NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)

Na Valentinovo predstavljena zbirka poezije Miris vukovarskih ljubavi

Vukovar je u njezinim pjesmama Vukovar je u njezinim pjesmama Foto: Marija Molnar

U Gradskoj knjižnici Vukovar na Valentinovo je predstavljena šesta zbirka poezije vukovarske pjesnikinje Jozefine Lada pod naslovom Miris vukovarskih ljubavi.

U ovom programu održanom u okviru programskoga ciklusa Otok poezije, o zbirci su govorili urednik knjige Ivica Mijatović, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae Davor Ivankovac, inače djelatnik vukovarske knjižnice i autorica Lada. Autoričinu poeziju čitale su članice KUD-a Kolo Vukovar Ljiljana Bagarić i Željka Rogić, a u programu je sudjelovao i pjevački zbor ovog KUD-a.

Jozefina Lada u Vukovar je doselila u ranome djetinjstvu, radni vijek provela je kao trgovkinja u Veleprometu, a nakon pada grada odlazi u progonstvo u Zagreb gdje i danas živi. Još uvijek traga za mužem i ocem koji su nestali u Domovinskom ratu. Iako je počela pisati relativno kasno plodna je i vrsna pjesnikinja, a tome svjedoče njezine dosadašnje zbirke Platane vukovarske, Po žeravici hodim, Miris Dunava i trešanja, Žuborom mi Dunav zbori, Rijeka snova i posljednja Miris vukovarskih ljubavi.

 Zbor Jozefina Lada

-Ova moja posljednja zbirka potpuno je ljubavne tematike. Iako živim u Zagrebu, duhom sam u Vukovaru i taj je grad u mojim pjesmama – rekla je Lada.

Urednik zbrke Ivica Mijatović, književnk iz Gradišta, naglasio je veliki spisateljski potencijal pjesnikinje Jozefine Lada bez obzira što je počela pisati relativno kasno. -U svojoj posljednjoj zbirci Lada nam pokazuje da život teče dalje i da ima budućnosti pred nama. Prošlost treba ostaviti iza sebe, ne zaboraviti je, ali ići dalje i živjeti život kakv god jeste. Autorica je očiti primjer i dokazuje kako unatoč poznim godinama u njoj još uvijek ima ljubavi ne samo za pokojne već i one živuće koji su uz nju i oko nje. Ovo je čista zbirka ljubavne poezije pomalo erotskog izričaja – rekao je Mijatović.

Jozefina Lada osnivačica je i Udruge Tin Ujević koja okuplja brojne pjesnike amatere, sudjelovala je i organizirala brojne književne tribine, a poznata je i po svom humanitarnom radu.

Knjiga Jozefina Lada

Predstavljanje je vodila Ana Červar Manojlović u ime Ureda za programska događanja vukovarske knjižnice, a nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 2490 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija