NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)

HRV slavi 65. rođendan

Hrvatski radio Vukovar, najslušanija radijska postaja na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije danas slavi 65. rođendan.

Radio Vukovar osnovan je 8. ožujka 1957. godine kao prva radijska postaja u Hrvatskoj izvan sustava Radio Zagreba (današnjeg HRT-a) pri čijem osnutku Radio Zagreb, kao središnja radiodifuzna ustanova u Hrvatskoj, nije imao nikakva udjela, i koja nikada nije niti ušla u njegov sustav, premda je Radio Zagreb bio matična republička radijska postaja. Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991.

Osnivač radija bila je Općinska konferencija Radnoga naroda Vukovar, a taj do tada neuobičajeni način osnivanja radijske postaje bio je presedan. Uslijedilo je osnivanje i nekih drugih radijskih postaja u Hrvatskoj poput onih u Vinkovcima, Petrinji, Kninu i Karlovcu.

U početku je Radio Vukovar emitirao program četiri sata dnevno, a samo nekoliko godina kasnije u sustavu radija osnovane su i Vukovarske novine. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vukovarskoj svakodnevici te je iz godine u godinu postajao sve veći i omiljeniji.

Prepoznatljivost vukovarskog radija na razini Hrvatske dobila je na značenju u godinama osamostaljenja Hrvatske. Tako je 4. svibnja 1991. radio dobio ime Hrvatski radio Vukovar. Radijski program ubrzo je iz uobičajenog postao ratni te imao isključivu funkciju emitiranja pravodobnih informacija o mogućem napadu. Živote su izgubili Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar. Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991.

U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitog studija u progonstvu počeo je emitirati 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog "Vintexa", a kasnije i iz "Graditelja".

Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997. Toga dana na 11. katu vukovarskog Hotela za samce iz vlastitog studija upućen je radijski pozdrav iz slobodnog Vukovara. Povratkom u grad radio je opet dobio na važnosti jer je postao glavni izvor informacija povratnicima, a uz informiranje udahnuo je i život novom, današnjem Vukovaru.

Postupno je program postajao sve kvalitetniji i započelo je emitiranje cjelodnevnog programa. Hrvatski radio Vukovar postao je najslušaniji radio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i među najslušanijim radio postajama Hrvatske. Emitirajući program putem interneta radio je postao prepoznatljiv i rado slušan među iseljenicima diljem svijeta.

Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju.

Radio danas ima informativnu i zabavno-glazbenu redakciju, a uz to je i izdavač Vukovarskih novina. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača.

 Hrvatski radio Vukovar danas je najslušanija radijska postaja na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, s prosječnim tjednim dosegom od 135.174, odnosno dnevnim dosegom od 108.374 slušatelja na području 4 najistočnije hrvatske županije.

Ukupni broj slušatelja Hrvatskog radija Vukovar, medijske kuće sa županijskom koncesijom, na nacionalnoj razini iznosi 148.697 slušatelja, a u proteklih godinu dan slušanost HRV-a porasla je za oko 50.000 slušatelja.

Hrvatski radio Vukovar program emitira na glavnoj frekvenciji 107,2 MHz, a u pojedinim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije i na frekvencijama 104,1 i 95,4 MHz.

Pročitano 319 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija