Godišnje se ubije oko 150 branitelja

Sudioniciokruglog stola Sudioniciokruglog stola Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, Grada Zagreba i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana u bolnici je održan okrugli stol na temu „Samoubojstvo hrvatskih branitelja i uzroci smrti hrvatskih branitelja“. Prema riječima organizatora potrebno je upoznati širu javnost sa sve većim brojem samoubojstava branitelja i njihovim obolijevanjem od bolesti od kojih nebraniteljska populacija ne obolijeva tako često te preventivno djelovati kako bi se zaustavio taj trend.

- Branitelji su zapravo u teškoćama jer, osim što obolijevaju od bolesti kao i svi ostali građani koji nisu prošli ratna stradanja, nose sa sobom ogroman teret ratnih iskustava zbog kojeg, ako nemaju odgovarajuću psihosocijalnu i zdravstvenu skrb češće i ranije obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru, rekla je ratna ravnateljica bolnice dr Vesna Bosanac.

Dugogodišnji načelnik službe za vojnu psihologiju u HV, psiholog, pukovnik u mirovini Zoran Komar, koji je od 1996. provodio istraživanja o samoubojstvima branitelja, spoznao je da branitelji umiru prosječno u dobi od 50, 9 godina i to najčešće od karcinoma pluća i bronha, a čak tri puta češće izvrše samoubojstvo u odnosu na nebraniteljsku populaciju i u mlađoj dobi. Naglasio je kako su se od 1991. do kraja 2014. godine u Hrvatskoj ubila najmanje 2.734 branitelja, a broj samoubojstava se svake godine povećava i sada godišnje iznosi oko 150 branitelja. Na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježeno je 121 samoubojstvo branitelja. - Postoje tri skupine čimbenika koji dovode do samoubojstva branitelja. Prvo zbog osjećaja usamljenosti, drugo zbog osjećaja da su na teret bilo obitelji ili društvu, što je najnaglašenije kod ratnih vojnih invalida i treće zbog sposobnosti počinjenja suicida zbog iskustva smrti i fizičke boli. To su osnovni okidači za suicidalni čin, naglasio je Komar dodavši kako stopa samoubojstava branitelja iznosi 30 na 100.000, a civilna stopa na 100.000 iznosi 15 osoba.

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Vesna Herlfrih upoznala je nazočne s preventivnim programom, odnosno sistematskim pregledima koje provodi Grad Zagreb, kako bi se prevenirala ona stanja i oboljenja koja su najčešći uzročnik smrti te zaštitila braniteljska populacija, a čiji bi se model mogao primijeniti i u ostalim gradovima Hrvatske s ciljem poboljšanja kvalitete života braniteljske populacije. - Osim preventivnih programa za koje nije potrebno puno novca, već prvenstveno dobra volja i organizacija, branitelje treba uključiti u sve društvene tijekove te im omogućiti da rade kako bi vratili samopoštovanje, naglasila je Herlfrih.

Pročitano 1585 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase