Ispiši ovu stranicu

Borovo naselje odalo počast žrtvama za domovinu

Kolona sjećanja u Borovu naselju Kolona sjećanja u Borovu naselju Milan Paun

U programu Žrtva Borova naselja za domovinu oko 4.000 hodočasnika prošlo je u koloni sjećanja od ruševina nekadašnje tvornice Borovo commerca gradskim ulicama kroz Borovo naselje u Vukovaru do crkve Gospe Fatimske gdje misu služi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Vijence su na ruševinama položila izaslanstva stradalničkih udruga Vukovarskih majki i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, policije i 204. Vukovarske brigade , gradskih i županijskih vlasti, koordinacije gradskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, tvornice Borovo te beogradskih civilnih udruga Centar dokumenta i žene u crnom. Komemorativni govor održala je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

Prigodi recital izveli su učenici osnovnih škola Siniše Glaveševića i Blage Zadre. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Josipa Radnika fra Vjenceslav Janjić.

Na dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. tamo su ubijene 54 žrtve, njih još 80 nakon okupacije dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od 800 ranjenika iz Borovo commerca njih 115 odvedeno je u nepoznato. Sudbina 48 hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commerca još nije poznata dok se još 306 Vukovaraca vode kao nestali. 

 

Pročitano 3036 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun

Medij

Galerija slika