NAJNOVIJE
Dodjelom nagrada završen 2. Festival slavonskih kazališta

Izvedbom predstave Slučaj maturanta Wagnera Gradskoga kazališta Požega i proglašenjem najboljih predstava i glumaca u dvorani Mladost u Županji završen je 2. Festival slavonskih kazališta na kome je sudjelovalo pet kazališta iz Virovitice, Županje, Osijeka, Vinkovaca i Požege.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 11:44)
Dragana Papak iz vukovarske strukovne škole ide na državno natjecanje iz frizerstva

Na Međužupanijskom natjecanju WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija, održanom protekloga petka  u Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru, natjecalo se šest strukovnih škola, a prvo je mjesto za svečanu frizuru osvojila Lea Raković iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova pod mentorstvom Ksenije Spajić.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:23)
Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Udruga udomitelja Vukovarsko-srijemske županije "Zagrljaj" izradila je online Priručnik o udomiteljstvu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Vukovar u okviru trogodišnjeg programa "Za bolje sutra".


Ovaj priručnik donosi osnovne informacije o udomiteljstvu, pruža jasan pregled zakonske regulative u Republici Hrvatskoj, navodi uvjete za udomiteljstvo, te obrađuje prava i obveze udomitelja. Također, uključuje podršku i edukaciju za potencijalne udomitelje, te iskustva drugih udomitelja kako bi pružio dodatnu perspektivu. Na kraju, Priručnik nudi kontakte institucija za daljnju podršku i dodatne resurse za čitatelje koji su zainteresirani za više informacija.


Priručnik možete preuzeti na web stranici udruge: http://www.udrugazagrljaj.hr/?i=2


Program "Za bolje sutra" financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 09:00)
Akcijski plan protiv debljine, bolesti koja prijeti trećini građana Hrvatske

Ambulante za poremećaje prehrane, uključivanje kineziologa u nastavu, prehrambene smjernice od vrtića do radnoga mjesta, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost dio su mjera u nacrtu Akcijskog plana za prevenciju debljine, bolesti od koje bi do 2030. mogla bolovati čak trećina Hrvata.

(Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 08:58)
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da pripadnice ljepšeg spola možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog više ljudi koji se nalaze u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)

DP Vukovar: Pravda je spora, ali dostižna – rezultati popisa stanovništva napokon će Vukovaru donijeti mir

DP Vukovar DP Vukovar Foto: HRV/Klaudija Boras

Domovinski pokret Vukovar oglasio se priopćenjem za medije vezano uz rezultate popisa stanovništva. Priopćenje donosimo u cijelosti:

-Udio pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika grada Vukovara pao je ispod 30% što znači da pripadnici srpske nacionalne manjine gube određena prava koju su do sada imali. Većina Vukovaraca, pripadnika srpske nacionalne manjine, vjerojatno vam ne bi ni znala reći koja točno prava im se sada ukidaju. To vam dovoljno govori o tome koliko ta tema zanima običnog malog čovjeka, ali ako pitate Milorada Pupovca ili vukovarske SDSS-ovce, oni će vam u jednom dahu ispričati sve o tome, jer je to jedina tema na kojoj počiva njihova politika i na kojoj grade svoj opstanak na političkim pozicijama.

Iako su političari iz redova srpske nacionalne manjine iskoristili ovu priliku da pošalju potpuno krive poruke i ponovno unesu nemir među građane ovoga grada, dok je Milorad Pupovac otišao i korak dalje prozivajući čak i u ovoj situaciji Ivana Penavu, Vukovarci su ovaj popis doživjeli kao konačnu priliku za gradnju normalnog suživota kakvog zaslužujemo.

Stotine puta smo naglašavali da miran i normalan suživot mora počivati na pravdi, ali istovremeno mora postojati jasno izražena namjera s obje strane. Pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru gotovo da i nisu koristili svoja prava u smislu služenja ćirilićnim pismom u poslovima iz djelokruga Grada Vukovara. Rijetko ste mogli čuti ili vidjeti da bilo koji pripadnik srpske nacionalne manjine traži prijepis službenog akta na ćirilićno pismo. Ali su zato političari iz redova srpske nacionalne manjine to konstantno koristili, pa tako Grad Vukovar već godinama tiska duple materijale za sjednice gradskog vijeća, jer eto, imaju to pravo pa da ga iskoriste.

Ispred DP-a Vukovar pozdravljamo ovaj popis stanovništva za koji vjerujemo da je puno realniji nego onaj iz 2011. godine za koji smo 10 godina tvrdili da je netočan, jer smo bili svjesni da nas nema više od 23.000 te da nam je zbog svega toga nanesena ogromna šteta, i to svim građanima, ne samo većinskom narodu.

Upravo zato danas nećemo likovati nego se iskreno veseliti novoj prilici koju je dobio Vukovar – prilici da napokon živimo mirno. Vjerujemo da se svaki Vukovarac ovom popisu u dnu svoga srca veseli, jer onaj tko živi ovdje zna da dvojezičnost nije tema o kojoj želimo raspravljati.

Grad Vukovar jednako tretira sve svoje građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, potiče rast Vukovara kroz potpore poduzetnicima svih nacionalnosti, stipendira mlade Vukovarce koji će sutra ovaj grad činiti boljim mjestom za život, osigurava besplatne udžbenike svim učenicima, sufinancira vrtić svakom djetetu bez obzira na to koji vrtić pohađa….i to je naša stvarnost, koju najčešće ne poznaju oni koji ovdje ne žive ali si daju za pravo da unose nemir kada im to odgovara. Vukovar ide naprijed i ovim putem molimo plemenitog Milorada da nas zaobiđe sa svojim teorijama da se u Vukovaru sustavno radilo na tome da se smanji broj pripadnika srpske manjine. Pitamo ga ovim putem kako se to točno radilo? Kroz potpore poduzetnicima, besplatne udžbenike ili sufinancirane cijene vrtića? Molimo sve etno-biznismene da nas ostave da napokon živimo mirno i nosimo se sa uobičajenim problemima s kojima se bori svaki grad u RH, a SDSS kao pripadnik vladajuće većine neka počne zajedno s HDZ-om voditi brigu o demografskoj slici naše države, jer nastavite li ovako, u Hrvatskoj ubrzo neće biti ni većinskog naroda, a kamoli nacionalnih manjina!! - priopćeno je iz Domovinskog pokreta Vukovar.

 

Pročitano 346 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija