Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Odavanje počasti poginulima i nestalima Odavanje počasti poginulima i nestalima Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara i Grada, po drugi puta, svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Središnji događaj slavlja bila je svečana Akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić pozdravio je mnogobrojne goste među kojima su bili i izaslanik predsjednice Zvonko Milas, Hrvatskog sabora Josip Đakić te predsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić kao i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Mirko Šundov, ali i zapovjednici 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković te predstavnici grada, županije, stradalničkih i braniteljskih udruga i mnogi drugi. Svečanosti su nazočili i katolički svečenici, ali i arhiepiskop hrvatske pravoslavne crkve Andrija Škulić te predstavnik islamske zajednice u Hrvatskoj Glavni imam osječko-vinkovački Mirza efendija Delić.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se 10. ožujka jer su toga dana 1991. godine u Bogdanovcima postrojeni nenaoružani odredi. - Toga dana su Hrvati, ali i ostali narodi goloruki se postrojili i pokazali spremnost da obrane svoj dom, Vukovar i državu. Taj datum smo odabrali za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara jer toga dana nije bilo žrtava, nitko nije poginuo pa svi zajedno možemo slaviti, naglašava predsjednik Koordinacije Franjo Šoljić.

Izaslanik predsjednice Zvonko Milas naglasio je kako su ovdje da proslave živote branitelja i vrijednosti za koje su se žrtvovali, a gradonačelnik Penava rekao je kako i danas iz Vukovara želi poslati poruku o zajedništvu. Zapovjednici 204. Vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković i BrankoBorkovć izli su zadovoljstvo što je u Vukovar došao cijeli državni vrh. Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić tužan je što se unatoč dolasku pravoslavnog arhiepiskopa predstavnici srpske zajednice ni ovoga puta nisu odazvali pozivu da nazoče svečanosti.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara počeo je prisjećanjem na sve poginule i nestale hrvatske branitelje kojima su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata počast odala brojna izaslanstva, a djeca Dječjeg vrtića Vukovar 1 položila su 25 ruža. Molitvu je na groblju izgovorio gvardijan fra Ivica Jagodić, a potom je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa.

Nakon svečane akademije održano je i prigodno druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika na zajedničkom ručku.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Pročitano 2174 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase