Akcija čišćenja rijeke Drave u Osijeku

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Povijesno nizak vodostaj Drave u Osijeku pokazao je što se sve krije uz obalu, pa je Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim vodama, Unikomom i Osječko-baranjskom županijom organizirao akciju čišćenja Drave od Zimske luke pa sve do željezničkog mosta.

Ronioci su na obalu iznosili stolce, auto gume, željezne šipke te ostali otpad.

- Drava je dosegnula povijesni minimum -172 centimetar koji nam je pokazao da Drava ne krije blago nego otpad pa smo ovom radnom akcijom željeli počistiti ono što se može. Otpad koji skupimo biti će razvrstan, inače je Grad Osijek jedan od vodećih gradova kada govorimo o razvrstavanju otpada – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka te pojasnio kako je ova akcija poticaj građanima da čuvaju resurse i doprinesu očuvanju rijeke i njene obale.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić naglasio je kako su promjene u prirodi sve češće te kako klimatske promjene uzimaju danak. 

- Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave. Drava je zadnji put bila ovako niska 2003. odine odnosno bila je četiri centimetra viša od ovogodišnjeg vodostaja. 

- Hrvatske vode su u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenule projekt Integralnog upravljanja Dravom od nultog do 11 kilometra koji uključuje i Luku Tranzit. Tim ćemo projektom dugoročno riješiti problem pristupa rijeci Dravi, jednim djelom izgradnje hidrotehničkih građevina, a drugim dijelom i čišćenjem koje bi trebalo ovdje postati uobičajeno – rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

U sklopu zakonskih okvira Hrvatske vode uklanjaju nanose u rijeci Dravi, to je kontinuirani proces kojim se čini sve da se u što većoj mjeri osigura plovnost Drave.

Pročitano 366 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase