Ispiši ovu stranicu

Gradski sat, utorak, 5. ožujka 2024.

Prvi službeni popis stanovnika u Republici Hrvatskoj, odnosno za područje Republike Hrvatske, proveden je prije 167 godina, točnije 1857. Usporede li se tadašnji i sadašnji rezultati popisa stanovnika, uviđamo kako postoji velik broj gradova i općina u Hrvatskoj koji danas imaju manje stanovnika nego 1857. godine.

Popis stanovnika u Republici Hrvatskoj 2021. pokazao je kako nas je 3.871.833 odnosno 413.056 manje u odnosu na rezultate popisa 2011. godine. Riječ je o 9,64 posto stanovnika manje. Zvoni li zvono za uzbunu kada je riječ o demografiji ili je već odzvonilo? S druge strane, Grad Vukovar, drugi put zaredom, najbolji je grad u kategoriji demografije, obrazovanja i mladih. Pokušat ćemo doznati kako Vukovar uspijeva imati pozitivne demografske trendove, a sjedište je Vukovarsko-srijemske županije. Županije koja se nalazi na prvom mjestu u Hrvatskoj kada je riječ o smanjenju broja stanovnika.

Ususret parlamentarnim izborima, premijer Andrej Plenković objavio je kako će se Hrvatski sabor raspustiti najkasnije 22. ožujka tako da će se parlamentarni izbori održati prije onih za Europski parlament. Ovisno o datumu raspuštanja sabora, od kada predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ima rok od 30 do 60 dana da raspiše izbore, oni će se održati najranije u nedjelju 21. travnja, a najkasnije 19. svibnja. Zanimalo nas je vidi li se možda vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na mjestu budućeg hrvatskog premijera.

Bliži nam se blagdan Uskrsa. Uskrsna košarica ove je godine skuplja nego prošle godine. Kako poskupljenjima stati na kraj i smanjiti inflacijski udar na građane? Zanimalo nas je kada će Grad Vukovar podijeliti uskrsnice umirovljenicima, koliko će iznositi i tko će ostvarivati pravo na istu?

U Gradskom satu progovaramo i o potpisivanju ugovora o upravljanju zgradom Radničkoga dom. Odličnoj posjećenosti i izvrsnim poslovnim rezultatima Vukovarskog vodotornja. Posađenim novim drvoredima i podjeli spremnika za otpadnu plastiku i metal našim sugrađanima.

Gradski sat uredio i vodio Robert Rac.

 

 

Pročitano 181 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac

Medij

Gradski sat, utorak, 5. ožujka 2024.