Obilježen Dan vukovarskih branitelja.

Obilježen Dan vukovarskih branitelja. Foto: Sandra Grgić

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. u Vukovaru je obilježen Dan vukovarskih branitelja.

Prije 32 godine, 24. kolovoza 1991. godine započela je obrana Vukovara i rat za Vukovar, a samim time i rat za Hrvatsku, jer tada se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju.
Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara odavanjem počasti poginulim braniteljima.

Vijence je položilo i svijeću upalilo izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. te brojna druga izaslanstva.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Zdravko Komšić pojasnio je kako ovaj dan Koordinacija obilježava jer je 24. kolovoza 1991. godine službeno započeo rat u Vukovaru.
- Na ovaj je dan JNA otvoreno napala Vukovar sa zemlje, zraka i sa Dunava. To je bio prvi veliki napad neprijateljskih postrojbi. Toga smo dana stali u obranu Vukovara. Ukupno 86 dana smo odolijevali napadima i davali vrijeme hrvatskoj državi da se naoruža i da se pripremi za krvavi rat i za oslobađanje teritorija – naglasio je Komšić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske Nikola Mažar izrazio je zahvalnost i poštovanje hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata, kojima dugujemo slobodu.
- Odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote u stvaranje slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske. Dan je ovo kada je Luka Andrijanić srušio, odnosno oborio prva dva aviona. Na neki je način to bio početak otvorenog, neprikrivenog rata od strane JNA koja se od današnjega dana otvoreno i jasno stavila na stranu agresora, na stranu svih onih koji su krenuli na veliki krvavi pir. Poslije današnjega dana ništa više nije bilo isto, sve je bilo jasno, karte su bile na stolu. Krenulo se u krvavu bitku za obranu Vukovara i u krvavu bitku za obranu i stvaranje Republike Hrvatske. Želim izraziti zahvalnost svima onima koji su i tih dana, ali i danas ostali ovdje promicati vrijednosti Domovinskog rata – rekao je Mažar.

Dragutin Guzovski predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora pojasnio je kako su mu na današnji dan osjećaji pomiješani.

- Toga dana Vukovar je napadnut sa zemlje, zraka i s Dunava i bio je to prvi veliki napad neprijateljskih postrojbi na Vukovar. 24. kolovoz 1991. godine bio je i prva pobjeda branitelja, ali i prvi teški poraz agresora. Taj su dan vukovarska mladost, branitelji i civili pokazali svu svoju ljubav prema domovini i želju da se agresor pobijedi – naglasio je Guzovski.

Nakon polaganja vijenaca i molitve na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa.

Pročitano 320 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase