Nastavljeno suđenje Tomislavu Josiću

Tomislav Josić s odvjetnikom Zvonimirom Hodakom Tomislav Josić s odvjetnikom Zvonimirom Hodakom Foto: Valerija Lozančić

Na Općinskom sudu u Vukovaru ponovljeno je ročište predsjedniku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislavu Josiću kojeg se tereti za organiziranje svih događanja 2. rujna 2013. godine i razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča.

Josić je rekao kako sudski procesi nisu obustavljeni nakon odluke Ustavnog suda koji je jasno rekao da su ploče protuzakonito postavljene te podsjetio kako je kaznenim nalogom, koji je uslijedio ubrzo nakon tih događanja, bio osuđen na osam mjeseci zatvora i dvije godine uvjeta.- Zanimljivo je kako dok se neke braniteljske udruge bore oko toga tko će poslati više kandidata za ministra branitelja mi se već tri godine borimo da dokažemo da je prekršen članak 8. Ustavnog zakona. Meni pokušavaju natovariti da sam gotovo nagovorio ljude da skidaju ploče, a mi smo devet mjeseci upozoravali cjelokupnu hrvatsku javnost što bi se moglo u gradu dogoditi ako se te ploče postave, rekao je Josić.

Odvjetnik Tomislava Josića Zvonimir Hodak rekao je kako su se očitovali na navode optužnice i poslušali snimku koja je bila reproducirana. - U optužnici se kaže da je gospodin Josić, obraćajući se medijima ustvari pokrenuo lavinu i da je poslije toga došlo do skidanja i razbijanja ploča kao i da se sve dogodilo zahvaljujući njegovom govoru mržnje. Iz snimke se vidi slijedeće: dok je Josić u kamere govorio da ako se ploče budu postavile po Vukovaru, oni će ih skinuti, novinarka koja je razgovarala s njim rekla je da su ploče već taj čas skinute. To znači da dok je on razgovarao s novinarkom i tobože nagovarao ljude na skidanje ploča, one su već bile skinute. Drugo, ni na jednoj snimci na kojoj se vidi skidanje ploča nema gospodina Josića, a treće – njegov govor i razgovor s novinarima je u skladu članka 38. Ustava RH koji garantira slobodu govora i javnog izražavanja. Prema tome on je to imao pravo reći kao svoj politički stav i to se ne može inkriminirati i sankcionirati kaznenim zakonom RH, naglasio je odvjetnik Hodak.

- Danas je nastavljena pravosudna hajka po nalogu kršitelja ustavnih i organskih zakona RH. Danas se sudi Tomislavu Josiću, logorašu srpskih koncentracijskih logora, vukovarskom branitelju koji je na najbrutalniji i najokrutniji način mučen u srpskim logorima i samo pukom srećom preživio strašne torture. Nije li ova tužba udar na intelekt i moral svih koji su svoje nezadovoljstvo pokazivali dopuštenim demokratskim sredstvima? Zar nekoga tko uviđa propuste vlasti i kršenje zakona treba netko na nešto nagovarati? Svakog normalnog i savjesnog građanina sigurno ne. S pravom pitamo hrvatsko pravosuđe – zašto nam ne sudite svima? Nitko nikoga ne može nagovarati ukoliko je psihički i fizički sposoban brinuti seosebi. Svi smo mi Tomislav Josić. Sudite i nama. Od novoizabrane hrvatske vlasti zahtijevamo uvođenje reda, rada i sposobnosti u rješavanju svih problema koje tište ovu državu, a poglavito u vukovarskom slučaju zahtijevamo neovisnost DORH-a i pravosuđa od politike. Prema odluci Ustavnog suda u kojoj je navedeno da se u Vukovaru moraju poštivati prava i volja većinskog naroda koji još uvijek nosi rane ratnih sukoba, zahtijevamo donošenje moratorija na uvođenje dvojezičnosti i rješenja protuzakonito postavljenih dvojezičnih ploča u Vukovaru, ali i prekid svih sudskih postupaka koji su nastali kao posljedica volje naroda, stoji u priopćenju Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Iduće ročište zakazano je za 21. travnja.

 

Pročitano 1110 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase