Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102

Položen je kamen temeljac povodom početka radova na izgradnji spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata.

  • Petak, Lip 30 2017
  • Piše: 

Na inicijativu Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, ispred Općinskog suda u Vukovaru položen je kamen temeljac povodom početka radova na izgradnji spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata.

- Prije rata, u zgradi današnjeg Općinskog suda, bila je policijska postaja. I sada u zgradi postoji ploča, ali samo sa imenima policajaca grada Vukovara, no Vukovar su branili policajci iz svih dijelova Hrvatske, stoga smo im na ovaj način željeli odati priznanje -  rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije dodavši kako je vrijednost izgradnje spomenika oko 300 tisuća kuna, za što je dio sredstava donirala gradska tvrtka Komunalac, koja je i izvođač radova.

Autor idejnog rješenja spomenika je Dubravko Duić – Dunja, čija su motivacija, kako kaže, bili njegovi suborci. – Spomenik simbolizira njihov izlazak iz ove zgrade kroz vrata, kroz koja se nažalost nikada nisu vratili – istaknuo je Duić

Kamen temeljac položio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te je tom prilikom istaknuo kako je cijelo područje grada Vukovara spomen područje. 

– Ne smije se dogoditi da priče iz 1991. godine ostanu zaboravljene, a grad Vukovar je pun takvih priča, one su na svakom koraku i ovo je jedna od njih. One nam trebaju biti podsjetnik na tešku borbu za neovisnost, no ne smiju nas držati u prošlosti jer Vukovar je živi grad i sjećanja nam trebaju biti samo dodatna motivacija da se još jače borimo za budućnost – naglasio je Penava.

Miro Bradić ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU Vukovarsko-srijemske rekao je kako su samo iz ove Uprave poginula  42 policijska službenika, koji su časno dali svoj život za obranu Republike Hrvatske i ovoga područja.

- Smatram kako na ovakav način promičemo njihovu vrijednost i značaj u Domovinskom ratu, a ujedno su i poticaj drugim mladim djelatnicima u njihovom radu – Dodao je Bradić

Svečano otvorenje spomenika predviđeno je za 29. rujna, kada se obilježava i Dan policije u Republici Hrvatskoj. 

Pročitano 2121 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase