NAJNOVIJE
HGSS i županijski Športsko ribolovni savez od VSŽ dobili čamce

Vukovarsko-srijemska županija donirala je dva čamca vrijednosti oko 15.000 eura Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja - Stanici Vinkovci te Športsko ribolovnom savezu Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 15:01)
Danas u Gradskom muzeju Vukovar predstavljanje knjige Istražitelj

U Mramornoj dvorani vukovarskog Dvorca Eltz danas s početkom u 18 sati bit će upriličena knjiga Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda koju autorski potpisuje Vladimir Dzuro.

 Riječ je o kazivanju češkoga kriminalista koji je jednoga dana umjesto zlikovaca i ubojica po Pragu odlučio proganjati ratne zločince na Balkanu, zajedno s ostalim međunarodnim istražiteljima i tužiteljima Haaškog suda, koji su jednako tako smatrali da počinitelj ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji moraju biti kažnjeni.

Na promociji će sudjelovati u ime suizdavača dr. Dražen Švagelj, zatim ilustrator i autor naslovnice Nenad Barinić te Hrvoje Sopta koji će ponuditi povijesni osvrt.

Vukovarsku promociju knjige “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” upotpunit će Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:35)
Zapalio hrvatsku zastavu pa završio u istražnom zatvoru

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Povreda ugleda Republike Hrvatske. 

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:03)
U javnim radovima zaposleno 15 Vukovaraca

U okviru programa Uređenje, revitalizacija i privođenje namjeni javnih površina na području grada Vukovara, zaposleno je 15 Vukovaraca. Riječ je o programu Javni radovi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) vrijednog 77 520 eura. Program će trajati šest mjeseci, za devet osoba plaće će financirati u 100-postotnom iznosu HZZ, dok će za šest djelatnika plaće u jednakom omjeru od 50 posto sufinancirati Grad Vukovar i HZZ. Ovi će djelatnicii raditi na uređenju okoliša u gradu. Ugovore su im u gradskoj vijećnici uručili predstojnica Područnog ureda Vukovar HZZ-a Jasna Kolar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:00)
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac-Budžak

Dva susjedna gradska naselja Lužac i Budžak od nedavno su spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva ova cesta rezultirala je i novim alternativnim pravcem kojim se može doći iz Vukovara do Borova naselja.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 13:19)
Objavljen je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na Dalićevom popisu našli su se sljedeći igrači:
Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).

Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).

Pretpozivi: Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se 26. svibnja i pripremat će se u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon, gdje ih 8. lipnja očekuje prijateljska utakmica s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

Hrvatska prvu utakmicu na Euru igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu. Objavio je Hrvatski nogometni savez.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 12:51)
Završen 31. Festival glumca, "Zakon Zagore" najbolja predstava

Dodjelom nagrada u Otočkim virovima jučer je završio 31. festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najboljom je predstavom u cjelini proglašena "Zakon Zagore", Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Ivana Lea Leme, a nagrađena je nagradom "Vanja Drach".

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 09:58)

Djelatnici Gimnazije Vukovar i OŠ Dragutina Tadijanovića sudjeluju u nizu edukacija u sklopu projekta e-Škole

Polaznici radionice Polaznici radionice Foto: Gimnazija Vukovar

Ovu školsku godinu obilježio je niz edukacija odgojno-obrazovnih i administrativnih djelatnika svih 150 škola uključenih u projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)". 

- Kako je i Gimnazija Vukovar među prvih 150 škola, djelatnici naše škole s prvom edukacijom započeli su 26. rujna 2016. godine pod nazivom: "E-učitelj - suvremena nastava uz pomoć tehnologije". Nastavnici STEM predmeta ali i nastavnici drugih predmetnih područja te stručni suradnici u nastavi imali su priliku upoznati se s načinima korištenja digitalne tehnologije i aplikacija koje su primjenjive u samoj nastavi, ali i za pripremu nastavnog procesa, a sve s ciljem razvoja digitalnih kompetencija koje su neosporno ključni preduvjet za primjenu digitalnih tehnologija u nastavi i poslovanju škole - rekla je Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike u Gimnaziji Vukovar.

Radionica-2

Domaćini edukcija su djelatnici OŠ Dragutina Tadijanovića koji zajedno sa djelatnicima Gimnazije Vukovar sudjeluju u edukaciji.

Pavlović Šijanović je ispričala kako je početkom listopada održana druga edukacija, a predavač Dubravko Bobovec - Algebrin sistemski inženjer za Microsoftove tehnologije i IT trener, održao je predavanje i radionicu putem koje je predstavio Microsoftovu platformu temeljenu na cloud tehnologiji Office365 koja omogućuje uporabu nekih od najkorištenijih Microsoftovih alata za suradnički rad i komunikaciju u online okruženju. Uporaba Office Web aplikacija i odlazak u cloud nudi niz prednosti nad desktop varijantama poput mobilnosti i fleksibilnosti jer se ista radnja može obavljati putem bilo kojeg dostupnog uređaja poput mobitela, tableta i laptopa. Isto tako osigurava jednostavnost u pristupu, dijeljenju i kontroli dokumenata što uvelike osigurava  i olakšava suradnju i povezanost učenika i nastavnika.

Radionica-3

- Treća radionica pod nazivom "Korištenje alata za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja" održana je 21. studenog 2016. Donijela je razmjenu iskustava vezanih za korištenje, ali i samu izradu digitalnih nastavnih sadržaja, upoznavanje sa CARNetovim sustavom za online učenje Loomen, (https://loomen.carnet.hr/)  te tečajevima objavljenim u Riznici digitalnih nastavnih materijala. Radionica se bazirala na kreiranju digitalnog nastavnog sadržaja u alatu Libar unoseći tekstualne, slikovne, zvučne, i video sadržaje - ispričala je Pavlović Šijanović, dodajući kako Libar predstavlja online uslugu za izradu, objavu i korištenje digitalnog sadržaja primjenjivog u nastavi: multimedijskih digitalnih dokumenata, prezentacija, te e-knjiga u EPUB i PDF formatu.

Četvrta radionica održana je u ponedjeljak te je donijela pregršt novih saznanja vezanih za različite načine uključivanja videokonferencija u nastavni proces te dobrobiti koje ova metoda sa sobom neizostavno donosi. Praktičan dio radionice odnosio se na isprobavanje i uspoređivanje nekih od najčešćih videokonferencijskih programa (Big Blue Button, Adobe Connect, Skype For Business, Polycom Realpresence Desktop i Polycom Realpresence Mobile ).

- Iznimno smo zahvalni našem predavaču Dubravku Bobevec koji je uložio mnogo truda, volje, znanja, iskustva i vještina kako bismo se svi  sudionici ovih edukacija korak po korak približili cilju i ponijeli zavidno zvanje e-učitelja - kaže Pavlović Šijanović.

Radionica-4

Pored radionica održana i četiri webinara

Pored radionica, edukacija je obuhvatila i četiri webinara:

1) Sigurnost na internetu – putem kojeg su se polaznici upoznali s potencijalnim opasnostima koje su moguće prilikom uporabe interneta, navedeni su načini na koji se rizici mogu smanjiti te na što sve u online nastavi treba obratiti pažnju i kome se obratiti ako se dogodi povreda sigurnosti.

2) Intelektualno vlasništvo na internetu - webinar realiziran je u kontekstu uporabe raspoloživih materijala i objave digitalnih nastavnih materijala te je predstavljena inicijativa Creative Commons, od razloga za uvođenje takvih licenci, preko korištenja raznih objekata koje su CC licencirane, do primjene istih licenci prilikom objave vlastitih digitalnih autorskih uradaka na internetu.

3) Osnaživanje učenika za održivu budućnost kroz smisleno učenje - na webinaru je bilo riječi o kurikularnoj reformi u Finskoj, analizi provedbe te reforme iz perspektive učitelja, ravnatelja i koordinatora. Voditeljica webinara Tiina Sarisalmi govorila je o izazovima koje donosi promjena školske kulture i pedagoška uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije te kako učitelji i škole na njih odgovaraju.

4) Problemska nastava fizike s konkretnim primjerima iz prakse – putem webinara predstavljeno je nekoliko aktivnosti razvijenih u međunarodnim i nacionalnim projektima iz fizike i STEM područja.

- Biti u pilot projektu e-škole i sudjelovati u aktivnostima i edukacijama vezanim za podizanje digitalnih kompetencija djelatnika, a time i razine digitalne zrelosti škole, čast je i privilegij. Primjenom dobivene ICT opreme i baze znanja koja je već zahvaljujući nizu radionica i  webinara na zavidnom nivou, zasigurno ćemo utjecati na podizanje kvalitete hrvatskog obrazovnog sustava. A svi uloženi napori od strane svih sudionika ovog pilot projekta, našim učenicima osigurat će dobru startnu poziciju i konkuretnost na tržištu rada u području ICT-a - zaključio je Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar.

                                                                                             

Pročitano 2638 puta
Ocijeni sadržaj
(16 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija