Nema više maratonskih sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara

Kraće i učinkovitije sjednice Kraće i učinkovitije sjednice Foto: Valerija Lozančić

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić naglasio je kako je završeno s maratonskim sjednicama Gradskoga vijeća jer će u buduće imati manji broj točaka dnevnoga reda pa će trajati kraće, ali će se održavati češće.

- Vidjeli smo da je to bila dobra odluka. Prvi puta imali smo aktualni sat koji je uistinu trajao sat vremena i na kojem su vijećnici postavljali pitanja koja stvarno tište građane našega grada bez politiziranja. Sjednice će sada biti kraće i učinkovitije, moći ćemo na adekvatan način biti tu za naše građane, pomagati im i biti njihovi predstavnici u Gradu, rekao je Gavrić.

 Sve točke dnevnoga reda 15. sjednice prihvaćene su jednoglasno.

Sjednici Gradskoga vijeća i ovoga je puta prethodio aktualni sat, ali pitanja gradonačelniku nisu postavljali vijećnici SDP-a i HNS-a, jer kako je rekao Goran Bošnjak, SDP, gradonačelnik odgovore koristi za samopromidžbu.

Vijećnik Pilip Karaula, HDZ, istaknuo je kako je prema policijskoj evidenciji u Vukovaru trebalo biti 420 prvašića, a u škole ih je upisano samo 240 pa se pita gdje su svi ti učenici. Pozvao je gradonačelnika i policiju da istraže što se zapravo događa.

Nebojšu Bajića, SNS, zanimalo je koliko je projekata vezanih uz gospodarstvo Grad Vukovar prijavio Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Vukovar raspolaže s oko 14 milijuna kuna iz proračuna Fonda, a četiri projekta vrijednosti oko 5 milijuna kuna vezana su izravno za gospodarstvo. -Najvažniji projekt je poticanje gospodarstvenika putem paketa mjera koje je usvojilo Gradsko vijeće, a tu je i obrtnička ulica te brendiranje vukovarskih proizvoda, rekao je.

Nebojša Vidović, SDSS, upitao je može li se sniziti cijena vode u gradu. - Donesena je nova uredba kojom se regulira cijena vodne usluge, dakle voda više nije socijalna, kao što je bila, nego tržišna kategorija. Možda će vam se činiti čudnim, ali mi još uvijek nismo uspjeli pokriti sve troškove što se tiče cijene vode, što znači da prostora za smanjenje cijene nema. Možda će se smanjiti troškovi održavanja kada završi Projekt Vukovar, pa onda i cijena vode, ali sada to nije realno očekivati, rekla je direktorica Vodovoda Milica Zebec dodavši kako ipak vode brigu o potrošačima jer oni koji nisu u mogućnosti plaćati punu cijenu plaćaju 60% vodne usluge.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, postavila je pitanje u ime građana iz Ulice Hrvatskog zrakoplovstva može li se smanjiti cijena grijanja i dug za grijanje naplatiti od pravih dužnika, a ne svih stanara. Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak rekao je da se trenutno cijena ne može smanjiti. - Cijena za sada ostaje kakva je. Ako ju Hera bude regulirala na centralnim toplinskim sustavima, proporcionalno ćemo i mi, a što se tiče dugovanja, ona ostaju i dalje, vodi se sudski spor i to će trajati dok se ne naplatimo, rekao je Lovrenščak.

Dejan Drakulić, SDSS, i na ovom je aktualnom satu upitao zašto je nekoj djeci zabranjeno da se upišu u Dječji vrtić Vukovar 2. Gradonačelnik je ponovno odgovorio da se nikome ne zabranjuje upis u vrtić i da sva djeca mogu biti upisana, ali pravo na povlaštenu cijenu imaju samo djeca koja zadovoljavaju uvjete iz pravilnika. Drakulić je pitao i zašto se u Borovu naselju na napravi zeleni otok gdje bi privatnici mogli prodavati svoje poljoprivredne proizvode jer im se ne dopušta prodavati ih ispred pošte.

Nikolu Mažara, HDZ, zanimalo je je li Gradu Vukovaru Vlada uplatila novac za troškove za prošlogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, na što mu je gradonačelnik odgovorio da nisu dobili niti lipe. Vijećnik Krešimir Raguž, HDZ pitao je zašto je podignuta ograda na na tržnici. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je ona tu samo privremeno dok se ne uredi taj prostor, što bi trebalo biti 10. 11. Pročelnik Goran Martinović dodao je kako je gotov i glavni projekt za novu tržnicu koja će biti smještena pokraj Fine. Miroslav Mikerević, SDSS, pitao je zašto se područje oko Dudika uređuje samo prigodom obljetnica. Alen Jakumetović, HDZ upitao je odvozi li se otpad ostavljen u novim kantama ili i onaj u starim. Direktor Komunalca Igor Štrangarević rekao je kako prema zakonu mogu odvoziti samo otpad u kantama koje su besplatno podijelili građanima, ali će, određeno vrijeme, uzimati i ostali otpad ostavljen pokraj njih.

Goran Bošnjak, koji je ujedno i predstojnik Ureda državne uprave Vukovar rekao je kako će do kraja godine biti podijeljeno 150 stanova.

 

Pročitano 1978 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase