Postignut dogovor o parlamentarnoj većini

Predsjednici HDZ-a i DP-a Andrej Plenković i Ivan Penava objavili su da je postignut dogovor o formiranju Vlade Republike Hrvatske. Nova će Vlada imati više ministarstva negoli sadašnja, a tri će resora pripasti DP-u uključujući demografiju zbog čega se osniva novo ministarstvo. Tako će Hrvatska biti među prvim europskim državama koja uvodi Ministarstvo demografije i useljeništva, rekao je Plenković i dodao da će DP-u pripasti i Ministarstvo poljoprivrede te novo ministarstvo koje će nastati podjelom sadašnjega Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
- Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu. Novo ministarstvo koje će se osnovati bit će ministarstvo demografije, to je prvi resor. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede i treći je da se trenutno jako veliko ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a. Nismo govorili o imenima. Onaj član Vlade koji bude ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja
Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da će ministar demografije biti i potpredsjednik Vlade.

- Svih ovih 61 sa lista HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta i sukladno tome ćemo vidjeti koliko će bit potrebno potpisa nacionalnih manjina. Bit će ih dovoljno. Ako zbrojite 61 i 13 onda ke to 74 može biti 2,3,4 nije problem – rekao je Plenković.

Penava je potvrdio da je postignut dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju izvršne vlasti, a Vladu će podržati i dio pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i partnera.
- Što se tiče resora, govorimo o tri ključna resora koja smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan Ministarstvo demografije. S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji doživljavamo u Hrvatskoj, doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo postigli dogovor za ovaj resor. Uz ministarstvo poljoprivrede dogovorili smo i Ministarstvo gospodarstva bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika. Prvi korak svakako je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, a Domovinski će pokret podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a Domovinski pokret će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora - rekao je i dodao da će Vlada imati dva potpredsjednika iz DP-a dok državne tajnike još nisu odredili, ali dogovorene su kvote od 20 posto DP-u, odnosno desetak tajnika - rekao je Penava.

 

Pročitano 169 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase