Marko Babić, heroj i prvi povjesničar Domovinskoga rata

Na komemoraciji uz članove obitelji, suborce  i brojne Vukovarce, okupili su se i istaknuti lokalni politički čelnici Na komemoraciji uz članove obitelji, suborce i brojne Vukovarce, okupili su se i istaknuti lokalni politički čelnici Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata i Grada Vukovara,  kod spomen doma na Trpinjskoj cesti u Vukovaru,  komemoracijom je obilježena osma godišnjica smrti hrvatskoga viteza, pukovnika HV-a Marka Babića.

Govoreći o njegovu liku i djelu, predsjednik udruge organizatora i saborski zastupnik Zvonko Milas istaknuo je kako je Babić ostavio pečat u vremenu u kojemu je živio, braneći Vukovar i Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata, ali i vrijedno radeći na očuvanju sjećanja o tom vremenu za buduće generacije. -Babić je jedan od prvih povjesničara Domovinskoga rata. S prijateljima braniteljima stvorio je serijal Heroji Vukovara, svojevremeno najgledaniju dokumentarnu emisiju na Hrvatskoj televiziji i to je ono što iza njega ostaje, istaknuo je Milas.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  Ante Deur naglasio je da Babić predstavlja jednog od najvećih heroja Domovinskoga rata, čovjeka koji je pokazao što je domoljublje i hrabrost, dok je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo da legenda Marka Babića živi te da će mu i naši naši potomci odavati počast zbog doprinosa kojeg je zajedno sa svojim suborcima dao u Domovinskom ratu.

O Marku Babiću okupljenima je govorio i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić dok su učenici vukovarske Gimnazije izvelii prigodni recital. Prethodno su na grob Marka Babića na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni vijenci, a u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa. 

Pročitano 1906 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase