NAJNOVIJE
Drama u Tovarniku! Oglasila se policija, napadač preminuo

U Tovarniku se večeras zbio dramatičan događaj, izbio je požar na dvije obiteljske kuće, došlo je do napada na policijske službenike, jedan je ozlijeđen, a prilikom obrane ozlijeđen je i napadač. Oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemska čije priopćenje prenosimo u cijelosti. 

(Petak, 06 Rujan 2024 23:23)
Šire se kapaciteti dječjih vrtića u Vukovaru i čeka dozvola za izgradnju novog

I u novoj pedagoškoj godini nastavlja se trend rasta upisa broje djece u vukovarske dječje vrtiće. Tako je u Dječji vrtić Vukovar I i II ukupno upisano 215 novih polaznika i to 170 u Vukovar I i 45 u Vukovar II, a to je 22 djece više nego prošle godine. U Dječjem vrtiću Vukovar I – Područnom objektu Vukovar novi postavljeno je i novo igralište vrijedno više od 44 tisuće eura, pa je ovaj vrtić obišao i gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima kako bi djelatnicima i djeci poželio sreću i uspješan rad u novoj pedagoškoj godini.

(Petak, 06 Rujan 2024 13:00)
Maraton čikli Vukovar-Ilok

Veslačka udruga “Dunavska čikla” ove godine organizira 14. Maraton čikli Vukovar-Ilok. Maraton se organizira u subotu 7. rujna 2024. godine. Utrka okuplja posade iz Hrvatske i inozemstva koje u čikli veslaju dionicu Dunavom od Vukovara do Iloka. Udruga je tijekom nekoliko godina izradila vlastite čikle po uzoru i nacrtima onih starih, tradicionalnih te je svakoj posadi na raspolaganju jednaka čikla. Maraton počinje u Vukovaru u 15.00 sati kod veslačkog kluba, a očekivani dolazak prvih posada u Ilok je oko 18.00 (kod hotela Dunav). Ovim putem pozivamo Vas na 14. Maraton čikli Vukovar-Ilok.

(Petak, 06 Rujan 2024 12:06)
Otvoren prvi međunarodni sajam sigurnosti i obrane "DEFCROS"

Prvi međunarodni sajam sigurnosti i obrane "DEFCROS" otvoren je u četvrtak u Osijeku, a potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako su obrana i sigurnost ulaganje u budućnost, a nikako nenamjensko trošenje novca, prenosi HINA.

(Četvrtak, 05 Rujan 2024 14:13)
Na društvenoj mreži 69-godišnjakinja prevarena za 10 tisuća eura

Policijskoj postaji Vukovar 69-godišnjakinja je prijavila prijevaru putem društvene mreže gdje je stupila u kontakt s nepoznatim počiniteljem. 

(Četvrtak, 05 Rujan 2024 14:11)
Prvi službeni nastup nogometašica HNK Vukovar 1991

Ženska nogometna ekipa HNK Vukovar 1991 okupila se prije tri tjedna a već je proteklog vikenda odigrala prvu službenu utakmicu u KUP-u Hrvatske za žene. Ugostile su ekipu Slavonije iz Požege te su izgubile s 3:0. Ovog vikenda počinje prvenstvo a vukovarske nogometašice odlaze u goste Koprivnici. Pokušaja osnivanja ženske nogometne ekipe bilo je i ranije ali bezuspješno, no ovoga puta su krenule s natjecanjem, kaže sportski direktor kluba Dražen Pernar – Ovo je treći put da smo pokušali oformiti žensku nogometnu ekipu. Dva puta smo solidno došli do brojke od 20 curica ali u raznoj dobnoj kategoriji pa ih nismo mogli prijaviti za službena natjecanja. Ovo je bio treći pokušaj i sad smo uspjeli, do ovog trenutka imamo oko 30 registriranih igračica koje su uključene u Drugu Hrvatsku nogometnu ligu za žene. Prije početka prvenstva imali smo Kup utakmicu sa Slavonijom iz Požege što je prva službena utakmica za naš klub. Malo je uranila, nismo je očekivali jer su cure trenirale tek dva tjedna i prvenstvo je uranilo tako da smo malo iznenađeni ali bit će bolje u drugim utakmicama. - kaže Pernar.

Klub je prije dva tjedna doveo trenericu iz Graničara Županje Ivu Miličević trenericu s UEFA B licencom koja ima iskustva rada u ženskoj selekciji. Kako bi popunili igrački kada osim cura iz Vukovara došle su cure iz Starih Mikanovaca, Županje i Vinkovaca. Osnivanjem ove ekipe i uključenjem u natjecanje klub je zainteresirao i druge djevojke tako da se uskoro očekuju i druge selekcije. Očekivanja u prvoj godini nisu velika, cilj je stabilizirati klub, ženski nogomet i da u tom natjecanju budu stabilni a u budućnosti je cilj ući u Prvu ligu i u natjecanje uključiti mlađe selekcije. Ženska ekipa svoje će utakmice igrati na Gradskom stadionu u Vukovaru. Prvu prvenstvenu utakmicu na svom terenu djevojke bi trebale igrati u 2. kolu kada im u goste ponovno dolazi ekipa Slavonije iz Požege, termin još nije određen.

(Četvrtak, 05 Rujan 2024 12:29)
Noel Đurković na dvojnoj registraciji u Lokomotivi

Hrvatski nogometni klub Vukovar 1991 objavio je da je Noel Đurković službeno igrač Vukovara i Lokomotive iz Zagreba te mu u klubu žele puno dobrih treninga i nadasve zdravlja kako bi mogao svoj talent pokazati i isklesati u jednom od najboljih klubova u Hrvatskoj za razvoj mladih igrača. Sigurni su da će Lokomotiva i trener Čabraja u njemu imati buduću zvijezdu, te se raduju njegovom daljnjem napretku. Noel će još ovu sezonu temeljem dvojne registracije ostati u Vukovaru.

 

(Četvrtak, 05 Rujan 2024 12:26)

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti Foto: Valerija Lozančić

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak sa suradnicima Krešimirom Hunjetom, voditeljem službe kriminalističke policije, Ivanom Mudrinić, voditeljicom službe za javni red i sigurnost,  voditeljem službe za granicu, Dragoslavom Živkovićem, glasnogovornikom PU i Martinom Halas iz Odnosa s javnošću održao je sastanak s predstavnicima lokalnih medija kako bi ih pozvao na suradnju pri preventivi u svim segmentima djelovanja policije, posebice povećanju sigurnosti u prometu s obzirom na porast broja nesreća i smrtno stradalih.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano je 667 prometnih nesreća što je za 5,4% više nego lani. Smrtno je stradalo 8 osoba (povećanje 40%), teško tjelesno ozlijeđeno je 49 osoba (smanjenje 25%), a lakše su ozlijeđene 264 osobe (povećanje 45%). Među ostalim, četiri su osobe poginule u sudaru, jedna u udaru na objekt, jedna prilikom slijetanja vozila i jedan pješak, a uzroci pogibije su brzina, nepropisno skretanje i uključivanje u promet te oduzimanje prednosti prolaska. U jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom vozač koji je prouzročio nesreću imao je preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Ante Zovak Valerija Lozančić 2024

- Jedini negativni trendovi bilježe se u prometu. Do današnjeg dana bilježimo osam poginulih osoba u odnosu na pet od prošle godine što je uistinu značajno povećanje, a posebno ističemo u dva slučaja poginule vozače romobila, jednog vozača motocikla te jednog pješaka. Da su se poduzele sve mjere i radnje koje su trebale biti poduzete ove osobe ne bi poginule i to zapravo čini ugrožavajuće stanje na našemu području. Zato smo danas pozvali medije kako bi i preko njih pokušali apelirati na građane da se poduzmu sve mjere i aktivnosti kako do takvih posljedica ne bi dolazilo. Dakle, da se poštuju prometni propisi, koristi potrebna tehnika i zaštitna oprema - rekao je načelnik Zovak na sastanku s lokalnim medijima. Dodao je kako je policija poduzela 13.824 razne mjere po prometu, što je povećanje za 35%.

Općenito stanje sigurnosti Zovak je ocijenio dobrim, a u ostalim segmentima djelovanja policije pokazatelji su pozitivni.

Što se tiče kriminaliteta, na području PU vukovarsko-srijemske u prvih 6 mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 960 kaznenih djela što je 11% manje u odnosu na isti vremenski period 2023. godine. Po poznatom počinitelju evidentirano je 509 kaznenih djela kod kojih su na mjestu izvršenja zatečena 124 počinitelja, a po nepoznatom počinitelju evidentirano je 451 kazneno djelo. Od tih kaznenih djela po nepoznatom počinitelju naknadno je razriješeno 270 kaznenih djela i 26 kaznenih djela iz ranijih razdoblja. Po nepoznatom počinitelju ostalo je 181 kazneno djelo po kojima se intenzivno radi, poručuju iz policije. Na opći kriminalitet odnose se 582 kaznena djela, organizirani 90, gospodarski 176, a droge 83. Na štetu maloljetnika zabilježeno je 97 kaznenih djela, 30% manje u odnosu na prošlu godinu. Ukupna razriješenost kaznenih djela iznosi visokih 83,9 %. Od značajnijih kaznenih djela bilježi se 1 teško ubojstvo, 2 ubojstva u pokušaju, 2 teška ubojstva u pokušaju i 28 nanošenja teških tjelesnih povreda. Također , prijavljeno je i 5 kaznenih djela silovanja i 2 kaznena djela bludne radnje. Evidentiran je 1 protuzakoniti lov i 5 kaznenih djela mučenja životinja. U porastu su iznude i to s 1 kaznenog djela prošle godine na 13 ove, a što se uglavnom odnosi na internetske prevare. Bilježe se 24 zlouporabe položaja, što je 242% više nego prošle godine - primanje mita u 6 slučajeva, davanje mita u 11 slučajeva i trgovina utjecajem u 7 slučajeva. U porastu su kaznena djela koja su počinili maloljetnici (41 kazneno djelo) što je porast za 28% u odnosu na prošlu godinu.

Manji je i broj prekršaja, za 4,8 posto, s tim da se bilježi blagi porast drskih ponašanja kao težeg oblika narušavanja javnog reda i mira dok su svi ostali prekršaji u padu.
-Najviše se tu bavimo problematikom navijača i međuetničkih sukoba, ali želim naglasiti da nemamo ni jedno djelo da je ostalo nerazriješeno i da stanje držimo pod kontrolom - istaknuo je načelnik.

Naime, evidentirano je ukupno 297 prekršaja po javnom redu i miru, što je 4,8% manje nego lani, a ostalih je prekršaja zabilježeno 2.018, što je 18% više nego lani. Drskih ponašanja kao teži oblik narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 30, za 25% više u odnosu na prošlu godinu.Tuče su u smanjenju za 41%, a evidentirano ih je 40. Svađe su u smanjenju za 11%, a evidentirano ih je 95. Vrijeđanje policijskih službenika je u smanjenju za 28%, a evidentirano je 50. Držanje životinja bez nadzora je u porastu za 50%, a evidentirano je 39. U porastu su i neredi na sportskim natjecanjima za 633%, odnosno 22 evidentirana događaja. Prekršaji stranaca su također u porastu za 209%, a evidentirano ih je 340. Javna okupljanja i pružanja pomoći su na razini prošle godine (JO 373, PP 45)

Govoreći o stanju na granici, naglašeno je kako je promet putnika preko graničnih prijelaza povećan za 11,9%, a vozila za 8,8%, a bilježi se i povećanje odbijanja ulaska u RH za 89% i iznosi 2.970. U porastu su i zaplijene droge na graničnim prijelazima i to značajno tableta s psihotropnim tvarima, kokaina, heroina i hašiša, dok se bilježimo manje marihuane.

Također, u prvih 6. mjeseci zabilježena su i dva napada na policijske službenike i 198 uporaba sredstava prisile, što je povećanje za 78% u odnosu na prethodni period. Evidentirano je i 13 pritužbi na rad policije za koje je utvrđeno da su 4 neutemeljene, a 9 je još u radu. Iz službe je udaljeno 7 djelatnika zbog nedoličnog ponašanja, a protiv trojice je podnijeta kaznena prijava. Pokrenuto je i 20 postupaka za težu povredu službene dužnosti te 7 za laku.

-U ovih godinu i tri mjeseca, koliko sam na čelu ove Policijske uprave, imali smo dosta zahtjevnih situacija, a sve što smo do sada radili i odradili, radili smo profesionalno i korektno bez imalo utjecaja bilo koga. Nastojimo biti maksimalno profesionalni i korektni i prema javnosti kojoj odgovaramo i prema vama i prema našoj kući u kojoj radimo. Profesionalnost, uljudnost i korektnost u postupanju, imperativ je postavljen pred policijske službenike, a njihov je rad, bez iznimki, podložan i kontroli i sankcijama – naglasio je načelnik.

 

Pročitano 184 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija