Njemačka odlikovala dr. Ljiljanu Gehrecke

Odlikovanje za unapređenje suživota, mira i tolerancije Odlikovanje za unapređenje suživota, mira i tolerancije Foto: Valerija Lozančić

Dugogodišnjoj predsjednici, a sada počasnoj predsjednici  Europskog doma Vukovar dr. Ljiljani Gehrecke svečano je uručeno njemacko odlikovanje. Riječ je o Križu za zasluge na vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemacke (Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland) koji je dr. Gehrecke dodjeljen zbog posebnih zasluga za unapređenje suživota i tolerancije te iznimnog angažmana u okviru dugogodišnjeg vođenja Europskog doma Vukovar.

Odlikovanje je, na svečanosti održanoj u Gradskom muzeju Vukovar, Gehrecke osobno urucio Peter Friedrich, ministar za Savezno vijeće, europske i međunarodne poslove njemačke savezne zemlje Baden-Württemberg. -Angažirani građani koji u svoje slobodno vrijeme volonterski ulažu svoje ideje, vrijeme, srce i dušu za europske integracije vrlo su važni cijeloj zajednici. Oni predstavljaju vrijedne uzore koji slijedećim generacijama pokazuju i žive jedini suvisli put. Poštovana gospođo Gehrecke, ostvarili ste uistinu velik i značajan doprinos za interkulturni zajednički život i u velikoj ste mjeri poboljšali životnu situaciju u Vukovaru. Imate viziju mirnog, slobodnog i socijalnog stajališta. Uvjeren sam da ste svojim zaraznim optimizmom, energijom i trudom ohrabrili mnoge ljude i usrećili građane Vukovara. Vaš angažman treba biti uzor mnogima i stoga su dobrodošli brojni imitatori. Vaše djelovanje zaslužuje poštovanje i priznanje i stoga vam se srdačno zahvaljujem te me doista veseli da vam mogu po nalogu Saveznog predsjednika Joakima Gauka uručiti ovo odlikovanje, rekao je Friedrich.

-Priznanje Savezne Republike Njemačke je ogromno, ali s obzirom da poznajem rad gospođe Gehrecke mogu reći da je došlo u prave ruke. Uvijek je radila s ljubavlju i tolerancijom i nikada nije rekla da nešto ne može, istaknuo je župan Božo Galić zahvaljujući još što pronosi toleranciju, mir i borbu za budućnost i slobodu.

Zahvaljujući na čestitkama i odlikovanju Gehrecke je istaknula kako osjeća da će taj skup ojačati ne samo nadu nego i stvoriti uvjerenje da su Vukovarci u stanju riješiti sve postojeće teškoće i prebroditi probleme te stvoriti jednu novu kvalitetnu vukovarsku zajednicu.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici.

Pročitano 1814 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase