NAJNOVIJE
Poziv na predavanje "Specifičnosti moždanoga udara u žena"

U povodu Dana crvenih haljina, koji se u svijetu tradicionalno održava prvoga petka u veljači, u petak s početkom u 14 sati u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „dr. Juraj Njavro” Vukovar održat će se predavanje na temu „Specifičnosti moždanoga udara u žena”.

Cilj je podići svjesnost o moždanome udaru kod žena od kojega u našoj zemlji svake godine umire više žena nego od raka dojke, unatoč stalno prisutnim upozorenjima na čimbenike rizika.

- Od 2019. godine kada smo prvi put u Vukovaru organizirali akciju pod nazivom „Nosi crveno” nastojimo svake godine obilježiti taj dan, upozoriti žene da brinu o svome zdravlju, da preveniraju pojavu bolesti krvih žila pa tako i moždanoga udara. Ove godine, točnije u petak 3. veljače 2023. godine u edukacijskoj dvorani Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar mlada doktorica specijalizantica Marina Popović održat će predavanje pod nazivom „Specifičnosti moždanoga udara u žena” gdje će prisutnima biti pojašnjeno koje su razlike moždanoga udara kod žena i muškaraca i što se može napraviti, a može se puno toga, kako bismo spriječili da dođe do moždanoga udara – pojasnila je doktorica neurologinja Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar Sanja Svalina.

Predavanje je otvoreno za javnost.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 16:18)
GDCK Vinkovci najavilo tri akcije darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci objavilo je raspored akcija darivanja krvi za veljaču. U suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek najavljene su tri akcije. 

- Planiramo održati tri akcije darivanja krvi i to 9. veljače od 11 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, također 9. veljače, od 17 do 19 sati, u Osnovnoj školi I. B. Mažuranić Rokovci-Andrijaševci te 17. veljače od 9 do 13 sati, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci - pojasnio je ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Vinkovci Branislav Tomić. 

Prijave za termin darivanja krvi obavljaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 032/ 332-523. Darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 15:53)
5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:17)
Svjetski je dan močvarnih staništa, najavljen projekt revitalizacije Mure, Drave i Dunava

Na Svjetski dan močvarnih staništa koji se u svim državama svijeta obilježava 2. veljače, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode izvijestili su o pet milijuna eura vrijednom projektu za revitalizaciju četiri područja u tzv.Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:14)
U zadnja 24 sata tri sudara vozila sa životinjom na cesti

Kako je priopćeno iz Policije uprave vukovarsko-srijemske, u posljednja 24 sata na našem su se području dogodile tri prometne nesreće s materijalnom štetom i to u Vukovaru, Privlaci i na graničnom prijelazu Ilok. Također su evidentirana i tri sudara vozila sa životinjom na cesti i to  dva u Vinkovcima i jedan u Jarmini.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:20)
Od invazivnog streptokoka u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Hrvatsku ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, a koja je poprimila razinu epidemije.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:03)
Vukovarac neovlašteno prodavao medicinske proizvode i preparate za potenciju

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ , priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske..

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:01)

Okrugli stol "Demografija – stanje, izazovi i rješenja“

Sudionici Okruglog stola Sudionici Okruglog stola Foto; Valerija Lozančić

U organizaciji Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru i Studentskog poduzetničkog inkubatora veleučilišta održan je okrugli stol na temu “Demografija – stanje, izazovi i rješenja“. Dekan Veleučilišta Željko Sudarić naglasio je kako je cilj okruglog stola mladima, uz pomoć stručnjaka za demografiju, pokazati kako i zašto ostati u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

- Na okrugli stol pozvali smo sve relevantne dionike iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije jer su istočne županije najviše demografski oštećene. Nadamo se da ćemo ovim okruglim stolom doprinijeti da za deset godina na našemu području bude barem jedan stanovnik više nego sada. Znamo da situacija nije dobra, ali želimo ispred jedne obrazovne institucije pokazati da se u budućnosti ovdje može naseliti, živjeti, raditi i studirati – poručio je dekan Sudarić.

Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar rekao je kako još nismo dosegnuli dno demografske provalije, ali se vrlo brzo približavamo onim trendovima iz kojih će biti nemoguće izaći i oporaviti se.
- Situacija može biti još i teža. To nam govore i privremeni podaci vitalne statistike za 2021. koja je rekordno negativna od kada se mjeri u RH, odnosno podatci pokazuju rekordno visok mortalitet, rekordno visok prirodni pad stanovništva, što će dovesti do još većeg demografskog pada – rekao je Živić dodajući kako stanje iako je teško nije bezizlazno te da se uz odgovarajuće državne intervencije mogu usporavati negativni demografski trendovi.

-Dok smo 2011. godine na 100 stanovnika u mladoj dobi imali 116 stanovnika starije dobi, danas na 100 stanovnika mlade dobi imamo čak 156 stanovnika starije dobi. Biološki demografski potencijal hrvatske populacije je vrlo nepovoljan i ne jamči demografsku revitalizaciju čak i uz primjenu snažnijih mjera tako da migracijska komponenta mora ući u razmatranja demografske politike Hrvatske u narednom razdoblju – poručio je Živić.

 Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasio je kako im je zajednički zadatak stvaranje uvjeta u kojima će, pogotovo mladi ljudi, biti zadovoljni.
- Demografija je problem gotovo cijele Europe i nadam se da ćemo danas ovdje iznjedriti barem neki prijedlog koji će doprinijeti demografskom oporavku. Ja bih rekao da je demografski pad na našim prostorima pokrenula ratna agresija na Hrvatsku 1991., pospješio ulazak Hrvatske u Europsku uniju i otvaranje granica, a ekonomska kriza je dodatno zaoštrila. Rješenja, međutim, ima i po mom sudu jedini način je promjena porezne politike - poručio je Dekanić dodajući kako ljudima moraju omogućiti kvalitetan život te ih potaknuti da imaju više djece.
-Uz postojeće mjere koje Vukovarsko-srijemska županija već provodi potrebne su i dodatne – naglasio je župan.

 Višnja Bartolović sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu naglasila je kako postoji znanstveni stav da se treba okupiti oko formiranja politika koje će mladima nuditi iste pogodnosti kakve imaju u inozemstvu.
-Ukoliko ne formiramo skup javnih politika koje mladima olakšavaju kvalitetu života, zapošljavanje, napredovanje i financijsko osamostaljivanje, dogodit će se ono što je neminovno, a to je da će sva ulaganja u visoko obrazovanje i razvoj potencijala biti nepovratno izgubljeni – poručila je Bartolović.

Pročitano 261 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija