent i osnovica.  

Vijećnicu Renatu Kovačić (HDZ) zanimalo je koliko Grad Vukovar izdvaja za djecu i mlade putem stipendija, naknada za novorođenčad i ostale programe, te koliko ona iznose u usporedbi s ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj?

- Ovo je zanimljivo pitanje koje medije očito ne zanima. Grad Vukovar po istraživanju portala gradonacelnik.hr prvi je u Hrvatskoj, a iza nas je grad Kastav po davanjima. Daj Bože da su i ostali gradovi u Hrvatskoj na takvoj razini na kojoj je Vukovar - komentirao je Penava.

Vijećnik Igor Naletilić (HDZ) komentirao je kako sukladno izjavama i istupima jednog gradskog vijećnika, te kako kaže, pogrešnom tumačenju nalaza građevinske inspekcije, mogao se steći dojam kako je Grad Vukovar dužan obnoviti fasadu i krovište vukovarske OŠ Nikole Andrića.

- Zanima me je li Grad Vukovar to dužan učiniti ili nije? - upitao je Naletilić.

Penava je objasnio kako Grad Vukovar nema veze s obnovom fasade i krovišta škole jer grad Vukovar nije njezin osnivač niti je vlasnik zgrade.

- Sukladno zakonu o građevinskoj inspekciji, lokalna samouprava, odnosno Grad Vukovar, dužan je evidentirati oštećenja i nedostatke na fasadama i krovištima zgrada koje su na području grada, ali ne i sanirati ih. Grad Vukovar je utvrdio oštećenja i konstatirali smo da ti nedostatci nisu toliko kritični da se nastava ne bi mogla nastaviti u samome objektu - pojasnio je Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Velika šteta zbog sudskih sporova

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) imao je upiti vezan uz trgovačko društvo M SAN. Zanimalo ga je može li gradonačelnik odgovoriti zašto nakon svih ovih godina imamo jednu od najboljih parcela u Vukovarskoj gospodarskoj zoni s tolikim kapacitetima, a da je još uvijek u blokadi. Zanimalo ga je tko je za to odgovoran, je li nadzorni odbor primao naknadu za svoj rad i koliku štetu zbog svega trpimo?  

- Doista govorimo o najatraktivnijoj parceli unutar gospodarske zone, parceli veličine 50.000 kvadratnih metara te jedinoj parceli koja na sebi ima željeznički kolosijek. Riječ je o jednom izrazito važnom gospodarskom subjektu koji ima određena prava na tom zemljištu. Budući da pruga ide preko toga zemljišta potrebna nam je suglasnost ukoliko želimo povezati i ostale parcele s prugom. Odluke su svojedobno donijete i one su takve kakve jesu. Grad Vukovar bio je prisiljen platiti odvjetnika (900.000 kn), štetu od (1.100.000 kn), dakle ukupni trošak za Grad Vukovar je 2 milijuna kuna. Sukladno presudi, izgubili smo parcelu i ona već deset godina propada. U to vrijeme predsjednik skupštine bio je Željko Sabo, direktor je bio Dragan Njegić, nadzorni odbor su činili članovi SDP-a, predsjednik nadzornog odbora bio je Goran Bošnjak. Odgovornih osoba koje su to vodile više nema i treba spašavati to što se spasiti da. Da se posao radio kako je trebalo, priča je mogla biti potpuno drugačija.

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) također se osvrnuo na ukidanje subvencioniranja prijevoza za studente. Upitao je postoji li ikakva šansa da se napravi nekakav rebalans proračuna pa da se najugroženijima iz pogođene skupine studenata ipak omogući subvencija prijevoza?

Penava je rekao da će se pozabavit i sa stipendijama i s prijevozom studenata na drugačiji način.

- Kad god budemo dodjeljivali nekakva prava vodit ćemo se prije svega imovinskim stanjem osoba kojima ista prava trebaju biti dodijeljena. Mjera koja je obuhvatila studente je nezgrapna i nije donijeta na pravi način. Upućujem ispriku studentima i roditeljima zbog načina na koji su doznali za ovu odluku. Obavijest na vratima Čazmatransa sigurno nije bila ispravan način. Ubuduće ćemo raditi racionalizaciju na puno kvalitetniji način.

Grad budućnosti ili grad plakanja

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) je konstatirala kako smo se pretvorili u grad spomenika i grad plakanja. Rekla je da trebamo razmišljati kako stvoriti budućnost za mlade, jer im ovako šaljemo poruku kako u Vukovaru trebaju samo plakati. Na tom tragu osvrnula se i na Dane sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskome ratu.  
- Ljudi nakon što napuste kolonu sjećanja, odlaze po kafićima, napiju se i glasno pjevaju. Prošle godine sam se jako loše osjećala zbog toga. Možemo li pozvati ljude da dođu u Vukovar tih dana, ali ne s ciljem tulumarenja, već odavanja počasti, jer se na ovakav način izjednačavamo s onima koji su svojevremeno tih dana slavili "oslobođenje Vukovara", a ne slom obrane i pad grada.

Penava je odgovorio da je riječ o teškoj problematici te da ima prostora za razmišljati o Vukovaru kao gradu spomenika i plakanja ali i grada budućnosti.

- I ja sam svjedočio tome da se u gradu u Dane sjećanja na žrtvu Vukovara tulumari, što smatram neprimjerenim i neprihvatljivim. Apeliram na savjest građana da tih dana u Vukovar dolaze s dužnim pijetetom jer zakonski tu ne možemo puno. Možemo jedino donijeti odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, no kada bi ju izmijenili tada bi bili okarakterizirani kao loši domaćini - rekao je Penava.

Vijećnika Radivoja Đurića (HDZ) zanimala je točnost informacije da je došlo do izbora novoga ravnatelja Memorijalnoga centra Domovinskoga rata u Vukovaru?

- Točna je informacije. Na to mjesto je izabran je Krunoslav Šeremet, dijete poginuloga hrvatskoga branitelja te osoba koja s obitelji živi u Vukovaru - rekao je Penava.

Đurić je zahvalio na odgovoru, izražavajući zadovoljstvo što Grad Vukovar na ovaj način brine o Vukovarcima, posebice djeci hrvatskih branitelja.

Odlično poslovanje Luke i loše izvještavanje HRV-a

Kristina Ozdanovac (HDZ) upitala je u ime Kluba vijećnika HDZ-a kako posluje Luka Vukovar?
Luka-Vukovar-1
Luka Vukovar

- Kao što možete vidjeti u posljednja tri mjeseca sidrišta u Luci Vukovar su puna, povećana je aktivnost i danju i noću, a kako sam doznao od direktora Luke Vukovar, već su sada, u listopadu dostignuti prošlogodišnji rezultati poslovanja. Dijelom za to možemo zahvaliti niskom vodostaju rijeke Save pa sav teret za susjednu Bosnu i Hercegovinu mora ići preko Luke Vukovar. To samo govori u prilog one teze zašto smo protiv izgradnje Kanala Dunav – Sava - odgovorio je Penava.

Vijećnica Ozdanovac zatim je uputila i pitanje u osobno ime.

- Zanima me kako komentirate rad i zalaganje Hrvatskog radija Vukovar s obzirom da je evidentno da novinari HRV-a ne izlaze na teren, a očekuju da im se proslijede informacije o događanjima u Vukovaru pa se naši sugrađani umjesto preko portala hrv.hr moraju informirati putem službene internet stranice Grada Vukovara? Vijećnica je svoj upit potkrijepila s člankom objavljenim na portalu hrv.hr pod nazivom "Evo tko je atraktivna dama iz spota za Despacito" koji je na portalu objavljen još 4. srpnja, no još je vidljiv na naslovnici portala.
Zgrada-HRV-a-1
Zgrada Hrvatskog radija Vukovar

Penava je zahvalio na pitanju, komentirajući da ga je zateklo te je odgovor zatražio od direktorice HRV-a Mirjane Đermadi.

- Mislim da je riječ o totalnim dezinformacijama. Naši novinari odlaze na teren uvijek kada dobiju poziv za neki događaj. Pratimo sva događanja s područja grada Vukovara, pa i šire. Razmjena priloga ili materijala s terena je uobičajena pojavama među kolegama novinarima, posebice u situacijama kada se događaju dva ili više terena istovremeno pa novinari fizički ne stignu biti na dva mjesta istovremeno.

Ozdanovac nije bila zadovoljna odgovorom, te je ponovno konstatirala da su joj se građani Vukovara obratili komentirajući kako se ne mogu informirati kroz informativni program HRV-a ili putem portala hrv.hr, već su sve informacije primorani tražiti putem službene internetske stranice Grada Vukovara.

Đermadi je pozvala sve nezadovoljne građane, uključujući i vijećnicu Ozdanovac da dođu na HRV-e  ukoliko imaju primjedbi vezanih uz izvještavanje ove medijske kuće ili da svoje primjedbe upute pismenim putem. 

- Vrata naše kuće uvijek su bila otvorena za sve, tako će i ostati pa uopće ne vidim u čemu je problem - zaključila je Đermadi.

Nova uprava - nova nada

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) prokomentirao je kako su se promjene u tvrtki Borovo napokon dogodile uz veliko zalaganje gradonačelnika Penave.

- Na čelo uprave je zasjela osoba iz Vukovara. Nadam se da u tvrtku Borovo više neće autobusima dolaziti neki "kvazi menadžeri" i da se tvrtkom neće više upravljati telefonom iz Zagreba. Zanima me hoće li biti uspostavljena komunikacija između Grada Vukovara i tvrtke Borovo, što do sada nije bio slučaj i kakva su vaša očekivanja? - upitao je vijećnik gradonačelnika Penavu.
Tvrtka-Borovo-1
Proizvodni pogon tvrtke Borovo

- Borovo je jedan od ključnih gospodarskih subjekata u Vukovaru. Bez ove tvrtke je u trenutnim okolnostima i nemoguće zamisliti gospodarsku sliku grada. Nakon dugo godina, u upravu ove tvrtke ponovno su došle osobe koje su ponikle u njezinom pogonu i čije imenovanje u mnogo čemu zadovoljava predstavnike sindikata radnika tvrtke Borovo. Držimo da će građani grada Vukovara puno bolje voditi računa o ovoj tvrtki. Ranije je prilikom zapošljavanja bilo puno nepravilnosti. Zapošljavali su se ljudi iz Zagreba i brojnih drugih mjesta, no iza njih nije stajala stručnost kao niti rezultati. Nije ovo hajka protiv ljudi koji nisu iz Vukovara, ali iza bivše uprave je ostao gubitak od oko 18 milijuna kuna te uhljebljivanje na najgori način. Sve se to događalo pod patronatom državne i lokalne politike. Važno je da je tome sada došao kraj. Biti će potrebno puno rada i truda u daljnjem radu, a ja novoj upravi od srca želim puno uspjeha u radu i razvoju tvrtke. Mi u Gradskoj upravi im stojimo na raspolaganju i trudit ćemo se pomoći u svemu što je u našoj moći - komentirao je Penava.

Tko je urednik?

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) komentirao je kako je veliki dio aktualnoga sata bio posvećen vijećničkim upitima vezanima uz odluku o okidanju subvencioniranog prijevoza za studente.

- Ta tema dominirala je i u brojnim državnim i lokalnim medijima. Za njih se to dogodilo, ali za naše Vukovarske novine to se nije dogodilo. Forum mladih SDP-a na tu je temu održao i konferenciju za medije, no o tome nema ni slova u Vukovarskim novinama bez obzira na to što su novine izašle osam dana nakon tiskovne konferencije. Ne mislim da je problem u novinarima HRV-a, pa čak možda ni u uredničkoj strukturi ove medijske kuće. Postavio bih vam pitanje, tko je taj koji pravi selekciju u novinama, tko odlučuje o tome što će se objaviti, a što ne? Je li to netko u novinama, ili netko iz Gradske uprave, jeste li to gradonačelniče možda vi? Nevjerojatno mi je da jedna ovakva vijest koja je dosegnula nacionalnu razinu nije objavljena u Vukovarskim novinama. Tko sprječava objektivno informiranje javnosti u Vukovarskim novinama? - upitao je Bošnjak.
Vukovarske-novine-1
Vukovarske novine

Penava je pokušao odgovoriti protupitanjem. 

- Prije par mjeseci nazočio sam najvažnijem europskom i svjetskom sajmu riječnog brodarstva koji se održao u Hamburgu. Tamo sam otišao u prisutnosti članova Riječke uprave, vukovarske Luke, dakle u društvu svih mjerodavnih strukturama koje imamo u gradu. O tome nema ni slova u Vukovarskim novinama ni riječ na HRV-u. Sada ja vas pitam, budući je vaša stranka jako sudjelovala u tome da Hrvatski radio Vukovar pređe u stopostotno vlasništvo Grada? Tko je ta siva eminencija koja nije dozvolila da se ovaj članak o mom boravku u Hamburgu objavi u Vukovarskim novinama? A reći ću samo da ovo nije prvi slučaj koji mi se dogodio - komentirao je Penava.

Bošnjak je rekao da nije dobio odgovor na pitanje.  

Direktorica HRV-a Đermadi je pojasnila da se ne radi o degradaciji niti jedne političke stranke, pa tako niti opozicijskog SDP-a, nego jednostavno u trenutku prijeloma novina, više nije bilo prostora za objavu članka budući da Vukovarske novine imaju samo 20 stranica.

- Već ranije smo imali zauzete promo stranice u novinama s člancima koje smo morali objaviti temeljem sporazuma koje imamo sklopljene s pojedinim gradskim tvrtkama. Oni su imali prioritet nad svim člancima pa nažalost, ova vijest kao i neke druge informacije i teme se nisu uspjele objaviti u zadnjem izdanju Vukovarskih novina - odgovorila je Đermadi.

Buljan: Gradonačelniče, kada planirate podnijeti ostavku?

Vijećnik Darko Buljan (SDP) je konstatirao kako se gradonačelnik Penava posvađao sa svima s kim je mogao.

- Kada ste stupili na funkciju, gradonačelniče, zaratili ste sa svima s kim ste mogli. Prvo ste zaratili s županom Galićem, nakon toga ste koristili sve nas, oporbene vijećnike, da dodatno zaratite oko kanala Dunav - Sava. Onda vam ni napad na Županiju nije bio dovoljan pa ste napali hrvatsku Vladu,  pa su vas građani onda prepoznali kao heroja, no ni to vam nije bilo dosta jer po pisanju medija, vukovarski ogranak HDZ-a bojkotirao je susret sa svojim predsjednikom. Očito je premijer Plenković prepoznao vašu borbu za Vukovar, ali u negativnom kontekstu pa je "zatvorio pipu" za Vukovar i sredstva ne dostavlja Gradu. Kada planirate podnijeti ostavku, raspisati izbore i spasiti Vukovar, ako se uopće može spasiti od vaše bahatosti?
Penava-1
Gradonačelnik Penava odgovara na upite vijećnika

Gradonačelnik je odgovorio kako vijećnik Buljan ima snove, možda čak i noćne more.

- Vjerojatno imam osebujan stil vođenja grada. Sve što ste mi vi pronašli kao manu, za razliku od svih vas koji ste prije mene vodili Vukovar, nikada nisam kalkulirao Vukovarom i svojim položajem u stranci. Vukovar sam stavio ispred svega. Volio bih da ste samo desetinu znanja, energije i hrabrosti imali i potegnuli za ovaj grad, u onoj mjeri kao što to činim ja. Da ste to napravili ne bih sada pričali o tvrtki Borovo  i direktoru iz Zagreba, ne bi pričali o naglavačke izbačenim Vukovarcima iz te tvrtke, pa onda istu priču ponovili u Memorijalnome centru Domovinskoga rata i u čitavom nizu daljnjih gospodarskih i poslovnih subjekata u gradu. Gdje ste bili dok su Vukovarci izbacivani izvan kruga tvornice Borovo i gdje ste bili dok su se u Memorijalni centar mahom ubacivali ljudi iz Osijeka, Tenje, Vinkovaca, dok je ravnatelj istodobno izjavljivao kako djeca vukovarskih branitelja nisu dovoljno pametna da bi prošla na intervjuu. Iz tog razloga tražim da mi se javno ispričate i da se ostavite vaše populističke politike, jer su izbori prošli, a građani su na njima svoje rekli - komentirao je Penava, dodajući kako je po prvi puta u Vukovaru gradonačelnik izabran u prvome krugu izbora i to s visokih 62 posto.

- To je povijesni rezultat i ponosan sam na svoj rad, a bude li se od mene tražilo da zbog boljitka Vukovara podnesem ostavku, sutra ću ju podnijeti - ustvrdio je Penava.

Buljan je komentirao da ga gradonačelnik vrijeđa i naziva sanjarom te da se još nije probudio. Pozvao je gradonačelnika da se sada napravi istraživanje javnoga mnijenja i da provjeri kolika bi mu popularnost bila danas, nakon izbora, ali i nakon nepopularnih restrikcija. Također je dodao da mu se imputira kako je vodio Grad.

- Ja niti u jednom trenutku nisam vodio grad, niti sam donio i jednu odluku što se tiče upravljanja Gradom - rekao je Buljan, podsjećajući kako je samo gradski vijećnik i to od 2011. godine.

O prijevozu i Hotelu Dunav

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) je komentirala kako niti u jednom trenutku nije rekla da su podignute plaće zaposlenicima Gradske uprave, nego da je govorila da su podignuti iznosi za plaće.

- Taj iznos je podignut, kao što ste objasnili, zbog zapošljavanja u Javnoj ustanovi Sportski objekti grada Vukovara. Rekli ste da su potrebne štednje zbog toga što imamo u najavi izmjene Zakona o jedinicama lokalne samouprave. Taj Zakon ministar još nije predložio, on još nije bio u Saboru, to su samo najave koje imamo kroz medije, a vi još uvijek ne znate točan iznos koji će biti uskraćen jedinicama lokalne samouprave. Odmah ste odlučili povući rezove i štedjeti  i to na studentima i mladima. Zašto štednju niste realizirali kroz udruge ili kroz infrastrukturne projekte? Netočno je da se prijevoz studenata ne sufinancira u drugim gradovima.  Netočno je i to da se ova restrikcija odnosi samo za studente koji studiraju u Osijeku. Odnosi se i na studente koji studiraju u Vukovaru na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Molim vas da još jednom sjednete i razmislite o ovoj odluci - rekla je Gaća.
 
Penava je rekao da vijećnica zanemaruje činjenicu da su rezovi napravljeni na bojnim mjestima.

- Rezove provodimo od kada smo došli u Gradsku upravu - podsjetio je Penava.

Gaća je komentirala da nije zadovoljna odgovorom jer je ukinuto i subvencioniranje u gradskom prijevozu.

- U ime Kluba vijećnika zanima me raspolažete li idućom informacijom. Na točki dnevnog reda je točka o kupnji Hotela Dunav. Istraživala sam i doznala kako je vlasnik tvrtke Eurco dobio bespovratna sredstva od Republike Hrvatske u iznosu od preko 16 milijuna kuna. I sada ćemo mi na Gradskom vijeću donijeti odluku da ćemo mu dati još 10 milijuna. Jesu li to čista posla i je li vlasnik vratio bespovratna sredstva, jer Hotel Dunav, obnovio očigledno nije - upitala je Gaća.

- Po mojim informacijama gospodin Majstorović, vlasnik tvrtke Eurco, je dobio 50 posto iznosa potrebnih za investiciju u hotelski objekt. Je li on uopće podigao ta sredstva ili nije, i je li ih vratio, a po mojim informacijama je, to nije predmet interesa Grada Vukovara. Ono što je predmet našeg interesa jest kupnja objekta u onakvom stanju u kakvom je. Hotel Dunav smo uvrstili u naš Intervencijski plan i stava sam da takav objekt u središtu grada ne smije propadati. U odnosu kupoprodaje objekta na relaciji Grad Vukovar - tvrtka Eurco uvjeravam vas da su čista posla - rekao je Penava.

Vijećnik Predrag Mišić (HKS) komentirao je kako u Vukovaru nemamo parkirnih mjesta za bicikle i za skutere, a naplaćuju se kazne za iste? Zanimalo ga je li moguće izgraditi parkirališna mjesta za iste.

Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša,  je rekao kako kazne za skutere nisu ispisane za parkirane skutere, nego za one koji su bili parkirani na pješačkoj zoni ili šetnici, a to je neprimjereno. Rekao je kako će se u budućnosti planirati i izgradnja parkirališta za skutere.  

Vijećnicu Jasminu Jukić (HKS) je zanimalo koje su mjere poduzete i koji je daljnji plan po pitanju energetske učinkovitosti javnih gradskih ustanova i javne rasvjete te postoji li mogućnost dodatnih poticaja od strane Grada Vukovara za energetsku obnovu obiteljskih kuća sličnu po modelu obnove stambenih zgrada.  

Dogradonačelnik Marijan Pavliček je odgovorio kako se trenutno na šest lokacija vrši energetska obnova stambenih zgrada te da Grad Vukovar sufinancira dio tih troškova.

- U Gradskoj upravi imamo upite vlasnika privatnih kuća na tu temu, no sve ovisi od prodaje stanova. Sredstava od prodaje stanova se koriste u tu svrhu, jer su to namjenska sredstva. Ukoliko priljev tih sredstava bude veći, zašto ne odvojiti dio tih sredstava i u ovu svrhu?  Što se tiče javne rasvjete, uspjeli smo dobiti dodatna sredstva od ministarstva, tako da će trošak javne rasvjete koja će biti postavljena u Sotinu, u cijelosti biti financirana od strane ministarstva, a Grad će na godišnjoj razini s novom rasvjetom imati uštedu od oko 100.000 kuna - rekao je Pavliček.

O radovima na Priljevu

Vijećnik Borislav Nikolić (DSS) upitao je zna li se okvirni rok kada će biti završeni radovi na Priljevu?

-Ljudi kasne na posao, autobusi gradskog prijevoza kasne, građani negoduju zbog dugačkih zastoja u prometu, sugrađani kasne na terapije i preglede u bolnici - komentirao je vijećnik.
Priljevo-1
Prometni čepovi na Priljevu

- To je evidentan problem u velikom dijelu grad, ne samo na Priljevu. Do sredine studenoga bi trebala završena jedna polovica s dvije trake na relaciji Lužac – nadvožnjak. Cijeli projekti bi trebao biti gotov do kraja proljeća ili početka ljeta. Inzistiram da se barem biciklistička staza završi u punom profilu i da se kolnik maksimalno sanira, jer je neupitno da je riječ o glavnoj prometnoj žili kucavicu u Vukovaru - rekao je Penava. 

Vijećnik Aleksandar Pribičević (DSS) je rekao kako ima upit od građana postoje li izgledi da Grad Vukovar subvencionira prehranu vukovarskim srednjoškolcima?

Gradonačelnik je odgovorio kako o tako nečemu nisu razmišljali. Rekao je kako Grad Vukovar ima velika davanja u kapitalnim stvarima koje u konačnici znače veliki iskorak za naš grad.

- Moramo znati biramo li napredak i opće dobro ili nešto drugo. Naš stav je da su izgradnja Studentskog doma, studentske menze i obnova Radničkog doma puno važniji projekti koji će podignuti grad na puno veću razinu. Uvijek sam za to da se ljudima koji nemaju pomogne, ali ne na ove načine kako se to radilo do sada - rekao je Penava.  

Zašto Ekonomska škola, a ne OŠ Nikole Andrića?

Vijećnica Vesna Vujić (SDSS) složila se s činjenicom da se mora provesti određeni vid redukcija, no podržava i da se odluka oko ukidanja subvencioniranja međugradskog prijevoza preispita.

- Ono što me zanima ide u drugom smjeru. Zašto je bitna izgradnja Ekonomske škole, a ne obnova OŠ Nikole Andrića? - upitala je vijećnica.

- Zašto ne obnova OŠ Nikole Andrića – zato što Grad Vukovar nije osnivač škole, a imali smo obećanja ministara da će se to riješiti. S ministrom Pavom Barišićem imali smo obećanje da će škola biti obnovljena, a on je tri dana nakon toga odstupio s funkcije. Drugi kanal nam je Ministarstvo regionalnoga razvoja, jer jedna od stavki koju smo uvjetovali je obnova OŠ Nikole Andrića - odgovorio je gradonačelnik, a ujedno je objasnio i zašto se treba izgraditi nova zgrada Ekonomske škole.

- Zato što se trenutna zgrada Ekonomske škole također nalazi u lošem stanju. I u toj školi otpada strop u učionicama. Drugi razlog je taj što je škola smještena tamo gdje je. Riječ je o prostoru između dvije glavne prometnice, prema Vinkovcima i Osijeku. Također, smatramo da je nemoguće da tri od četiri srednje škole u Vukovaru budu smještene u gradskoj četvrti Borovo naselje, a samo jedna u središtu Vukovara.  

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) je rekao kako je gradonačelnik Penava komentirao najavu smanjenja sredstava jedinicama lokalne samouprave. Dodao je kako to nije pravilan odnos državne vlasti prema Vukovaru.

- Na koji način planirate nadoknaditi izgubljena sredstva? Ne uštedjeti, nego nadoknaditi. Planirate li što poduzeti?

Penava je rekao kako projekti koji se sada provode u Vukovaru od strane države su "teški" barem kao tri gradska proračuna. Međutim, ne bih mogao jednoznačno ići u smjeru da nemamo pozornost kakvu bi trebali imati od strane države.

Kolar je komentirao kako nije dobio konkretan odgovor o tome kako Penava planira nadoknaditi moguće gubitke.

Potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Roberta Rapana (HKS) zanimalo je u kojoj je fazi dovođenje drvoprerađivača u Vukovar?

- U toj cijeloj priči smo uglavnom sami iako imamo potporu premijera Plenkovića i ministra poljoprivrede Tolušića. Nadam se da ćemo uspjeti dovesti investitore i realizirati taj projekt u Vukovaru, jer je to od neopisive važnosti za gospodarski oporavak Vukovara - rekao je Penava.

Pročitano 2062 puta
Ocijeni sadržaj
(28 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija