Ispiši ovu stranicu

Slavonsko srce za obitelji Ukrajine – predstavljen akcijski plan

Slavonsko srce za obitelji Ukrajine – predstavljen akcijski plan Foto: OBŽ

Zbog pojačanoga priljeva izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine posljednja dva tjedna, Osječko-baranjska županija gdje je do jutros registrirano 117 ukrajinskih izbjeglica, zajedno s osječkim Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, izradila je i javnosti danas predstavila Akcijski plan za integraciju i zbrinjavanje ukrajinskih obitelji Slavonsko srce za obitelji Ukrajine.

Cilj je ovoga akcijskoga plana što brža i kvalitetnija dugotrajna integracija djece i odraslih osoba koje dolaze na područje te županije i općenito istok Hrvatske.

- Ova će kriza potrajati, a ljudi koji dolaze sa sobom nose visoku traumu izazvanu ratom i to zahtijeva poseban pristup. Važno je raseljenim osobama vratiti povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave, omogućiti im aktivno sudjelovanje u novoj zajednici u svim aspektima do onog trenutka kada će se moći vratiti u svoju domovinu – istaknuo je tijekom predstavljanja akcijskoga plana dožupan osječko-baranjski i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Ovim su planom utvrđeni prvi koraci kojima će se pravovoremeno odgovoriti na potrebe djece, mladih, obitelji i svih ostalih osoba u izbjeglištvu, a koji se nalaze na području Osječko-baranjske županije. Ključan  je aspekt provedbe plana Odluka Vlade RH o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine. Po toj odluci, takvim se osobama osigurava pristup svim pravima koja proizlaze iz tog statusa - pravo na boravak i iskaznicu, pravo na osnovna sredstva za život i smještaj te na zdravstvenu zaštitu, pravo na osnovno i srednje obrazovanje, pravo na informacije o pravima i obvezama, pravo na rad, spajanje obitelji i slobodu vjeroispovijesti.

SVE SLUŽBE OBUHVAĆENE

- Akcijskim planom obuhvaćene su sve službe koje mogu pomoći u ostvarenju tog cilja, a djelovat će koordinirano kod pružanja psihosocijalne pomoći i savjetovanja od strane tima stručnjaka i volontera, pružanja besplatne pravne pomoći vezano uz statusna i druga prava, pomoći pri ostvarivanju zdravstvene zaštite te prava na socijalne usluge – izjavio je Lukić, dodavši da su to upravni odjeli Osječko-baranjske županije, Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP i jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. Također, Grad Osijek je stavio na raspolaganje dvoranu Jug u kojoj je smješten Prihvatni centar te druge objekte potrebne za provedbu akcijskoga plana.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uključen je u ovaj projekt zbog višegodišnjeg stručnog iskustva u kriznim situacijama.

PRONAĆI NESTALU DJECU

- Izradit ćemo individualni plan postupanja i procjenu potreba za svakog pojedinog korisnika, a za kojeg se procijeni da postoji potreba. Naglasak ćemo staviti na rad s djecom radi što brže integracije djece u odgojno-obrazovni sustav. Centar vodi i Europski harmonizirani broj za nestalu djecu, a kolege iz Ukrajine javljaju nam da je sve više djece koja se vode nestalima pa ćemo intenzivno raditi i na tome da se djeca što brže pronađu – istaknuo je predsjednik ovoga centra Tomislav Ramljak.

Također, kako su priopćili iz Osječko-baranjske županije, zbog sve češćih upita iz susjednih zemalja gdje se u tranzitu nalaze brojne ukrajinske obitelji kao i one obitelji koje tek žele izbjeći iz ratom zahvaćenog područja, otvorena je internet stranica https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružati sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje na području Osječko-baranjske županije, a dodatne se informacije mogu zatražiti i na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 

Pročitano 359 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar