Ispiši ovu stranicu

Stakleni stupci i svjetlo za 67 žrtava u Sotinu

Buduće spomen obilježje  Buduće spomen obilježje Foto: Grad Vukovar

U Sotinu je predstavljeno idejno rješenje spomen obilježja u znak sjećanja na 67 ubijenih i nestalih Sotinjana tijekom Domovinskoga rata. Rješenje  autora  Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića iz Zagreba predstavili su članovima Odbora stradalih mještana Sotina gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, dogradonačelnica Drinka Komljenović i Žaklina Pul, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje u vukovarskoj gradskoj upravi.

Spomen obilježje bit će smješteno u parku na Trgu sotinskih žrtava na kojemu se već nalazi kameni križ na postamentu, a koji tradicionalno služi kao mjesto na kojemu se polažu vijenci, pale svijeće i odaje počast stradalima. Novo spomen obilježje nadopunit će ulogu postojećeg križa nizom 67 staklenih stupova na kojima će biti ugravirana  imena žrtava. Ispod svakoga stupa predviđena je LED rasvjeta koja bi noću trebala dodatno pojačati dojam posebnosti i uzvišenosti ovog mjesta.

Kako su članovi Odbora stradalih mještana prihvatili idejno rješenje, Grad Vukovar obavijestit će o tome Ministarstvo branitelja RH  koje bi trebalo osigurati većinu  financijskih sredstava za spomen obilježje u proračunu za iduću godinu. Dio sredstava osigurat će Grad Vukovar, a ukupno je za realizaciju ovog projekta potrebno oko pola milijuna kuna. 

Pročitano 2060 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar