Identificiran hrvatski branitelj iz Vukovara

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je kako je u petak na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te je identificirana jedna osoba, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Riječ je o hrvatskom branitelju Davor Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. godine u Vukovaru, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara, koja je otkrivena je u veljači 2023. godine.

Sustavnim pretraživanjem lokaliteta koje je trajalo do sredine travnja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba, od kojih je njih deset ranije identificirano, a zaključno s današnjom identifikacijom utvrđen identitet svih žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice.

Riječ je o hrvatskim braniteljima i civilima  nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija, izvijestilo je Ministarstvo.

Njihova identifikacija provedena je metodom analize DNA u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

Završnoj identifikaciji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te predstavnici Uprave za zatočene i nestale, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" Vukovar te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te članovi obitelji.

Republika Hrvatska trenutno putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. Većina, njih 502, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, te se prema podacima Ministarstva još traga za 374 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja.

Pročitano 1601 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase