Okrugli stol o unapređenju zaštite od poplava

U zgradi Županije u Vukovaru održan je Okrugli stol na kojem je bilo riječi o unapređenju zaštite i spašavanja od poplava.

U okviru projekta  „EMBER“ u kojemu su partneri  Vukovarsko-srijemska županija i AP Vojvodina u Palači Srijem u Vukovaru održan je Okrugli stol na kojem su prezentirane   analize zaštite i sustava spašavanja i operativnih snaga tijekom poplava 2013.  i  2014. godine  te evaluacije primijenjenih rješenja i postupaka.  Projekt Ember  s Hrvatske je strane vrijedan  oko 580.000 eura, odobren je  iz programa IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska- Srbija 2007. – 2013., a cilj mu je  podići razinu pripravnosti u hitnim slučajevima poplava u općinama prekograničnog područja uz rijeku Savu.  80% navedenog iznosa namijenjeno je za nabavu specijalističke opreme za zaštitu i spašavanje od poplava, rekao je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić naglasivši kako su do  spoznaja vezanih uz potrebne stvari za buduće hitne slučajeve došli na temelju iskustava  tijekom poplava 2103. i 2014. godine, odnosno izrađenih analiza koje su prezentirane na okruglom stolu.

 -  Nabavljamo opremu za gradska društva crvenog križa – poljsku kuhinju, šatorsko naselje i po jedno kombi vozilo, GSS nabavlja 2 kombi vozila, čamac za ronioce i  dio ronilačke opreme, Županijski stožer nabavlja zapovjedni šator i informatičku opremu te dio komunikacijske opreme. Npr tijekom poplava morali smo ručno puniti vreće s pijeskom što nam je usporilo izgradnju zečjih nasipa pa smo kupili punilice, komunikacija na terenu nam je bila otežana jer smo se uglavnom oslanjali na mobilnu mrežu koja je vrlo brzo postala preopterećena, zbog toga želimo pojačati i te sposobnost. Također nam se pokazalo da su nam gumeni čamci neiskoristivi, sedam nam se čamaca probušilo za dva sata… to su sve stvari koje smo naučili kroz događaj i nabavom ove opreme želimo ojačati svoje sposobnosti, rekao je Lovrić.

Projekt EMBER  započeo je s provedbom 06.10.2016. godine, a trajat će 15 mjeseci.

Pročitano 1450 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase