Vukovarska premijera filma Sve je bio dobar san

Vukovarska premijera filma Sve je bio dobar san Redatelj Branko Ištvančić predstavio film

U prepunom Hrvatskom domu Vukovar održana je vukovarska premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića koji govori o francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru i njegovoj smrti nakon pada Vukovara.

Film je to koji na posve drukčiji način progovara o Domovinskom ratu. Proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera, njegovu borbu, tragediju obrane Vukovara te njegovu mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru Nicolierove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Film prati Lyliane Fournier koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostatcima svog sina, ali i podatcima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Majka se prisjeća sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel otišao iz rodnog grada na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom Lylian odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života svoga sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile na obližnjoj livadi. U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac te mnogi drugi.

- Najvrijednije u ovom filmu je da nas Jean-Michel Nicolie, njegova majka i brat uče kako se treba voljeti svoja domovina, izgleda da nas stranci moraju tome učiti, naglašava redatelj Branko Ištvančić, dodavši kako je film posvećen i vrijednostima Domovinskoga rata koje su u posljednje vrijeme zapostavljene.

-Film će sigurno trajno svjedočiti o tome kako se netko žrtvovao da bi nama bilo bolje i zbog toga bi ga trebalo pogledati što više ljudi. Želio sam ljude potaknuti na razmišljanje kako bi shvatili što treba cijeniti, što ne smijemo zapostaviti, a to su vrijednosti koje je iza sebe ostavio Domovinski rat. Filmom sam, također, želio ohrabriti sve ljude, posebice one koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima i naše branitelje koji su u teškoj situaciji, ali i sve obične građane da će sigurno biti bolje, naglasio je Ištvančić.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata te partnera u projektu Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba, a vukovarsku premijeru organizirala je Vukovarsko-srijemska županija uz pokroviteljstvo Grada Vukovara.

-Županija je htjela da se ovaj film, nakon premijere u Zagrebu prikaže i u Vukovaru gdje se Jean-Michel Nicolier borio i stvarao hrvatsku državu zajedno sa svim hrvatskim braniteljima, jer to Vukovar zaslužuje, rekao je predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček zahvalio je i čestitao svima koji su doprinijeli realizaciji ovog filma koji na jedan drukčiji način pokazuje istinu o Domovinskome ratu.

Vukovarskoj premijeri nazočila je i saborska zastupnica Marija Budimir te brojni predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života grada.

Nakon Vukovara slijede i premijere po svim gradovima Hrvatske.

 

Pročitano 1396 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase