NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

U 15 sati sjednica Vlade RH u Vukovaru

Hrvatska Vlada danas zasjeda u Vukovaru Hrvatska Vlada danas zasjeda u Vukovaru Foto: HRV

Hrvatska Vlada bi na sjednici u Vukovaru trebala donijeti više odluka kojima je zajednički nazivnik potpora Banskih dvora i ministarstava gradu Vukovaru, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. 

Premijer Andrej Plenković je rekao da će donijet čitav niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu Vlade i ministarstava gradu Vukovaru.

Nakon što, prema dnevnom redu, prva točka bude Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, Vlada bi, među ostalim, trebala osnovati povjerenstvo za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.   

Mjesto posebnog pijeteta

Time bi se, obrazlažu Banski dvori, uvažila i potvrdila posebnost Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti te bi se odalo priznanje podnesenim žrtvama stanovnika i braniteljima Vukovara iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na području vukovarskog Podunavlja tijekom Domovinskog rata.

Ujedno bi se u budućnosti izbjegla bilo kakva politizacija koja dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara, prenosi Hina.

Povjerenstvo treba analizirati stanje, sve povijesne, gospodarske i demografske okolnosti i zakonske propise i do kraja prvog kvartala iduće godine izraditi tekst nacrta prijedloga zakona o proglašenju Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Na čelu povjerenstva bit će predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja, a članovi će biti iz ministarstava kulture, uprave, financija, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa, regionalnoga razvoja i fondova EU, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te Grada Vukovara.

Zaključkom u vezi s obnovom vukovarskog Vodotornja Vlada će iz proračuna osigurati do 18,5 milijuna kuna za obnovu tog simbola otpora i prkosa, stradavanja i zajedništva u ratu u Hrvatskoj, a za provedbu zaključka zadužiti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Procijenjeni troškovi obnove vukovarskog Vodotornja iznose ukupno 31 milijun kuna.

Zaključkom u vezi s darovanjem nekretnina u vlasništvu države Gradu Vukovaru zadužit će se Ministarstvo državne imovine da do kraja ove godine, nakon što izvrši procjenu tržišne vrijednosti nekretnina, a suglasnost za darovanje daju Ministarstvo financija i Središnji državni ured za sport, Vukovaru daruje gradsko plivalište, sportsku dvoranu i sportsko igralište.

Na dnevnom je redu i odluka o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa "Marina" u Vukovaru, za što će Vlada ukupno odobriti 8,75 milijuna kuna.

Posebnim, pak, zaključkom Vlada će zadužiti više ministarstava da, u suradnji s Gradom Vukovarom, Hrvatskim vodama te Hrvatskim cestama i HEP-om, osiguraju pripremu izrade Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2017.-2021. godine.

Na dnevnom je redu i tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna, potreban zbog novog ustroja Vlade, odnosno ministarstava, a premijer Plenković potvrdio je da će biti donesene odluke o imenovanjima više državnih tajnika.

Plenković: Obljetnicu obilježiti dostojanstveno

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je u srijedu kako želi da se 25. obljetnica stradanja Vukovara obilježi dostojanstveno i uz puno poštovanje žrtve hrvatskih branitelja.

U nazočnosti predsjednika Vlade, u Veleučilištu "Lavoslav Ružička" bit će potpisan Ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru, a premijer će se sastati i sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem te nakon toga s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položene su ruže i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja u Vukovaru.

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u tijeku je 12. znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovara 1991. - dr. Juraj Njavro.

Pročitano 1958 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija