NAJNOVIJE
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)
Otvoren šahovski turnir "Vukovaru na dar mladi igraju šah"

U organizaciji Šahovskog kluba Codeasy Vukovar otvoren je treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji je organiziran povodom Dana grada Vukovara. Turnir se održava u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Nazočne je pozdravila Lidija Radić tajnica kluba a potom se nazočnima obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. - Ovim putem im želim čestitati iako je to tek treći put, okupili su više od 150 sudionika u gradu Vukovaru što je za jedan šahovski turnir jedan izniman rezultat. Moram istaknuti da je ove godine Šahovski klub Codeasy predložen i prihvaćen na Gradskom vijeću za plaketu grada Vukovara i od sveg srca im čestitam. Lijepo je vidjeti ovako veliki broj mladih ljudi od 12 do 20 godina koji uistinu igraju šah a šah je kao igra jako bitan jer u ovom vremenu brzih vijesti, brzog razmišljanja ipak razvija u jednu stranu strategiju koncentracije, stabilnost uma što je uistinu jako potrebno u današnje vrijeme – rekao je Sušac.šah 4

- Ovo je treći po redu turnir i ove godine smo okupile skoro 150 mladih šahistica i šahista iz više od 25 gradova, odnosno 25 klubova. Stvarno smo sretni, ponosni i zahvalni svima koji podržavaju naš turnir i koji dolaze kako bi ovdje igrali šah i promovirali i grad Vukovar i šah – rekla je tajnica kluba Lidija Radić. Nazočne je pozdravila i ravnateljica škole OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.Šah 19

(Subota, 27 Travanj 2024 11:29)
Započelo 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

U tijeku je 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju koje se održava na plivalištu u Vukovaru. Iako je to tek treće natjecanje, koje organizira Plivački savez Vukovarsko-srijemske županije, isto je postalo vrlo ugledno i traženo međunarodno natjecanje, kao što je vidljivo iz statistike za prethodne dvije godine: 2022. godine 348 natjecatelja i 892 nastupa, 2023. godine 382 natjecatelja i 1010 nastupa. Prvenstvo je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković – Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo otvoriti 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju u prekrasnom našem plivalištu. Došli smo prije svega izraziti podršku organizatorima ali ujedno i čestitati na odličnoj organizacije jer je vidljivo da iako je treće, da svake godine raste sve više i više – rekao je Orešković

 

(Subota, 27 Travanj 2024 11:27)
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

B.a.b.e. u našoj županiji  vode Sigurnu kuću za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja B.a.b.e. u našoj županiji vode Sigurnu kuću za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja Foto: Marija Molnar

U Hrvatskoj se 22.rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskom saboru raspravljalo se o ratifikaciji Istanbulske konvencije, ključnog dokumenta za zaštitu žena od nasilja, predsjednica Republike odaslala je priopćenje za javnost povodom ovog dana, a u Vukovaru su ga obilježili u udruzi B.a.b.e, izlaskom u središte grada među građane.

-Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva. Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu, upozorava u svojoj poruci povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

 

U Hrvatskome saboru pak zastupnik SDP-a Joško Klisović, osvrnuo se na činjenicu da Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, dokument kojim se ostvaruje puna zaštita žena od nasilja, a koju desne stranke ne žele prihvatiti jer smatraju da je stvar ideologije. -To nije ideološko pitanje i nemojte ga takvim tretirati. To je pitanje zaštite ljudskog digniteta više od 50 posto građana ove zemlje. To je pitanje civilizacijskih postignuća. Nemamo čime opravdati i ne može se opravdati nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, rekao je Klisović.

Odgovorila mu je HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.-Nitko ne govori da je nasilje ideološko pitanje. Nasilje nikada nije bilo ideološko pitanje niti će ikada biti. Nasilnik je nasilnik neovisno o ideologiji i svom svjetonazoru, a isto tako i neovisno o stupnju obrazovanja, izjavila je Petrijevčanin Vuksanović.

Policija zbog obiteljskog nasilja dnevno intervenira 45 puta, kaže HNS-ova Marija Puh. -Svaka treća žena u našoj državi je žrtva nasilja u obitelji. Naša statistika je da se na 30 dana ubija jedna žena. Nažalost ono što još više zabrinjava je da žrtve zbog nepravovremenih reakcija okoline i zbog minimalnih kazni za počinitelje ne prijavljuju nasilje, nego su prisiljene šutjeti i trpjeti, istaknula je Puh.

NUDE POMOĆ I PODRŠKU

U Vukovaru su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježile članice udruge B.a.b.e koja u našoj županiji vodi Sigurnu kuću odnosno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja. Izašle su među građane u središte grada i dijelile promotivne materijale o ljudskim pravima i načinima borbe protiv raznih vidova nasilja nad ženama. - Odlučile smo se na ovakav vid predstavljanja kako bi povećale našu vidljivost u zajednici a budući da rad u Sigurnoj kući podrazumijeva anonimnost i skrivenost od zajednice. Na ovaj način želimo pokazati da smo otvorene za pružanje pomoći i podrške svim potrebitim građanima i građankama koji se suočavaju s problematikom obiteljskoga nasilja bilo da su mu izravno izloženi ili netko od njihove obitelji, prijatelja i poznanika. Ovdje smo imale dosta upita građana i građanki kako o obiteljskom nasilju tako i o tzv. bullyingu odnosno međuvršnjačkom nasilju koje je također vrlo prisutno – pojasnila je Sandra Brkljač, stručna suradnica psihologinja u Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije.

B.a.b.e osim što vode Sigurnu kuću provode i niz drugih aktivnosti kojima nastoji pomoći građanima u potrebi. - Kod nas građani i građanke mogu dobiti jasne informacije gdje, kome i na koji način dobiti pomoć ukoliko se suočavaju s obiteljskim nasiljem. Ponekad samo imaju potrebu za psiho-socijalnom podrškom i razgovorom jer često je puta puno lakše o tom problemu govoriti nepoznatoj stručnoj osobi budući da se žrtve često osjećaju usamljeno i izolirano, imaju osjećaj da ih nitko ne razumije i da nemaju izlaz iz svoje teške situacije. Neki upravo na taj način učine prvi korak odnosno progovore o svom problemu. Uvijek naglašavamo da je najgore šutjeti i držati sve u četiri zida. Učiniti prvi korak je najteže, ali i najvažnije u borbi protiv nasilja u obitelji – kaže Brkljač.

Na štandu B.a.b.a našlo se mnoštvo promotivnih i edukativnih materijala o problematici nasilja nad ženama. - Ovim materijalima nudimo uvid u aktivnosti koje provodimo s tematikom ne samo obiteljskog nasilja nego i seksualnog nasilja te rodne ravnopravnosti koja je u osnovi obiteljskog nasilja. Također želimo da se više govori o problemu ekonomskog nasilja za kojeg nam često naše korisnice govore kao najpodmuklijem obliku nasilja kojemu su bile izložene. To je jedan od vidova nasilja kojim zlostavljač nastoji uspostaviti kontrolu i moć nad žrtvom uskračujući joj sredstva za osnovne životne potrebe – ističe Brkljač.

UBIO TRI I RANIO JEDNU ŽENU NA OPĆINSKOM SUDU U ZAGREBU

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22.rujna, svake se godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.rujna 1999. godine kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Datum ovog spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom iz 2004. godine uz obrazloženje da se u Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskoga nasilja osobe su ženskoga spola dok je počinitelj obiteljskog nasilja najčešće bračni ili izvanbračni suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin. Cilj obilježavanja Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Pročitano 850 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija