Napuštenoj braći Grad Vukovar donirao perilicu, pomoć i dalje potrebna

Gradonačenik Penava s braćom Josipom i Danijelom Gradonačenik Penava s braćom Josipom i Danijelom Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je braću Josipa Sljepčevića i Danijela Makovca u njihovom domu na adresi Blage Zadre 14/4 kako bi im uručio prijeko potrebnu perilicu za rublje koju im je donirao Grad Vukovar.

 Braća, 21. godišnji Josip i 23. godišnji Danijel koji boluje od rahitisa, odmalena su živjeli po domovima, udomiteljskim obiteljima pa i skloništima za beskućnike, a posljednjih su godinu i pol proveli u Domu za beskućnike „Sv. Vinko“ u Osijeku s obzirom da nisu imali nikakva primanja. Od nedavno dobili su prigodu za novi život. U Borovu naselju dobili su stan, a ostvarili su i zakonsko pravo na naknadu za troškove stanovanja kao i ostala prava iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada Vukovara.

-Vidjeli smo u medijima da su ova dva brata u nevolji. Dobili su u Vukovaru stan, ali su u vrlo teškoj životnoj situaciji. Napušteni su od obitelji i oslonjeni samo jedan na drugoga, a pri tome je jedan i bolestan, obojica su bez posla i osnovnih sredstava za život. Grad Vukovar stoga im je, sukladno mehanizmima kojima raspolaže u domeni socijalne pomoći građanima u teškoj životnoj situaciji, odlučio pomoći ne samo donacijom ove perilice, već i prehranom u Pučkoj kuhinji, podmirivanjem  troškova stanovanja, božićnicom, uskrsnicom….  Nadamo se da je to samo privremeno rješenje i da će bar jedan od njih uskoro pronaći posao kako bi se mogli skrbiti o sebi, rekao je gradonačelnik te dodao kako se kao Grad trude pomoći i osigurati potrebna sredstva kako bi svakome osigurali dostojanstven život u 21. stoljeću.  

Braća su zahvalila gradonačelniku Penavi i Gradu na svemu što su učinili za njih te naglasili da bi najviše od svega željeli dobiti posao kako bi se mogli sami brinuti o sebi. –Radio sam u sezoni na moru kao pomoćni kuhar te u konjičkom klubu. Volio bih da mi netko da priliku za posao, bilo na moru u sezoni ili ovdje kako bih bio blizu brata. Bio bih jako zahvalan na bilo kakvom poslu kako bi se mogli brinuti sami o sebi, rekao je Josip Sljepčevć.

Osim Grada Vukovara, braći je do sada pomogao i Centar za socijalnu skrb Vukovar, osječki i vukovarski Caritas, vukovarski Crveni križ, osječka Udruga „Rijeka ljubavi“ i Dom „Sv. Vinko“ na čemu su iznimno zahvalni.

Grad Vukovar godišnje za Program socijalne pomoć izdvaja 11.200.000 kuna.

Pročitano 1285 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase