NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave po Julijevu kalendaru
 Svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, želim sretan i blagoslovljen blagdan, napisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na gradskoj internetskoj stranici.
(Nedjelja, 05 Svibanj 2024 13:26)
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Rezervirano još sedam milijuna doza cjepiva, a više od milijun je neiskorišteno

  • Subota, Lip 18 2022
  • Piše: 
Rezervirano još sedam milijuna doza cjepiva, a više od milijun je neiskorišteno FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Hrvatska je do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu kažu da je rezervirano još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine.

U idućem razdoblju dobivamo još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištima čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999  doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone. 

Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna, donirali dva milijuna, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna doza,

Iako je riječ o ogromnim količinama cjepiva koje ostaje neiskorišteno, u HZJZ-u kažu da smo još dobro prošli jer  nam je bilo namijenjeno čak 40 milijuna doza prema broju stanovnika. No hrvatska zdravstvena administracija uspjela je taj broj skoro prepoloviti na 19 milijuna doza (12,2 milijuna do sada i 7 milijuna doza za predstojeće razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima.

Sve se to događa u situaciji kada je interes za cijepljenje u zemlji sve manji. Tako su se, primjerice 12. lipnja, protiv covida u cijeloj Hrvatskoj cijepile svega tri osobe, prema izvještaju Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Hrvatska se tako suočava  sa sve većim problemom viška cjepiva. Na skladištima je najviše Pfizerova cjepiva - oko milijun doza, te Modernina oko 168.000 doza, a gotovo sva skladišta su popunjena.

Uza sve to, skladištenje mRNA cjepiva značajno košta, s obzirom da se Modernino cjepivo čuva se na temperaturi između -25 do -15 Celzijevih stupnjeva, a za skladištenja Pfizerova cjepiva potrebna je temperatura od -90 do -60 stupnjeva.

Do sada je uništeno 354.999 doza zbog isteka roka trajanja, a koliko će Hrvatsku koštati neiskorišteno cjepivo, skladištenje i uništavanje, u HZJZ-u ne otkrivanju jer je cijena povjerljiv podatak iz sporazuma koji je Europska komisija u ime država članica potpisala s dobavljačima. 

Prema cijenama objavljenima prije godinu dana, doza Pfizerova cjepiva koštala je 19,50 eura, a Modernina 21,50 eura.

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i Vili Beroš, podržali su prošloga tjedna inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača cjepiva protiv korone i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova cjepiva, kao i da obustave isporuke cjepiva koje više nikome ne treba.

Ministar Beroš dijeli zabrinutost drugih država članica s obzirom na problem adekvatnog zbrinjavanja viškova cjepiva te sprječavanja novog nakupljanja zaliha.

U HZJZ-u kažu da smo na ugovaranje tako velikih količina bili prisiljeni jer se ugovaralo u vrijeme nestašice cjepiva (prvi mjeseci 2021. godine) kada je količina doza koja smo tada mogli dobiti bila uvjetovana naručivanjem više doza za cijelo razdoblje. 

Na jesen se očekuju nove doze cjepiva od Pfizera i Moderne, a u HZJZ-u trenutno nemaju saznanja koje količine dolaze jer im proizvođači šalju informaciju 7-14 dana prije isporuke koje su u pravilu na tjednoj bazi. 

Međutim, sigurno je da će od rezerviranih sedam milijuna doza za iduće razdoblje, dio biti adaptirano/varijantno cjepivo prilagođeno omikronu, a dio klasično cjepivo, a o tome se, kažu u HZJZ-u, još pregovara na razini Europske komisije i proizvođača.

Uspjela se ipak ispregovarati odgoda isporuke mRNA cjepiva do rujna, u skladu s očekivanjima epidemiologa da će virus biti manje aktivan tijekom ljeta.

Uskoro se očekuje i registracija novovarijantnih oblika cjepiva, prilagođenih omikron varijanti.

- Krajem ljeta ćemo imati na raspolaganju učinkovitije varijantno cjepivo za busteriranje stanovništva - poručuju iz HZJZ-a.

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija