NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)

Penava zatvorio 10. Vukovar film festival

Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Foto: Dario Njavro

Uz spektakularni vatromet gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava na terasi Agencije za vodne putove svečano je zatvorio 10. Vukovar film festival.

Festival je zatvoren hrvatskim filmom "Zbog tebe" redatelja Anđela Juraska, a održavao se šest dana tijekom kojih su, na deset lokacija u Vukovaru, Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru, prikazana 84 filma podijeljena u 13 kategorija. U natjecateljskom programu prikazano je osam dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dvanaest dokumentarnih filmova. Ove godine, kao i prošle, bila su dva žirija. Jedan žiri za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su bili glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a činili su ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.

Svake godine organizatori nastoje iznenaditi novostima, a ove godine odlučili su se za novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Još jedan novitet jubilarnog film festivala bila je i nova nespecifična lokacija na kojoj su prikazivani filmovi, koja je ujedno i nova vukovarska atrakcija, brod „Bajadera“ na kojemu su gledatelji uz piće i uživanje u kokicama i filmovima plovili Dunavom za vrijeme projekcija.

Za najbolji dugometražni igrani film ocjenjivački sud proglasio je film "Matura", redatelja Christiana Mungiu. Isti ocjenjivački sud za najbolji kratkometražni film proglasio je film "Sve će biti u redu", redatelja Patricka Vollratha. Najboljim dokumentarnim filmom odabran je film "Zabrana s neba", redatelja Andrea Schwartza. Nagradu "Krsto Papić" za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dobio je hrvatski glumac Ivo Grgurević, a nagradu za životno djelo glumica Marija Kohn.

Gradonačelnik Penava prigodnim govorom čestitao je svim nagrađenima, ali i stručnom žiriju čiji zadatak nije bio nimalo lak. Penava se zahvalio direktoru festivala Igoru Rakoniću te istaknuo: - Ove godine Vukovar film festival pokazao se kao vrhunska manifestacija. Emocija koja je prisutna je pozitivna, festival je unio živost i radost u grad Vukovar. Već sada se radujem 11.Vukovar film festivalu - rekao je Penava.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako su utisci festivala odlični te da je posjećnost bila izvrsna. Rakonić se zahvalio gradu Vukovaru, svim sponzorima i gostima kojih je bilo oko stotinjak. - Festival je odradilo preko dvjesto ljudi, a posebno hvala volonterima kojih je bilo preko sedamdeset te se nadam kako će u budućnosti netko od njih i preuzeti vodstvo Vukovar film festivala. Izuzetno sam zadovoljan izborom žirija za nagrađivane filmove, to bi bio i moj izbor - kaže Rakonić.

Od popratnih festivalskih programa ove godine bilo je rekordnih pet filmskih radionica. To su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe redatelja Zvonimira Rumboldta, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka. Ovogodišnja festivalska party zona odvijala se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u središtu Vukovara gdje su nastupili sjajni bendovi kao što su The Frajle i Soulfingersi. Događaj je ispraćen uz spektakularni vatromet koji je oduševio sveprisutne.

Organizatori VFF-a su Discovery film and video distribution, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

 

 

 

 

Pročitano 3154 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija