NAJNOVIJE
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)

Deveta obljetnica smrti heroja Marka Babića

Devet godina od odlaska heroja Trpinjske ceste Devet godina od odlaska heroja Trpinjske ceste Foto: R.Rac
Polaganjem vijenaca na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom u crkvi Gospe Fatimske i okupljanjem na Trpinjskoj cesti kod tenka, obilježena je deveta godišnjica smrti legendarnog branitelja Trpinjske ceste i Vukovara pukovnika  Marka Babića. 
Članovi Babićeve obitelji, rođaci, prijatelji i suborci okupili su se na Trpinjskoj cesti  gdje je agresor izgubio više od 100 tenkova i oklopnjaka  zbog čega je ova ulica i prozvana "grobljem tenkova" sjećajući se Zadrinog suborca i jednog od zapovjednika obrane tog dijela Vukovara.
 
Marko Babić je bio istinski heroj Domovinskog rata. Kao zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti uništio je 14 tenkova. Sa "Žutim mravima" i "Pustinjskim štakorima" organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, čije je zapovijedanje preuzeo nakon pogibije Blage Zadre u listopadu 1991. godine.
 
Babićeve suborce je dojmilo da prema neprijatelju nije iskazivao mržnju, unatoč tome što su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u selu Bobota.
 
Babic-6-2016
 
Unosio je radost među branitelje
 
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić prisjetio se Babića kao "posebnog čovjeka koji je unosio živost i radost među branitelje".
 
- Uvijek je ponavljao kako smo mi branitelji ti koji će grad obraniti i ne dozvoliti neprijatelju da uđe u Vukovar. On je istinski heroj Domovinskog rata i pojam hrvatske državnosti - rekao je Šoljić, dodajući kako je Babićeva uloga u obrani Vukovara i Hrvatske nemjerljiva.
 
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić prisjetio se Marka Babića riječima kako je osim za vrijeme Domovinskog rata, Babić svoj obol dao i u mirnodopskom razdoblju šireći istinu o Domovinskom ratu. 
 
- Marko Babić je bio i jedan od pokretača snimanja dokumentarnog serijala "Heroji Vukovara" koji je zamišljen u 30 epizoda u kojima o obrani Vukovara izravno u kameru pričaju sami sudionici bitke za Vukovar. Dovršetak serijala Babić nije dočekao - rekao je Josić.
 
Babic-2-2016
 
Ljubav prema Domovini ne može se kapitalizirati
 
Nakon Domovinskog rata Babić je radio kao producent na snimanju dokumentarne serije Heroji Vukovara i jedan je od rijetkih koji od države nisu tražili invalidninu ili mirovinu.
 
- Smatrao je da se ne može naplatiti borba za Domovinu, da se to ne može kapitalizirati na takav način. Također i da je još mlad i zdrav i da još puno toga može napraviti. Time se vodio -  rekla je Babićeva sestra Kata Lozančić, dodajući kako skupom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ne odaju počast samo njezinom bratu nego svim istinskim herojima obrane Vukovara i Hrvatske, koji su tamo pronašli svoje posljednje počivalište.
 
Babic-4-2016
 
Čuvanje od zaborava
 
Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić prisjetio se ogromnog doprinosa heroja Trpinjske ceste.
 
- Odajući počast Marku Babiću, odajemo počast i svim braniteljima koji su branili ovaj grad, ali i cijelu Republiku Hrvatsku - rekao je Vukić dodajući kako preživjeli branitelji imaju ulogu širenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje, jer kako kaže, na dnevnoj razini u Hrvatskoj umire sedam do deset hrvatskih branitelja.
 
Babic-3-2016
 
Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur naglasio je kako se istinski heroji nikada ne zaboravljaju, a ovakve tužne obljetnice čuvaju od zaborava sjećanja na njihovu ulogu u Domovinskom ratu.
 
Vijenac na grob Marka Babića položila su brojna izaslanstva, članovi obitelji, suborci, gradske organizacije HDZ-a i HKS-a, te Grad Vukovar. 
 
Babic-5-2016
 
Igor Gavrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara naglasio je kako je Marko Babić uz general-bojnika Blagu Zadru jedan od najvećih heroja Domovinskog rata i obrane Vukovara, a uspomena na njega živjet će vječno.
 
Marko Babić umro je u 42. godini 05. srpnja 2007. od posljedica moždanog udara, a  zahvaljujući Gradu Vukovaru i članovima Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Marka Babića, velikog čovjeka, prijatelja i heroja Trpinjske ceste prisjetili su se brojni sugrađani.
 
Pročitano 3870 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija