Ispiši ovu stranicu

Žene u crnom odale počast žrtvama na Ovčari i u Borovu naselju

Žene u crnom odale počast žrtvama na Ovčari i  u Borovu naselju Foto: Marija Molnar

Na dan pada Vukovara 18.studenoga, u središtu Beograda, ispred Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) aktivistice i aktivisti nevladine udruge Žene u crnom, organizirali su komemorativni skup i šutnjom odali počast vukovarskim žrtvama. Razvili su i transparente na kojima je pisalo "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i "Pamtimo" te držali fotografije porušenog Vukovara i podatke o ubijenim i ranjenim civilima tijekom tromjesečne opsade grada.

Žene u crnom ovu su akciju održale upravo ispred zgrade SANU-a jer ocjenjuju da je to institucija čiji je značajan dio članova tijekom 80-ih i 90-ih, "predvodio kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a potom i poricanje i relativiziranje zločina". Naglašeno je nakon skupa i da se „na žalost, SANU nikada nije jasno distancirao od takvih svojih nečasnih članova".

Skup je popraćen i akcijom "Tražimo odgovornost za logore za Hrvate i Hrvatice u Srbiji – 1991./92.".

TRAŽE OTVARANJE VOJNIH I CIVILNIH ARHIVA U SRBIJI

Dan nakon toga sudjelovale su na komemorativnom skupu Žrtva Borovo naselja za domovinu u znak suosjećanja i solidarnosti s obiteljima žrtava i građanima Vukovara te položile vijenac i upalile svijeću kod Borovo Commerca. I dalje ustrajavaju na otvaranju arhiva u Srbiji kako bi se doznala istina o nestalima.

 - I to otvaranje svih arhiva, vojnih i civilnih u Srbiji zato što što je tragedija nestalih jedna beskrajna patnja i to mora biti humanitarno pitzanje. Patnja žrtava ne smije služiti nikakvim političkim obračunima nego je to obveza da se zadovolji pravda. Prije svega, obitelji nestalih to zaslužuju. Pored toga, tražile smo, po ne znam koji put da se utvrdi istina i povedu istrage o logorima u Srbiji - istaknula je Staša Zajović u ime udruge Žene u crnom te dodala kako su prije nekoliko dana same postavile i spomen ploču na nekadašnji logor u Stajićevu.

 SAME POSTAVILE SPOMEN PLOČU NA LOGOR U STAJIĆEVU

- Postavile smo spomen ploču u znak poštovanja i pijeteta prema žrtvama i logorašima iz Stajićeva i svih logora u Srbiji i kao čin otpora prema poricanju zločina počinjenih u naše ime u Srbiji. Također smo tražile i da se sudska tužba koju je pokrenula Udruga pravnika Vukovar '91 pokrene mrtve točke. Ministra za manjinska i ljudska Tomislava Žigmanova pitamo hoće li učiniti nešto da sa istina o logorima u Srbiji dozna kao i da se povedu sudske istrage. Država iz koje dolazimo, na žalost, ne pokazuje nikakvu spremnost da se suoči s teretom zločina u prošlosti i organiziranog državnog zločina režima Slobodana Miloševića kao niti da se prestane sa slavljenjem ratnih zločinaca jer je npr.Veselin Šljivančanin danas, na žalost, jedna od uglednih osoba u javnom životu Srbije – naglasila je Zajović

U Vukovar će dolaziti, rekla je stalno. Počast ubijenima odale su i na mjestu masovne grobnice na Ovčari te sudjelovale i na komemorativnim skupovima u Borovu i na farmi Lovas.

Pročitano 334 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar