NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Obilježen Svjetski dan lupusa

Učinimo lupus vidljivim“ krilatica je ovogodišnjeg Svjetskog dana lupusa, autoimunosne bolesti od koje boluje oko pet milijuna ljudi na svijetu. Punog naziva sustavni eritemski lupus, ova dijagnoza kod gotovo svakog oboljelog manifestira se na drugačiji način, a najčešćim simptomima smatraju se kožne promjena na licu (eritem lica poput leptira) ili na dijelovima tijela koji su izravno izloženi suncu, umor neovisno o naporu i problemi s koncentracijom te povišena tjelesna temperatura, dok velik broj oboljelih ima bolove ili otekline zglobova uz jutarnju zakočenost zahvaćenih zglobova.
Riječ je o bolesti o kojoj se ne govori dovoljno, ističe predsjednik Hrvatskoga reumatološkog društva prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med., specijalist internist, s užom specijalizacijom imunologije i reumatologije, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.
- Lupus dovodi do poremećenog funkcioniranja imunosnog sustava, što znači da imunosni sustav ne može prepoznati razliku između stranih virusa i bakterija te zdravih tkiva vlastitog tijela, te možemo reći da vlastiti imunosni sustav oštećuje vlastito tkivo i organe, zbog čega ga smatramo životno ugrožavajućom bolesti“, pojašnjava Anić te dodaje da 90 posto novooboljelih čine mlade žene, no da mogu oboljeti praktički svi - žene i muškarci, odrasli i djeca.

U Hrvatskoj, prema procjenama Referentnog centra Ministarstva zdravstva za sustavni eritemski lupus i srodne bolesti, od lupusa boluje između 3.000 i 3.500 osoba, od kojih se njih 1.200 liječi u Zavodu za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Osim vidljivih fizičkih simptoma, pri liječenju se ne smije zanemarivati niti psihološko stanje pacijenata, navod Anić i dodaje:
- Budući da od lupusa najčešće obolijevaju žene u reproduktivnoj dobi, prirodno je da postanu zabrinute za mogućnost sigurne trudnoće. Za vrijeme moga studiranja, pacijenticama se savjetovalo izbjegavanje trudnoće, ali srećom medicina i stav struke s godinama su napredovali te je trudnoća kod većine bolesnica koje se danas liječe u našim reumatološkim odjelima imala povoljan tijek i za majku i za dijete, uz preduvjet da je trudnoća planirana i da bolesnica uđe u trudnoću s lupusom koji je u mirnoj fazi te da nema trajnih oštećenja vitalnih organa zbog bolesti - rekao je.

Budući da lupus ima cijeli spektar simptoma, koji često nalikuju brojnim drugim bolestima, i sama dijagnostika lupusa može biti izazovna, a određenom broju bolesnika lupus se dijagnosticira nakon obavljanja pretraga koje isključuju druge bolesti. Unatoč čestim predrasudama, lupus nije zarazna ni nasljedna bolest, ističu iz Hrvatskoga reumatološkog društva, ali je doživotna. Ipak, iako dijagnoza lupusa ostaje za cijeli život, to ne znači da je bolest trajno i stalno aktivna.

S obzirom na to da je lupus kronična bolest, terapiju treba uzimati redovito i doživotno, a uzimajući u obzir različitost simptoma i njihovu pojavnost, ona je personalizirana za svakog pacijenta, dok veliku ulogu u uspješnosti liječenja ima i pravovremena dijagnoza. Nažalost, ako se bolest pravovremeno ne prepozna i ne liječi, može doći do oštećenja različitih dijelova tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, bubrege i mozak, a posljedično i invaliditeta. Upravo zbog lupusa, prema podacima Hrvatskoga registra o osobama s invaliditetom, u Hrvatskoj su trenutačno registrirane 134 osobe čiji je uzrok invaliditeta lupus.

Hrvatsko reumatološko društvo, od svoga osnutka prije gotovo 80 godina aktivno radi na stvaranju veće svijesti i razumijevanja lupusa, kao i educiranju struke te oboljelih, a s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite pacijenata i ranijim dijagnosticiranjem i kvalitetnim liječenjem lupusa.

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija