Kolonu sjećanja ove godine uz branitelje i obitelji poginulih i nestalih predvode i djeca iz 1991.

Kolonu sjećanja ove godine uz branitelje i obitelji poginulih i nestalih predvode i djeca iz 1991. Foto: HRV/Marija Molnar

Od petka 11. do nedjelje 20.studenoga traje program Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022.. Središnji program 18.studenoga ponovno se vraća u krug bolnice odakle će krenuti Kolona sjećanja uobičajenom rutom do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

- Ove godine, po prvi put Kolonu sjećanja uz branitelje i obitelji poginulih i nestalih predvode i oni koji su kao djeca pretrpjeli ratna razaranja Vukovara. Koristim ovu priliku da pozovem sve one koji su te 1991.godine bili u Vukovaru i mlađi od 18 godina da nam se priključe u krugu bolnice kako bi mogli povesti kolonu - istaknula je pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Mujkić na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Penava izrazio je uvjerenje da će i ovogodišnja Kolona sjećanja biti dostojanstvena i masovna, ali da bi u njoj posebice volio vidjeti i predstavnike SDSS-a i građane iz srpske zajednice.

POZVAO U KOLONU SDSS I VUKOVARCE SRPSKE NACIONALNOSTI

- Volio bih da se odazovu svi koji mogu i ne sumnjam da će tako i biti. No, kako bi pokazali širinu i uključivost, imam potrebu pozvati u kolonu i jedinu stranku koja se redovno ne odaziva, a to je SDSS i to poglavito iz aspekta njihove odgovornosti jer su ključan dionik i čimbenik Vlade RH. Jednako tako imam potrebu pozvati i jedan dio građana Vukovara srpske nacionalnosti koji kolonu izbjegavaju, prave se da se 1991. nije dogodila, da naš grad nije bio sravnjen sa zemljom i da nije bio meta brutalne agresije - rekao je Penava.

Naglasio je i da neki, a koje nije imenovao, potiču napise u hrvatskim medijima o dvije kolone u Vukovaru i provlače tezu o problemima u Vukovaru, ali i da su manjina u takvim nastojanjima

- Svi koji to pričaju otvoreno su na zadatku destrukcije Vukovara i Hrvatske i takve prozivke i razmišljanja ne mogu smatrati dobronamjernim i prijateljskim – izjavio je Penava, podsjećajući da su sva dosadašnja obilježavanja Dana sjećanja prolazila u najboljem redu i bez ikakvih izgeda. Apelirao je na sve građane da budu svjesni što je Kolona sjećanja te zahvalio svima koji su do sada sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja pa makar i postavljanjem svijeće u prozore svojih domova diljem Hrvatske i dijaspore.

ZANEMARITI POLITIČARE

Savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić pak izjavio je da mediji godinama ne izvještavaju o običnim ljudima, braniteljima, njihovoj djeci koji dolaze u Vukovar za Dan sjećanja nego samo o političarima i državnim dužnosnicima.

- Volio bih da se jedne godine zanemare svi političari i da se od njih ne uzimaju izjave nego da se pitaju ljudi koji ovamo dolaze iz cijele Hrvatske. Oni će vam pokazati osjećaje i reći točno što misle o Vukovaru i žrtvama – poručio je Josić novinarima.

Zakon o proglašenju Vukovara kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta Josić je nazvao mrtvim slovom na papiru jer se, kako je rekao, dopušta da 17.studenoga Milorad Pupovac izvodi performanse u Vukovaru odavanjem počasti srpskim žrtvama.

- Zamolio bih Vladu da pokuša sa svojim koalicijskim partnerima dogovoriti da se takvi performansi ne odvijaju 17.studenoga u Vukovaru jer to prilično iritira sve one koji dolaze sa strane, iskreno i s pijetetom u Vukovar – rekao je Josić.

GRAD I DRŽAVU GRADITI NA TEMELJIMA DOMOVINSKOG RATA

Izjavio je na konferenciji za medije i da su Miloradu Pupovcu općinske vlasti Škabrnje poručile „da tamo nije dobrodošao za Dan sjećanja”.

Penava je pak istaknuo da takav stav u Škabrnji razumije, ali da su u Vukovar svi pozvani za Dan sjećanja.

- Apsolutno su svi pozvani. Želimo iz aspekta perspektive svih građana Vukovara u Koloni sjećanja vidjeti i vrtićku djecu i osnovnoškolce Vukovarce svih nacionalnosti. Želimo vidjeti sve hrvatske građane da štuju vrjednosti Domovinskog rata jer smatramo da su Vukovar i Hrvatska država svih nas. Želimo sa svojim susjedima graditi naš grad i državu na temeljima Domovinskog rata koji nam je tu državu i omogućio – rekao je Penava, ali i dodao, nadovezujući se na Josićeve izjave o Pupovcu u Vukovaru 17.studenoga, da je riječ o „čistoj provokaciji kao i u slučaju izostanka djece srpske nacionalnosti koja, po diktatu SDSS-a ZVO-a i SNV-a ne dolaze na terensku nastavu u Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovar ili u slučaju odbijanja primitka paketića koje su hrvatski branitelji Sajmišta dijelili djeci za Uskrs bez obzira na nacionalnost”.

Pročitano 617 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase