Predstavljen Leksikon vukovarskih franjevaca

Predstavljen Leksikon vukovarskih franjevaca Foto:. K.B.

 U Pastoralnom centru sv.Bone u Vukovaru je povodom 300. obljetnice od postavljanja kamena temeljca za franjevačku crkvu u Vukovaru predstavljen Leksikon vukovarskih franjevaca koji je nastao kao plod izdanja Kronike Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Autor leksikona je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv.Filipa i Jakova, koji je prilikom predstavljanja istaknuo kako se u leksikonu nalaze franjevci koji su u Vukovaru ostavili svijetli trag svog života, koji su po Božjoj providnosti u nekom povijesnom trenutku živjeli, boravili i djelovali u vukovarskom samostanu.

- Biografski opisi obuhvaćaju braću franjevce kroz tri stoljeća i u trima franjevačkim provincijama (Provincija Sv. Križa Bosne Srebrene, skraćeno Provincija Bosne Srebrene, Provincija sv. Ivana Kapistranskog i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda) pod kojima je vukovarski samostan bio kroz dosadašnju povijest. Oblik biografskog opisa sastoji se od osnovnih podataka o rođenju i školovanju, mjestima boravka i službama, a zatim od naglašenog vukovarskog pečata (česti citati iz Kronike), zatim su uvrštena pisana djela te primljene zasluge ili nagrade, te na koncu zapis iz Nekrologija – istaknuo je Jagodić.

Robert Skenderović znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest istaknuo je važnost ovoga leksikona.
- Forma leksikona možda nije forma koja je najprivlačnija čitateljima, ali fra Jagodić je kao autor pokazao koliko je ona bitna i važna za istraživanje prošlosti. Kroz samo slaganje biografskih jedinica Jagodić je uspio doći do novih znanstvenih spoznaja, a leksikon je važan i kao priručnik koji će biti korišten od strane znanstvenika stručnjaka i laika koje zanima povijest franjevaca u Vukovaru – rekao je Skenderović.

Biografski opisi obuhvaćaju franjevce kroz tri stoljeća i u trima franjevačkim provincijama (Provincija Sv. Križa Bosne Srebrene, Provincija sv. Ivana Kapistranskog i Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda) pod kojima je vukovarski samostan bio kroz dosadašnju povijest. Oblik biografskog opisa sastoji se od osnovnih podataka o rođenju i školovanju, mjestima boravka i službama, a zatim od naglašenog vukovarskog pečata, zatim su uvrštena pisana djela te primljene zasluge ili nagrade, te na koncu zapis iz Nekrologija. Recenzent Leksikona Daniel Patafta s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu rekao je kako leksikon obuhvaća sve gvardijane od nastanka samostana do danas, ali i brojne druge sudionike koji su obilježili život franjevaca.
- Niz imena franjevaca koji su živjeli u Vukovaru, ali su tu i rođeni. Ostavili su duboki trag prisutnosti kao dio identiteta grada na Dunavu. Osim duhovne dimenzije pruža i kulturnu i obrazovnu dimenziju. Ti ljudi nisu samo imena iz prošlosti već su zalog za budućnost – naglasio je Patafi.

Leksikon vukovarskih franjevaca sadrži gotovo 500 stranica.

Pročitano 349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase